Vem kan spionera på oss när man surfar på Internet och hur man skyddar oss –

Varför integritet är viktigt

Varje gång vi surfar på nätet måste vi komma ihåg vikten av att upprätthålla vår integritet. Personlig datum har stort värde. De kan användas för att inkludera oss i spamkampanjer, skicka riktade annonser eller till och med sälja dem till tredje part.

webbsida som vi besöker, de tjänster och plattformar som vi är registrerade på, kan vara intresserade av att få information från användare för att generera ekonomisk vinst. Därför använder de olika metoder och strategier (vissa lagliga och andra inte) för att få tag på dessa uppgifter.

För allt detta är det mycket viktigt hålla vår konfidentialitet … Vi får inte lämna ut information, ge tips om vilken enhet vi använder, vilka program vi har installerat etc. På så sätt kan vi också undvika problem som hotar vår säkerhet.

Vem kan spionera på oss på Internet

Som vi påpekade finns det många människor som är intresserade av att samla in vår data som kan finnas på Internet. Vi ska titta på vilka som är huvudaktörerna som kan äventyra vår integritet.

Webbplatsspårare

Spårare för webbsidor är utan tvekan bland de viktigaste som kan äventyra vår integritet och spionera på oss. I grund och botten samlar de in information om webbplatserna vi besöker, tiden vi spenderar på webbplatsen, var vi registrerade oss, vad vi köpte …

Dessa spårare kan vara användbara för att ge oss resultat som är skräddarsydda efter vår plats, smak, etc. Men de kan också äventyra vår integritet. De kan till exempel sälja denna information till tredje part.

sociala media

Sociala nätverk nätverk används ofta av internetanvändare. De tjänar till att få kontakt med vänner och familj, informera oss, ladda upp bilder eller videor … Men vi måste också komma ihåg att det är den här typen av plattform där vår data kan lämnas ut.

Den här typen av tjänster kan samla information om de sidor vi tittar på, vilka vi har lagt till som kontakter, var vi är, vilka sajter vi har besökt … I slutändan kan vi vara värd för mycket data.

De program vi använder

Det bör också nämnas program vi använder. Programvaran som vi installerar på systemet kan samla in information från vårt team, namn, e-post … Ibland frågar de efter denna typ av information.

Men vi kan också installera något slags program som har ytterligare programvara tillagd för det enda syftet att spionera på oss. Detta kan vara en inkomstkälla för viss gratis programvara.

Nätverken vi ansluter till

Däremot kan de trådlösa nätverk som vi ansluter till, eller mer exakt, de som styr dem, användas för spionage. De kan också samla in information om användare, utrustningen de använder, webbplatserna de surfar på, tjänsterna de har öppnat …

Vad du ska göra för att undvika sekretessproblem

Med allt detta sagt kan vi ta hänsyn till några tips. Målet är att förhindra att vår personliga information äventyras. Vi kommer att visa dig några viktiga riktlinjer.

Lämna inte ut mer information än nödvändigt

Det bör man ha i åtanke Undvik att avslöja ytterligare information än nödvändigt. Till exempel, på sociala nätverk, visa inte vår e-postadress, öppna inte en profil för någon som inte är en kontakt, lägg inte upp vår plats osv.

Det finns mycket data som vi kan avslöja på webben utan att ens inse det. Även när du använder forum på Internet eller skriver en kommentar på vilken webbsida som helst. Vi får inte lägga ut information som kan vara tillgänglig för någon.

Var försiktig med vilka tjänster vi länkar till sociala medier

Vi såg att sociala medier kan användas vid spioneraoss men tjänsterna vi länkar till dem kan också göra det. Därför är det viktigt att vara försiktig med andra program eller sidor som vi kan länka till. Facebook, Twitter och andra sociala nätverk.

När vi går in på en sida eller plattform tillåter de oss ofta att göra det direkt via Facebook. Men detta kan vara ett integritetsproblem eftersom de kan komma åt personlig information.

Använd fler privata webbläsare

En annan fråga som vi kan ta hänsyn till är användningen av fler privata webbläsare … Några av de mest populära är Google Chrome och Mozilla Firefox, men vi har många fler alternativ till vårt förfogande. Vissa av dem är mer fokuserade på säkerheten och skyddet av vår data, till exempel Tor-webbläsaren.

Webbläsartillägg

Webbläsarna själva har också utvidgning tillgänglig för att förbättra integriteten. När det gäller Chrome, som är den mest använda, har den ett brett utbud av tillägg som kan användas för att skydda vår webbläsardata. Vi kan också hitta det i andra som Mozilla Firefox.

Använd VPN

Varje gång vi surfar på Internet på offentliga nätverk kan vi avslöja din integritet och säkerhet. Nätverk kan vara osäkra och vi vet egentligen inte vem som ligger bakom. Vad i VPN gör det krypterar anslutningen och skyddar därmed information.

Kort sagt, genom att följa dessa steg kan vi förbättra sekretess online. Målet är att förhindra att vår personliga information avslöjas och används så att tredje part kan dra nytta av oss eller involvera oss i kampanjer som även äventyrar säkerheten.

Relaterade artiklar

Back to top button