Viktiga aspekter av att välja rätt hårdvara –

Linux har utmärkt kompatibilitet med nästa generations hårdvara, tvärtemot vad många tror (ärvt från många år sedan, då viss specifik hårdvara krävdes för kompatibilitet). Men bara för att kärnan kan känna igen hårdvaran eller berätta vilken hårdvara det är betyder det inte att det finns en bra drivrutin för att den ska fungera korrekt, och detta är en viktig fråga som du bör vara uppmärksam på innan du väljer komponenter. din nya PC.

Vilken hårdvara behöver du när du bygger en Linux-dator?

Processorer och lagringsenheter fungerar i allmänhet smidigt på Linux, och i själva verket är många av de komplexa drivrutinerna på moderna moderkort inbyggda i firmware. Problemet ligger dock oftast just i grafikkortet, kringutrustning och speciellt i Wi-Fi- och Bluetooth-kort (om du så klart ska installera dem på ett nytt system).

Undvik att använda NVIDIA-grafikkort

Det mesta av grafiken som är inbyggd i Intel- och AMD-processorer fungerar mycket bra, och om du inte behöver dedikerad grafik har du ett problem mindre eftersom iGPU:n kommer att fungera korrekt på Linux. Nu om du funderar på att använda Nvidia grafikkort dig kan ha en hel del problem med proprietära drivrutiner; Även om de fungerar kommer NVIDIA-ingenjörer minst sagt inte bra överens med Linux-kärngemenskapen, och detta kan göra det svårt att få in NVIDIA GPU/GPU-drivrutiner i kärnan. Kom ihåg den berömda “gesten” från Linus Torvalds (skaparen av Linux) till NVIDIA angående stöd för dess drivrutiner.

I alla fall, för Linux-datorer, rekommenderas det att använda antingen inbyggd processorgrafik eller AMD-grafikkort eftersom det har mycket bättre drivrutinsstöd. NVIDIA har sin plats, särskilt på distributioner som Pop! _OS, men använder AMD grafik eller iGPU-processor kommer att rädda dig från problem och huvudvärk.

Kringutrustning är också ett viktigt val

Den stora majoriteten av USB Plug & Play-tilläggsutrustning kommer att fungera på Linux-datorer utan problem, och om du vill ha avancerade icke-spelrelaterade funktioner Logitech kringutrustning. har ganska bra stöd för detta operativsystem då de är en del av en firmwaretjänst från en Linux-leverantör, så även trådlös kringutrustning fungerar utmärkt då de också får ständiga uppdateringar.

Nu, om du ska köpa kringutrustning för spel, kan saker och ting förändras mycket, för medan de flesta kommer att fungera korrekt, kommer du i de flesta av dem också att behöva klara dig utan de avancerade alternativen. Vissa tillverkare som t.ex corsair eller rakblad (i det senare fallet med OpenRazer-projektet) arbetade mycket för att se till att deras kringutrustning fungerar korrekt under Linux, men detta gäller inte alla tillverkare, så det rekommenderas att du besöker tillverkarens hemsida först för att se till att de har support innan köpa kringutrustning Linux.

Behöver du verkligen ett Wi-Fi- eller Bluetooth-kort?

Wi-Fi-hårdvara har en lång historia med Linux och detta är en av anledningarna till att det inte finns många kompatibla bärbara datorer (förutom stöd för styrplatta).

För allt som har med nätverk att göra, rekommenderas det att du håller dig till Intel chipset, eftersom det blå företaget är ganska vänligt mot Linux-gemenskapen och dess WiFi-chipset är i allmänhet kompatibla utan mycket problem. Hålla sig borta från Broadcom gjort WiFi-chips eftersom de skulle kräva DKMS-drivrutiner vilket kan vara ganska knepigt att hantera.

Överväg generellt om du verkligen behöver en trådlös anslutning på din PC, eftersom utöver det faktum att en trådbunden anslutning alltid kommer att fungera bättre, kommer det att ge dig mindre huvudvärk när det gäller kompatibilitet och drivrutiner.

Rekommenderade hårdvarukonfigurationer för Linux-datorer

Vi kommer att visa dig de rekommenderade hårdvarukonfigurationerna så att du kan montera din Linux-dator för en mängd olika områden, från en relativt billig kontors- och arbetsdator till en speldator med alla lagar, även om Linux som du vet inte är särskilt spelande vänlig. …

Billig PC för kontorsautomation och kontorsarbete

Den här datorn är den perfekta balansen mellan pris och prestanda och kommer att passa de allra flesta människor som behöver utföra kontorsarbete, surfa på Internet eller utföra vanliga kontorsuppgifter. Det är en ganska betald PC när det gäller prestanda, och du kan till och med spela enkla spel eller webbläsarspel på den.

 • Processor: Intel Core i5-10400
 • Moderkort: ASRock Z490M-ITX / AC
 • RAM: Corsair Vengeance LPX 2 × 8 GB, 3200 MHz, DDR4
 • Fall: fraktal designnod 202
 • Källa: var tyst! SFX Power 2 400W
 • Solid State Drive: WD Blue 500GB NVMe

En speldator med Linux är också möjlig

Denna speldator är uppenbarligen inte den bästa i sortimentet, men du kan alltid välja mer kraftfulla komponenter om din budget tillåter. Tanken bakom vårt val av komponenter är att kunna spela smidigt i Full HD och till och med 1440p och 60 FPS med allt till max.

 • Processor: AMD Ryzen 5 3600X
 • Moderkort: ASUS Prime X570-P
 • RAM: Corsair Vengeance LPX 2 × 8 GB, 3200 MHz, DDR4
 • Grafikkort: Radeon RX 5600 XT
 • Solid State Drive: Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe
 • Fodral: Cooler Master MasterBox MB511 ARGB
 • Källa: Corsair TX650M

Relaterade artiklar

Back to top button