Vad påverkar det PC-kringutrustning –

All kringutrustning med självrespekt har hittills alltid erbjudit en pollingfrekvens, även kallad 1000 Hz på engelska. På senare tid har det dock börjat dyka upp kringutrustning som erbjuder frekvenser på 4000 och till och med 8000 Hz, men vad fungerar detta för? Kommer du att se en förbättring av prestanda för din kringutrustning när du använder den för att spela spel? Låt oss se det här.

Vad är röstningsfrekvensen

Den här inställningen bestämmer med vilken frekvens enheten kommunicerar med datorn, eller med andra ord, man kan också säga att det är hastigheten med vilken den kommunicerar med datorn. Vi talar om en parameter som är frekvens och därför mäts i hertz (Hz).

Låt oss ta ett exempel: om musen har en pollingfrekvens på 125 Hz betyder det att den talar om för PC:n om markörpositionen 125 gånger per sekund, eller motsvarande var 8:e millisekund. Om frekvensen är 500 Hz betyder det att den sänds 500 gånger per sekund, eller varannan millisekund. Av denna anledning är den vanligaste pollingfrekvensen för kringutrustning för spel 1000Hz, vilket motsvarar 1ms svarstid.

Den höga frekvensen kan minska fördröjningen som uppstår mellan att flytta musen eller att trycka på en tangent på tangentbordet, och detta reflekteras på skärmen, men avvägningen är att ju oftare kringutrustningen skickas till datorn, desto högre förbrukningen blir. … CPU-kraft, eftersom processorn kommer att fråga enheten om dess position eller åtgärder mycket oftare.

Det är av denna anledning som de flesta spelmöss och tangentbord med hög pollingfrekvens låter det konfigureras i deras kontrollpanel så att användaren kan välja en snabbare anslutning, men med högre CPU-förbrukning, eller en något långsammare anslutning, men med mindre CPU-förbrukning.

Är högfrekvens alltid bättre?

Som vi nämnde tidigare, tills nyligen, var 1000 Hz den mest normala frekvensen för avancerade enheter, men nyligen har tangentbord och möss börjat dyka upp med mycket högre frekvenser och nått 8000 Hz (0ms). , vilket väckte en ny debatt, eftersom den nuvarande svarstiden redan ger utmärkt prestanda, så är det värt att överklocka och ladda processorn så mycket?

En högre avfrågningsfrekvens kan vara till hjälp, men det finns verkligen ingen signifikant skillnad i användarupplevelsen mellan att använda 1000Hz eller 500Hz, så detsamma gäller till exempel när vi hoppar från 1000Hz till 4000Hz. Detta påverkas även av upplösningen sensorn är inställd på (åtminstone hos möss), eftersom man vid hög upplösning kan se stor skillnad mellan de “hopp” som markören gör när man flyttar sin position. Hur som helst, ett tangentbord med en pollingfrekvens på 1000 Hz registrerar nästan omedelbart tangenttryckningar på skärmen, eftersom 1 ms är en omärklig tid för mänskliga sinnen.

Nu, mellan att använda 125Hz (8ms) och 1000Hz (1ms), kan du se en stor skillnad, särskilt i en konkurrensutsatt miljö där varje millisekund kan betyda skillnaden mellan att vinna eller förlora ett spel. Vi går redan till en skala där mänsklig perception faktiskt märker skillnaden, men i verkligheten är svarstider på mindre än 1 ms svåra att märka, och bara spelare med tränade reflexer kan se skillnaden.

I följande test kan du se prestandan hos Razer Lancehead Mouse vid 1000Hz:

Och här är samma mus, men för vilken vi ställer in pollingfrekvensen till 125 Hz, det vill säga med en fördröjning på 8 ms (även om jag lägger in 1000 Hz i modellen, beror det på att vi inte ändrade den, men låt oss titta på hastigheten där det står, som fungerar effektivt vid 125 Hz).

Vi ser en signifikant skillnad i två av dess parametrar, trots att det här testet klassificerar dem som utmärkta: för det första, just för att det i 1000 Hz-testet var perfekt, 100 %, och vid 125 Hz fick vi en noggrannhet på 98,1 %. Detta betyder att det fanns några rörelser som gick förlorade (bokstavligen 1,9% av dem) och uppenbarligen vill spelaren inte att någon rörelse ska gå obemärkt förbi och rapporteras på PC:n, eller hur?

Å andra sidan gav jämnhetsinställningen oss det bästa resultatet på 125 Hz-testet, men verkligheten är att om vi tittar på grafen kommer topparna och dalarna vid 1000 Hz att vara mycket mindre uttalade, eftersom musen kommunicerar från PC mycket oftare (kom ihåg att vi i detta empiriska test jämförde 1ms med 8ms), vilket betyder att 1000Hz verkligen ger oss smidigare musrörelser.

Sammanfattningsvis måste användaren hitta en balans mellan vad han behöver och vad han har. Med andra ord, ju högre avfrågningsfrekvens får du smidigare och mer exakta rörelser, men du kan överbelasta processorn, och om den inte är särskilt kraftfull kan det till och med påverka FPS i spel, så du bör leta efter ett värde som fungerar för dig och inte påverkar ditt spel. Kort sagt, som vi sa, den genomsnittliga användaren kommer att vara mer än nöjd med 500Hz (2ms) eller 1000Hz (1ms) om du är en rutinerad spelare, och bara proffs med tränade reflexer kommer verkligen att märka skillnaden med högre pollingfrekvenser. än.

Relaterade artiklar

Back to top button