Vilka typer av WiFi-kryptering är osäkra och vilka bör undvikas –

Varför vi behöver säkra Wi-Fi-nätverk

Närhelst vi använder Wi-Fi-nätverk vi måste se till att det är tillräckligt skyddat. Annars kommer vi att lämna dörren öppen för potentiella inkräktare som kan attackera alla enheter som vi har anslutit till detta nätverk.

Vad händer om vi använder trådlöst nätverk som inte är säkert ? Vi kan ha alla möjliga problem, men i grund och botten kommer vi att hitta dessa två frågor:

  • Förlust av hastighet : Detta är utan tvekan en av anledningarna till att vi kan bli skadade om vi har inkräktare på vårt Wi-Fi-nätverk. Vi kommer att märka märkbar prestandaförsämring, hastighetsproblem och till och med anslutningsfel. Detta kan påverka alla våra team.
  • Att stjäla information : men vi kan drabbas av de värsta konsekvenserna, såsom informationsstöld. Att hålla vårt nätverk säkert är mycket viktigt, och om vi har inkräktare på vårt Wi-Fi kan de samla in information från vår surfning samt infektera datorer.

Av denna anledning måste vi se till att vi alltid använder skyddad wifi , men bara lösenordet som vi angav räcker inte. Vi måste ta hänsyn till en grundläggande faktor som ofta förbises, nämligen typen av krypteringssäkerhet. Alla är inte pålitliga idag, som vi kommer att se.

Mer utrustning för att ansluta till Wi-Fi

Osäkra Wi-Fi-krypteringstyper

Den typ av kryptering vi väljer för vårt Wi-Fi-nätverk kommer att vara avgörande för att förhindra attacker. Det finns flera chiffer som kan användas för att knäcka ett lösenord. Något som kan äventyra säkerheten.

WEP-kryptering (64 och 128 bitar)

Utan tvekan står vi inför den mest osäkra och helt förlegade typen av kryptering. Vi har två typer av WEP-kryptering, 64-bitars och 128-bitars. Den senare är bättre, den har en större kryptografisk nyckel, men den är egentligen till liten nytta idag. Det spelar ingen roll om vi använder 64 bitar eller 128 bitar WEP kryptering blir det osäkert.

Den här typen av kryptering lanserades 1999, så den är över 20 år gammal. Sedan dess har naturligtvis allt förändrats mycket. Idag kan en person med nödvändig kunskap och verktyg enkelt knäcka WEP-kryptering. Du kan till och med ta reda på ditt lösenord på bara några minuter.

Denna typ av kryptering ses sällan idag, även om vi kanske har sett den i gamla routrar och gamla enheter som är inkompatibla med de senaste. Varje gång vi står inför det här alternativet, oavsett om det är vår egen anslutning eller den vi försöker komma åt, måste vi gå bort och inte använda den.

WPA (TKIP och AES)

Några år efter tillkomsten av WEP-kryptering WPA … Detta var en uppdatering för att undvika problem med den gamla krypteringen. Det här var 2004, så vi stöter också på något som har funnits länge.

Säkerhet Med tiden har forskare upptäckt sårbarheter som påverkar detta Wi-Fi-krypteringsprotokoll. Till exempel att återanvända initialiseringsvektorn, vilket skulle göra det möjligt att knäcka lösenordet.

I det här fallet kan vi hitta två alternativ: WPA TKIP och WPA AES … Den första är helt osäker och föråldrad. Det här är standarden som kom först. I det andra fallet står vi inför en senare kryptering med AES. Det senare är dock också osäkert, och man bör också komma ihåg att enheter som är kompatibla med denna uppdatering också är kompatibla med WPA2, som kommer senare, så det rekommenderas inte att använda det alls.

WPA2-PSK (TKIP)

Nästa kryptering, som också är osäker idag, var WPA2-PSK (TKIP) … Detta är osäkert eftersom även om det använder den nyare standarden (WPA2), kombineras det med äldre, gammal och osäker kryptering (TKIP).

Därför, liksom med WEP-kryptering, ställs vi inför ett alternativ som också är osäkert och som vi inte bör använda. Det är sant att det idag fortfarande används i många fall på grund av dess större kompatibilitet med äldre enheter.

Cifrado Wi-Fi WPA2 inbyggd

Dagens säkrare Wi-Fi-kryptering

Vi har sett att det finns Wi-Fi-chiffer som är osäkra och kan användas av angripare för att komma åt nätverket. När det är möjligt bör vi undvika dem i vår router, men också undvika att komma åt nätverk som har dessa protokoll. På så sätt kommer vi att förbättra säkerheten och undvika problem. Vi ska nu titta på några av de mest lämpliga typerna av kryptering.

WPA2-PSK (AES)

En typ av kryptering som fortfarande är tillförlitlig idag är WPA2-PSK (AES) … Vi såg tidigare att den som använder TKIP är osäker då det är äldre kryptering och idag kan den knäckas med nödvändiga verktyg. Den som använder AES är dock mer pålitlig.

Utan tvekan det det bästa sättet om vi inte har enheter som är kompatibla med WPA3, vilket är den sista standarden vi ska prata om härnäst. Datorer som skyddas med WPA2-PSK (AES) kommer att vara ordentligt skyddade. Detta är ett mycket säkrare krypteringsalternativ.

Det bör noteras att moderna routrar vanligtvis har denna konfiguration som standard. I många fall, när de bara installerar WPA2 eller WPA2-PSK, använder de faktiskt AES och inte TKIP. Därför kan vi vara mer säkra.

WPA3

I det här fallet har vi den mest pålitliga standarden. Detta är den sista tillgängliga. Det blev efterföljaren till WPA2, främst efter de problem som kom med KRACK för några år sedan. Det använder Kryptering 128-bitars och ersätter även sättet som nycklar utbyts mellan enheter, vilket nu ger större tillförlitlighet.

Ett problem med WPA3 genom att den för närvarande inte har så mycket kompatibilitet, även om fler och fler enheter som vi kan hitta fungerar korrekt med den här typen av kryptering. Men det kommer utan tvekan att vara ett alternativ som kommer att följa med oss ​​under de närmaste åren och hålla våra Wi-Fi-nätverk säkra.

Kort sagt, det är väldigt viktigt att välja rätt typ av Wi-Fi-kryptering vi ska använda. Vi måste undvika allt föråldrat och osäkert som de vi har sett. Det är sant att all kryptering, oavsett hur gammal, kommer att vara bättre än ingenting. Men vi kan naturligtvis alltid stöta på en angripare som har de nödvändiga verktygen för att attackera oss. Därför råder vi dig att generera absolut starka nycklar och om möjligt använda WPA3-kryptering eller på annat sätt WPA2-PSK (AES).

Relaterade artiklar

Back to top button