Vilken mellanklass är bättre? –

För några år sedan innebar att köpa en smartphone i mellanklassen tunn specifikationer och prestanda. Idag hittar du telefoner med kraftfulla funktioner och mycket överkomliga priser, tills de får dig att undra om det är värt att lägga en förmögenhet på en högkvalitativ. Apple och OnePlus vill inte stå utan sin del av kakan i detta segment och fortsätter att satsa på billiga, men väldigt kraftfulla telefoner. Att jämföra OnePlus Nord vs. iPhone SE (2020) vi tar en titt på dessa tillgängliga modeller för att hjälpa dig att bestämma.

Specifikationer

Oneplus norr
Apple iPhone SE (2020)
Storlek 158,3 x 73,3 x 8 mm 138,4 67,3 xx 7,3 mm
Vikt 184 gram 148 gram
6,44 tums flytande AMOLED 4,7-tums LCD Retina IPS
Skärmupplösning 2 400 x 1 080, 20:9 (516 ppi) 1 334 x 750 pixlar (326 ppi)
Operativ system Android 10 (för OxygenOS) IOS 13-system
Minne 64 GB, 128 GB, 256 GB 64 GB, 128 GB, 256 GB
MicroSD-kortplats Inte Inte
Klicka för att betala-tjänst Google Pay Apple betalar
CPU Qualcomm Snapdragon 765G Apple a13 bionic
Bagge 6 GB, 8 GB, 12 GB 3 GB
kamera Tillbaka : 48 MP Quad-objektiv; 8 MP ultravidvinkel; 5 MP djup lins; 2 megapixel makro
Främre : Dubbla 2MP-objektiv; 8 MP Ultra vidvinkel
Tillbaka : 12MP objektiv

Främre : 7 MP objektiv

Video 4K @ 60fps, 1080p @ 60fps 4K vid 60fps, 1080p vid 240fps
bluetooth version 5.1 5.0
Hamnar USB-C fulminant
Fingeravtryckssensor Ja på skärmen Ja längst fram
Inte IP67
Batteri 4 115 mAh

Warp Charge 30T (upp till 70 % på 30 minuter)

1 821 mAh

Snabbladdning 18W (18W laddare säljs separat)

Qi trådlös laddning

App Store Google Play Butik Apple App Store
Nätverksstöd Det har inget officiellt stöd i USA, utan i Europa I alla stora företag
Färger Grå onyx, blå marmor Svart, vitt och rött
Pris Cirka 480 $ / 399 € Från $399
köpa på Oneplus Äpple

Design, display och hållbarhet

Även om båda enheterna lanserades samma år, ser OnePlus Nord mer ut som en 2020 smartphone än en iPhone SE. Den har en 6,44-tums Fluid AMOLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och en upplösning på 2 400 x 1 080 pixlar för ljusa och skarpa bilder. Nord är en koloss jämfört med iPhone SE, och många kommer att tycka att dess storlek är mer tilltalande, särskilt för multimedia. Hållbarheten påverkas av användningen av en plastram istället för metall, även om det inte ser billigt ut kan det lätt förväxlas med rostfritt stål. Bristen på vatten- och dammbeständighet i norr väcker också en del frågor om hur den kommer att stå emot på sikt.

Om du har använt en iPhone 6, 7 eller 8, kanske du tycker att 2020 iPhone SE är mycket bekant. Mer än en återgång till iPhone med hemknappar, den här modellen visar upp Apples senaste mjukvara och kamerateknik. Den är mindre än de flesta med en 4,7-tums IPS-skärm, och den är väldigt hanterbar. Du behöver inte sträcka ut fingrarna som Nord, men det kan också vara besvärligt att hantera de med stora händer.

Vi ger OnePlus Nord en vinst den här omgången eftersom den erbjuder premiumbyggd som överväger den föråldrade designen hos iPhone SE.

Vinnare: OnePlus Nord

Prestanda, batteritid och laddning

Prestandan för dessa lågbudgetprylar kommer inte att göra dig besviken, men förväntningarna bör inte överskattas. Qualcomms Snapdragon 765G-chip på OnePlus Nord kan köra de flesta dagliga applikationer, men du kommer att stöta på vissa svårigheter att spela spel som kräver mycket grafik. iPhone SE kör appar och spel mycket mer konsekvent tack vare Apples hemliga vapen, A13 Bionic-chippet. Du kommer inte ha några problem med att navigera från en app till en annan, men förvänta dig inte att de du använde för några timmar sedan fortsätter att köras i bakgrunden.

Med ett 4,115 mAh batteri håller Nord-skannern dig hela dagen och lite längre. Cellen på 1 821 mAh är mycket mindre än iPhone SE, men låt inte skillnaden lura dig. Den här cellen driver en mycket mer kompakt enhet med en lägre uppdateringsfrekvens, och som alla iPhones är latensen exceptionell. När det gäller laddningshastighet överträffar Warp Charge 30T (30W) i Norden 18W iPhone.

Med kontinuerlig batteritid och snabbare laddningshastigheter överträffade OnePlus Nord iPhone SE i den här omgången. IPhone-prestandan är bättre, men bara med en liten marginal.

Vinnare: OnePlus Nord

kamera

OnePlus Nord väckte stort intresse när den utsågs för en fyrakameror som konkurrerar med flaggskepp. Om Google Pixels 3a lärde oss allt är det bara en bra kamera som kan ta bra bilder. Även med en 48MP huvudlins, en 8MP ultravidvinkellins, en 5MP djupsensor och en 2MP makrolins, finner vi att bilder tagna med Nord är bleka och underexponerade.

Å andra sidan har iPhone SE bara ett 12MP-objektiv på baksidan. Vid en första anblick kanske du inte förväntar dig mycket av en kamera, men du kommer att bli förvånad över hur naturliga och balanserade bilder tas. Till stor del tack vare den neurala motorn A13 Bionic är iPhones bildbehandling innovativ.

Båda enheterna kan filma 4K i 60 fps, men iPhone SE:s kameraprestanda är bättre än OnePlus Nord.

Vinnare: iPhone SE (2020)

Programvara och uppdateringar

Om du föredrar operativsystem bör det vara ganska enkelt att välja mellan dem. Nord arbetar med OXYGEN lager på Android 10. Det är ett av de renaste lagren som finns och har många anpassningsmöjligheter. iPhone SE tar med de senaste iOS 13-funktionerna till budgetmarknaden, inklusive mörkt läge, svepläge och nya kameralägen, bland annat. Även i ett omdesignat fodral är programvaran för iPhone SE snabb och intuitiv.

Eftersom användare uppdateras mer sällan är det absolut nödvändigt att telefoner får snabba och konsekventa uppdateringar för att säkerställa mjukvarans stabilitet. Du kan förvänta dig minst två år med Android-uppdateringar och tre år med säkerhetsuppdateringar på OnePlus Nord. Detta är stora siffror, särskilt för en tillverkare som inte kommer från Google. Oavsett vilket är iPhone-uppdateringscykeln oöverträffad. Du kan uppdatera till senaste iOS så fort den är ute, även om din iPhone är tre eller fyra år gammal. Om du inte kan vänta finns betaprogram tillgängliga för dig på egen risk.

Vinnare: iPhone SE (2020)

Specialfunktioner

OnePlus Nord erbjuder enastående funktioner som även de dyraste iPhones saknar. En anmärkningsvärd 5G kundsupport. Även om nästa generations nätverk inte är fullt tillgängligt, är det väldigt praktiskt att ha den här tekniken i en telefon eftersom det har framtidens löfte. Nord erbjuder även en 90Hz-skärm och en inbyggd fingeravtrycksläsare, så att du kan låsa upp din telefon med ett tryck. iPhone SE har inte mycket ljusstyrka och briljans, men det är fortfarande en av de bästa kompakta smartphones på marknaden. I en tid då smartphones blir allt större fyller iPhone SE luckan för de med mindre händer. Det är också den enda iPhone som släppts under de senaste två åren med Touch ID.

Men lägger man två telefoner sida vid sida blir det ingen konkurrens. OnePlus Nord har en förbättrad uppsättning specialfunktioner.

Vinnare: OnePlus Nord

Pris och tillgänglighet

OnePlus Nord kommer att börja säljas i Europa från och med den 4 augusti. Du kan köpa den för 399 euro. Om du bor i USA är din bästa insats att dra nytta av importtjänsten, även om OnePlus planerar att lansera Nord-enheten för USA i framtiden. iPhone SE är tillgänglig från Apple och större telefonoperatörer. Priserna börjar på € 489 ($ 399).

Slutlig vinnare

OnePlus Nord är en exceptionell enhet värd att överväga om du letar efter en smartphone för mindre än 500 euro eller dollar. Den erbjuder ett batteri som håller hela dagen, mångsidiga kameror, en snygg skärm och alla de element som gör OnePlus-upplevelsen verklig. Telefonen markerade början på företagets prisvärda smartphone-initiativ, och vi ser fram emot att se vad som händer.

Men medan OnePlus har vunnit i fler kategorier, tror vi att iPhone SE (2020) är den bästa telefonen av de två. Trots den förlegade designen och kameran med en lins är detta fortfarande en fantastisk telefon och en av de bästa telefonerna du kan köpa för under 500 euro. Avsaknaden av OnePlus Nord lämnar dig förmodligen inget annat val än Apple-modellen. OnePlus Nord kommer att vara ditt val om du föredrar Android-telefoner, men om du inte är säker på vilken du ska köpa, köp då iPhone SE (2020).

Relaterade artiklar

Back to top button