Varför vi behöver skydda oss när vi använder molnappar –

Molnapplikationer kan utgöra ett säkerhetsproblem

Sättet vi kommunicerar på, hur vi hanterar information, data, utbyter filer … Allt har förändrats mycket på sistone, och moln spelat en grundläggande roll. Vi har ett stort antal molnbaserade verktyg som vi kan använda i vårt dagliga liv.

Enligt en grupp säkerhetsforskare är de flesta skadlig programvara distribueras nu via applikationer i molnet. I synnerhet står den för 61 % av totalen. I slutändan fokuserar hackare på det som har flest användare och var de kan bli mest framgångsrika.

I molnapplikationer som ofta används för distribuera skadlig programvara vi kan kalla One Drive, Amazon S3 eller SharePoint. Detta drabbar dock många fler människor, så vi måste alltid vara extremt försiktiga.

Var vänlig och uppmärksamma att med hjälp av molnet har ökat markant det senaste året. Den beräknas ha ökat med 20 % jämfört med föregående år. En av huvudorsakerna är utan tvekan covid-19-pandemin. Detta medförde viktiga förändringar i sättet vi ansluter till nätverket, tillväxten av distansarbete och kommunikation genom applikationer i molnet.

Samma rapport visar att 36 % av nätfiskekampanjerna är inriktade på autentiseringsuppgifter för molnappar. Detta är också en betydande ökning jämfört med föregående år. Till och med 13 % av nätfiskewebbplatserna finns i molnet.

Hur man undviker problem med molnapplikationer

Allt detta gör det mycket viktigt skydda dig online och speciellt när du använder applikationer i molnet. Målet är att stoppa hackare från att infektera våra system och störa datorernas normala funktion. Vi kommer att ge några tips för molnsäkerhet.

Att inte missa är att alltid ha säkerhetsutrustning installerat. De är tillgängliga för alla typer av operativsystem och enheter. Vi har både gratis och betalda alternativ. Ett bra antivirus, brandvägg som skyddar vårt nätverk är avgörande för att säkerställa säkerheten när du använder denna typ av molntjänst.

Det är också viktigt att ha utrustning uppdaterad höger. Ibland finns det sårbarheter som hackare kan utnyttja. Tack vare säkerhetskorrigeringar kan vi lösa liknande problem.

Men utan tvekan, vad man inte får missa är sunt förnuft … Många av dessa attacker beror på användarfel. Till exempel att ladda ner en skadlig fil från molnet eller öppna en länk som kan innehålla skadlig programvara.