vilka används för detta –

Hårddiskmarknaden har haft många upp- och nedgångar när det kommer till kapacitet och priser och det är generellt sett billigare att köpa en extern hårddisk med USB-anslutning än en intern hårddisk med samma kapacitet. Skakning hjälper till att undvika detta “misslyckande”.

Vad är hårddiskpeeling och varför är det viktigt

De flesta externa hårddiskar innehåller en intern hårddisk med en adapter att ansluta till USB-gränssnitt … Den ursprungliga betydelsen av ordet “shucking” kommer från det engelska ordet “shuck” (att rengöra), och bokstavligen består det av att ta den externa hårddisken och ta bort det yttre höljet för att använda den interna enheten som den interna.

Varför finns denna teknik? Varför förlora den externa funktionaliteten på en hårddisk som hade en USB-anslutning för att kunna använda den som en intern enhet? Mest för priset. Lätt att hitta förslag stor kapacitet externa enheter (t.ex. 12 TB) är mycket billigare än om vi köpte exakt samma hårddisk. Det verkar absurt, men detta är verkligheten.

Historiskt sett har det inte varit någon mening med att oroa sig för detta eftersom tillverkare tenderar att placera sina enheter av sämre kvalitet i externa höljen för att hålla nere kostnaderna och öka marginalerna. Allt du har för att försöka bryta det yttre höljet är en billig och långsam körning.

Det är dock mycket mer tonvikt idag på tillförlitligheten och hållbarheten hos externa enheter, eftersom många av produkterna på marknaden är designade för att lämnas ifred. dygnet runt , kommer med programvara för säkerhetskopiering och används mycket oftare. än de externa hårddiskarna från förr. För att uppfylla detta löfte om tillförlitlighet och prestanda i en sådan miljö har många tillverkare börjat använda hårddiskar av högsta kvalitet i sina externa enheter för att undvika för tidigt fel.

Och här är det konstiga: dessa externa enheter är många gånger billigare än grundversionen av samma enhet. Det betyder att om du håller ett öga på erbjudandena kan du enkelt få ett parti med högpresterande hårddiskar med hög kapacitet till 50 % rabatt på detaljhandelspriset om du är villig att lägga lite tid på att få jobbet gjort. gjord. reningsprocessen.

Låt oss ta fyra 8TB-enheter för en hemmaserver som exempel. Du kan köpa 4 Western Digital Red 8TB-hårddiskar för 290 € styck (1 160 € totalt), eller så kan du köpa fyra 8TB EasyStore-externa hårddiskar för 170 € per enhet (680 € totalt) genom att slänga dem och du där kommer att finnas exakt samma enheter, vilket sparar nästan hälften av pengarna.

Hur man vet vilka externa enheter som fungerar

Du kan rimligen misstänka att den här uppgiften är mer än att koppla ur den externa enheten och helt enkelt ansluta den till den interna. Lite preliminär forskning behöver göras eftersom inte alla enheter inkluderar en SATA-enhet inuti, vissa kommer med speciella kontakter som bara fungerar i det yttre höljet de är i, så processen kan inte utföras. rensning.

Därför måste du vara försiktig eftersom inte alla externa hårddiskar är lämpliga för rengöring och det rekommenderas att om du först tänker göra det innan du köper en extern hårddisk, ta reda på på Internet om den är giltig eller inte.

Till exempel (vilket kan ändras av tillverkaren eftersom de kan ersätta den interna enheten utan förvarning och med alla rättigheter) 12 TB WD Elements och vad är det bästa sättet diskar innehåller hårddiskar av datacenterkvalitet (i synnerhet, Ultrastar DC HC520 ) som idealiskt kan användas för vad du än behöver, och den här externa enheten var nyligen till försäljning till 60 % rabatt på grundpriset, så du kunde köpa 12 TB hårddiskar för bara 130 € per enhet.

Western digital easystore Externa 8TB-diskar är vanligtvis bra för rengöring också, men det bästa du kan göra, som vi sa, är att konsultera på internet och i synnerhet på denna Reddit-tråd där användare har gjort någon form av sammanställning av hårddiskar som de kan använda denna teknik. I vilket fall som helst bör nyckeln vid efterforskning vara så specifik som möjligt för att se om en viss extern enhetsmodell tillåter att enheten tas bort för intern användning. För att göra detta, försök att alltid använda modellnummer och artikelnummer när du söker.

Den dåliga delen av rengöring

För det mesta har denna metod inga betydande nackdelar, även om den har några uppenbara sådana, som t.ex annullering enheter garanti utan att gå vidare. En annan nackdel är att du kommer att förlora (många gånger för alltid, eftersom i vissa fall dragkrafterna ha sönder och vad är det bästa sättet svepa enhet) möjligheten att använda dessa enheter som externa enheter efter att ha tagit bort de interna enheterna från insidan.

En annan stor nackdel är den enkla insatsen som görs när man “spelar” med låsa upp enheter … Till skillnad från att köpa en färdig intern hårddisk finns det ingen garanti för att du får en fungerande hårddisk när du tar ut den ur det externa höljet, och även om du läser ett dussintal inlägg på Internet med bildkorrektur. , du kan aldrig vara helt säker, eftersom det är möjligt att utomhusenheten du köper inte är från samma produktionsbatch, eller helt enkelt, som vi sa tidigare, företaget kan ha bestämt sig vid något tillfälle att byta inomhusenheter. Förrän du öppnar fodralet och ser den interna enheten kommer du tyvärr inte att kunna ta reda på det.

Bortsett från dessa varningar, om du letar efter ett billigt sätt att montera din hemmaserver eller NAS-enheter, är städning en potentiellt enorm metod för att spara pengar, så det är definitivt värt din forskning och forskning.

Relaterade artiklar

Back to top button