Vad TPM står för och hur det skyddar vår hårdvara –

Vad står TPM för

TPM står för Trusted Platform Module. Vi kan översätta detta som en säker plattformsmodul. Det är en unik hårdvarusäkerhetslösning som installerar ett kryptografiskt chip på moderkortet till datorhårdvara, även känd som en kryptoprocessor.

Funktionen av detta chip utformad för att skydda konfidentiell data och förhindra försök att hacka din dators hårdvara. Varje TPM innehåller datorgenererade krypteringsnycklar, och de flesta moderna datorer levereras med TPM-chips förlödda på sina moderkort.

TPM fungerar genom att generera krypteringsnyckelpar … Därefter lagrar den säkert en del av varje nyckel och ger även manipuleringsdetektering. Det betyder helt enkelt att en del av den privata krypteringsnyckeln lagras i TPM:n och inte helt på disken.

Detta är användbart för att förhindra en hackare från att komma åt innehåll om han äventyrar vår hårdvara. TPM förhindrar angripare från att kringgå kryptering för att komma åt innehållet på enheten, även om de tar bort TPM-chippet eller försöker komma åt enheten på ett annat moderkort.

Qué instalar para mejorar la seguridad en los equipos

Vilka är fördelarna med TPM

Som du kan se är TPM viktigt för säkerheten. Vi vet redan att detta är en grundläggande faktor, och vi måste ständigt ta hand om vår utrustning för att förhindra hackare från att stjäla information eller störa dess normala drift. Därför är det mycket viktigt att ha alla typer av program och funktioner som hjälper till att förbättra detta skydd, särskilt i enheter som ansluter till nätverket och kan ha fler problem.

Datakryptering

En av fördelarna med TPM är datakryptering … Genom att använda en kombination av mjukvara och hårdvarualgoritmer skyddar du din textdata genom att kryptera den. Ett sätt att skydda allt vi lagrar på vår dator och därmed förhindra potentiella integritetsintrång från en angripare.

Datakryptering är ett av de mest intressanta sätten att skydda webben. När vi till exempel ska ha innehåll i molnet kan vi ta hänsyn till detta alternativ. Men också på hårdvarunivå, när vi krypterar datordiskar.

Undvik skadlig programvara i starthanteraren

TPM hjälper också till att skydda din dator från specialiserad skadlig programvara som kan infektera eller skriva över starthanteraren redan innan något antivirusprogram hinner fungera. Vissa typer av skadlig programvara kan till och med virtualisera operativsystemet för att spionera på allt utan att upptäckas av onlinesystem.

TPM kan skydda genom att upprätta en förtroendekedja när den först validerar starthanteraren och sedan låter antivirusprogrammet köras vid start. Det ser till att vårt operativsystem inte äventyras och lägger till ett lager av säkerhet. Om TPM upptäcker en kompromiss hindrar den helt enkelt systemet från att starta.

Karantänläge

En annan fördel med TPM är den automatiska övergången till karantänläge vid kompromiss. Om TPM-chippet upptäcker en kompromiss startar det i karantänläge så att du kan åtgärda problemet. Detta är ytterligare en mycket viktig skyddsåtgärd som vi kan ha i vårt team.

Säkrare förvaring

Vi kan också säkert lagra våra krypteringsnycklar, certifikat och lösenord som används för att komma åt onlinetjänster i TPM. Det är ett säkrare alternativ till att lagra dem i programvara på din hårddisk. I många fall är det viktigt att kryptera allt innehåll för att förhindra att det hamnar i orätta händer och därmed äventyrar vår integritet.

Hur man tar reda på om TMP är aktiverat

Vi kan ta reda på om TPM är aktiverat i Windows på ett enkelt sätt. För att göra detta måste du springa Windows + R kortkommando och start tpm.msc … Om det är aktiverat öppnas ett nytt TPM-administrationsfönster. Vi kommer att se ett fönster som liknar det som visas i bilden nedan.

Saber och TMP está habilitado

Om vi ​​ser ett felmeddelande betyder det att vi inte har det TPM aktiverat på vår dator. Detta skulle vara onormalt, så i det här fallet står vi inför ett problem som vi måste åtgärda för att kunna skydda vår utrustning ordentligt. Detta kan bero på felkonfiguration eller infiltration av någon form av skadlig programvara. Det skulle vara nödvändigt att analysera orsaken och försöka åtgärda den.

Kort sagt, som vi har sett, är TPM något viktigt för vår säkerhet. Detta hjälper till att skydda Windows från olika attacker och problem. Att skydda din data och förhindra inkräktare från att få tillgång till systemet och lagrad information är mycket viktigt. Detta är ytterligare ett tillägg till alla tjänster eller program vi använder för att undvika intrång och hålla vår utrustning säker hela tiden.

Vi måste alltid tillhandahålla en ordentlig utrustningsförsäkring. För att göra detta behöver du inte bara installera ditt antivirusprogram, utan också uppdatera det och använda verktygen som är integrerade med operativsystemet. I många fall kan cyberbrottslingar utnyttja sårbarheter. Det betyder att vi måste använda vilken patch som helst, oavsett om det är en stationär dator, mobiltelefon eller någon annan enhet som är en del av vårt dagliga liv.

Relaterade artiklar

Back to top button