Xiaomi vill förbjudas i USA – företaget gick till domstol

Några dagar innan den valda presidenten Joe Biden tillträdde svartlistade Donald Trump-administrationen flera kinesiska företag för påstådda förbindelser med Kina.

Xiaomi Mi 10T Pro

USA: s försvarsdepartement har släppt en lista över nio kinesiska företag som den 45: e presidenten hävdar ägs eller kontrolleras av den kinesiska militären. Listan inkluderar tillverkare av mobila enheter Xiaomi och flygplanstillverkaren COMAC. Företagen kommer att omfattas av ett nytt amerikanskt investeringsförbud som tvingar amerikanska investerare att avyttra sina tillgångar i svartlistade företag senast den 11 november 2021. Det är denna dag som förbudet träder i kraft.

Den utökade svartlistan är en del av president Donald Trumps försök att cementera hans tuffa hållning mot Kina under de sista dagarna av hans presidentskap. Dessutom fastställs det i en lag från 1999 som ålägger försvarsministeriet att sammanställa en katalog över företag som ägs eller kontrolleras av den kinesiska militären.

Xiaomi har redan svarat på denna situation. Den kinesiska tillverkaren förklarar att den inte ägs, kontrolleras av eller är ansluten till den kinesiska militären och inte är ett kinesiskt kommunistiskt militärföretag. Xiaomi tillade också att det kommer att “vidta lämpliga åtgärder” för att skydda företagets och dess aktieägares intressen, och har lämnat in en ansökan till District of Columbia Court mot US Department of Defense och US Treasury.

Xiaomi

Enligt analytiker från Citi-analytiker kommer förbudet att ha liten inverkan på Xiaomis verksamhet, men kommer att orsaka omedelbar press på företagets aktier. Så på Hongkongsbörsen har Xiaomi-aktier redan sjunkit i pris med 12%.

Relaterade artiklar

Back to top button