vad ska man göra –

Datorn ska som regel inte lukta något; elektriska apparater är gjorda av inerta material som inte luktar, lukten uppstår vanligtvis på grund av en förändring av ämnets tillstånd, eller med andra ord på grund av att något brann ut, och detta, som du förstår, är inte bra eller oönskat för en PC.

Doften av nya ingredienser

Innan du fördjupar dig i lukten av bränning bör du veta det när komponenterna är nya de kan avge en viss karaktäristisk lukt, som vi kallar en “ny lukt”. Vi brukade berätta att elektroniska komponenter är gjorda av inerta material … men det betyder inte riktigt att de inte använder några labila organiska blandningar de är orsaken till denna lukt när utrustningen är ny.

marcas desaparecidas tarjetas grafik ATI

Till exempel använder ett grafikkort en mängd olika material för att göra det, såsom glasfiber i ett PCB, syntetiskt harts, tennlod, plast, lim och en lång rad material. Var och en av de produkter som användes vid tillverkningen avger en specifik lukt, som förstärks när komponenten värms upp under driftsättningen.

Det är också möjligt att konserveringsmetoder användes under tillverkningen av en viss komponent, vilket innebär att med tiden (föreställ dig att produkten placerats i en plastblister i flera månader innan den kommer i dina händer) avdunstar organiska föreningar, och i att i det ögonblick du kopplar ihop dem ökar denna avdunstning av värmen.

Detta är något helt normalt och vad du oroa dig inte för i allmänhet eftersom föreningarna är ofarliga för människor och lukten försvinner efter några timmars användning. En annan sak, uppenbarligen karaktäristisk och lätt att känna igen. lukten av bränning vi ska prata om detta nu.

Varför luktar din dator brännande?

När vi pratar om elektriska apparater som en PC är lukten av bränning automatiskt förknippad med att något dåligt har hänt och någon komponent har gått sönder, men så är inte alltid fallet. Föreställ dig till exempel att du har en bärbar dator som plötsligt börjar avge en viss brinnande lukt, men du kan inte se någon rök komma från någonstans, och faktiskt, om du övervakar temperaturen, kan du se att detta är normalt. Varför luktar det brännande då?

Det kan hända att dammet som samlats inuti helt enkelt skapas ludd av sot luften som blåstes av fläktarna flyttade till en varmare plats (till exempel direkt in i GPU / GPU heatpipes), där dess organiska material började sönderdelas på grund av värmen, vilket skapade den brinnande lukten som vi är så rädda för. Detta är dock inget bekymmer, eftersom en sorts pyrolys faktiskt ägde rum där sotet bröts ner och avlägsnades.

Värmerör-en-portátil-01

Samma sak kan hända med en stationär PC och speciellt med ett nätaggregat, så strömförsörjningen är en av de komponenter som någon gång luktar mest av brända valsedlar. Det kan också hända att det i stället för det brända dammet har kommit in någon partikel eller till och med en liten mygga som absorberats av utrustningens luftflöde och att den har antänts i någon av utrustningens heta punkter. Uppenbarligen är detta inte bra ändå, men du bör inte oroa dig för mycket om det heller.

Sedan har vi den mest uppenbara delen av det: om datorn luktar brännande, något brann ut … Det här är förstås inget vanligt eller gott, och om datorn börjar lukta bränt och den stängs av är något definitivt fel, men om det luktar och trots att datorn fortfarande är på så finns det ett antal saker du bör gör och kontrollera innan du avgör om något gick fel.

Vad händer om min dator börjar lukta bränt?

Som vi nämnde, när din dator luktar brännande betyder det att något har brunnit ut, och du måste definitivt vidta åtgärder om det. Det första vi rekommenderar att du gör är att om datorn luktar brännande men inte har stängts av, stäng av den, öppna den och kör grundlig rengöring inuti, eftersom du på så sätt kan kontrollera om det finns sot som producerar denna lukt (och du ser också till att det inte skadar den periodiska rengöringen för att främja bättre kylning och tystare drift).

Utnyttja och spendera visuell inspektion av alla kondensatorer alla komponenter för att kontrollera svullnad eller perforering; Om du hittar något i dåligt skick bör du byta ut komponenten så snart som möjligt.

Limpiar portátil con olor a quemado

Efter noggrann rengöring, sätt ihop allt, sätt på datorn och se om allt luktar. Oavsett om du luktar eller inte är det viktigt att du installerar övervakningsprogramvara och se till att det fungerar temperaturer och spänning är inom det normala driftsområdet, annars kan det betyda att något har brunnit ut och inte fungerar som det ska.

Till exempel kan ett nätaggregat ha problem med en av dess många kondensatorer (som faktiskt brann ut först), och trots den brinnande lukten kanske den fortfarande fungerar. Uppenbarligen, om du hittar detta, bör du byta ut strömförsörjningen så snart som möjligt, och faktiskt rekommenderar vi inte ens att slå på datorn om du ser att någon komponent har en defekt kondensator.

Relaterade artiklar

Back to top button