Vad du kan förvänta dig av Apples resultat för första kvartalet 2021 den 27 januari –

Den 27 januari kommer Apple att avslöja resultatet av sitt kritiska första räkenskapskvartal för 2021, som sträcker sig över semesterperioden 2020. Här är vilka faktorer som påverkar detta kvartal, som förväntas bli ett rekord.

Årets första ekonomiska resultat är alltid Apples största sett till intäkter, delvis på grund av att det täcker semesterperioden, men mest för att det också innehåller det första nästan hela kvartalet av försäljningen för Apples årliga flaggskeppsuppdatering av iPhone. Liksom med de föregående kvartalen kommer första kvartalet 2021 att vara ovanligt för företaget, eftersom den pågående covid-19-pandemin kan ha en direkt effekt på försäljningen.

iPhones kan vara huvudattraktionen, men det finns också ett betydande antal andra produkter som lanserades kort innan kvartalet startade eller släpptes under perioden, som en del av Apples trio av speciella evenemang. Apple Watch Series 6, Apple Watch SE och 2020 iPad kommer alla att ha varit tillgängliga under hela kvartalet, efter ett tillkännagivande i mitten av september och bara några dagars tillgänglighet under föregående kvartal.

Huvuddelen av samtalen kring resultaten kommer att kretsa kring iPhone. Apples vd Tim Cook och CFO Luca Maestri kommer sannolikt att lyfta fram datahöjdpunkter i sina andra produktlanseringar, eller uppmanas att göra det av analytiker i den kvartalsvisa telefonkonferensen.

Apples kvartalsrapporterade intäkter och nettovinst, från och med fjärde kvartalet 2020

Liksom andra kvartal 2020 inkluderade inte Apples resultat för fjärde kvartalet 2020 en prognos till investerare om vad de kan förvänta sig för första kvartalet 2021. Detta beror på de snabbt föränderliga och utmanande handelsförhållandena som orsakats av covid-19-pandemin, och det är troligt att Apple kommer heller att avböja prognoser för andra kvartalet 2021.

Som referens, Apples första kvartal 2020 hade 91,8 miljarder dollar i intäkter, vilket motsvarar en ökning på 9 % jämfört med föregående år. Intäkterna från iPhone växte till 56 miljarder USD från 52 miljarder USD ett år tidigare, Services såg en tillväxt på 16,9 % på årsbasis till 12,7 miljarder USD, och Wearables, Home and Accessories ökade med 37 % till 10,1 miljarder USD.

Samtidigt sjönk iPad-intäkterna med 11,2 % till 5,98 miljarder dollar, och Mac höll sig relativt oförändrat med 0,2 % tillväxt och 7,2 miljarder dollar. Båda kommer sannolikt att se intäktsökningar för Q1 2021-resultaten med tanke på hösten 2021-släppet av nya iPad-produkter, såväl som Apple Silicon Macs i november.

Tillväxten av nya hårdvarusläpp i Mac och iPad är på toppen av coronavirus-inducerad år-för-år-tillväxt i Q3 och Q4 resultaten för 2020. Mac-segmentet ökade med 21,6 % under Q3 2020 och sedan 29,2 % under Q4. Samtidigt ökade iPads tredje kvartal med 31 % på årsbasis, och en fantastisk ökning på 46 % sågs under fjärde kvartalet.

Med tanke på den pågående närvaron av initiativ för social distansering, inklusive att arbeta hemifrån, verkar det mycket rimligt för både iPad och Mac att fortsätta se tillväxt under perioden. En avtagande är oundviklig eftersom det coronavirusrelaterade köpmönstret saktar ner, men med tanke på den pågående pandemin, plus semesterkvartalet, är en nedgång osannolik för resultaten den 27 januari.

Morgan Stanley

Den 21 januari höjde Morgan Stanley sitt prismål för Apple från 144 USD till 152 USD, på förväntningar om ett starkt kvartal över hela företagets portfölj. Prognosen är en intäkt på 108,2 miljarder dollar, med en vinst per aktie på 1,50 dollar, båda överstiger Morgan Stanleys konsensus på Wall Street, liksom de andra siffrorna.

För iPhone säljs 78 miljoner försändelser, med en ASP på 825 $ en ökning med 8 % jämfört med föregående år på grund av högre efterfrågan på Pro-modellerna. Intäkterna från försäljningen av iPhone sägs uppgå till 63,9 miljarder dollar, en ökning med 14 % på årsbasis.

Liknande styrka förväntas för segmenten iPad, Mac och Wearables, där Mac anses vara exceptionellt stark på grund av lanseringen av Apple Silicon-modeller. Services-delen kommer att dra nytta av App Store som överträffar prognoserna för tredje kvartalet i rad, med en förväntad omsättning på 14,84 miljarder USD.

Loup Ventures

Loup Ventures Apple December Earnings Preview, som publicerades på lördagen, förväntar sig en 19% tillväxt på årsbasis till 109,5 miljarder dollar, med en vinst per aktie upp 13% till 1,42 $. Detta kommer uppenbarligen att drivas av en “accelererande digital transformation” orsakad av människor som arbetar och lär sig hemifrån, vilket förväntas fortsätta under “de närmaste åren.”

iPhone-resultaten kommer att öka med 16 % år för år i intäkter till 64,9 miljarder dollar, med nästan 8 miljarder dollar i intäkter som skjuts upp från septemberkvartalet på grund av lanseringstiderna för de nya modellerna. iPad-segmentet kommer att öka med 35 till 8 miljarder dollar för kvartalet, vilket motsvarar 8% av Apples försäljning.

Mac-intäkterna kommer att öka med häpnadsväckande 40 % på årsbasis till 10 miljarder dollar, vilket accentueras av M1:s introduktion. Bärbara produkter kommer att öka med 17 % från förra året, men segmentet kommer att ha släpat efter eftersom produkter som Apple Watch “seas av konsumenter som icke-nödvändiga” jämfört med andra huvudartiklar.

Tjänsterna kommer att fortsätta växa, upp 18 % på årsbasis till 15 miljarder dollar.

Cowen

Driven av 5G iPhone-uppgraderingar och stark semesterförsäljning i Mac och iPad, räknar Cowen att Apple kommer att se totala intäkter på 104,5 miljarder USD för kvartalet, med en vinst per aktie på 1,46 USD. Dess nuvarande prismål för Apple är $153, upp från $133.

Fältarbete på iPhone tyder på att det finns en uppåtgående bias för kvartalet, vilket fick företaget att höja sina uppskattningar till 77 miljoner enheter från 72 miljoner. Intäkterna förväntas uppgå till 60 miljarder dollar bara för iPhone.

Tjänsterna, som stöds av spel och prenumerationer, tros förbli motståndskraftiga och växande med introduktionen av nya erbjudanden, inklusive Apple Fitness+ och One-paketet. Intäkterna tippas till 16 miljarder dollar, men uppmärksamhet kommer att ägnas åt vad Apple än säger om dess TV-produktion och innehållsförvärvsstrategier, och USA:s DoJ:s antitrustutredning om Googles TAC-betalningar till Apple.

JPMorgan

Kvartalet kommer att bli Apples första med över 100 miljarder dollar i intäkter, föreslår JPMorgan, med en intäktsprognos på 110 miljarder dollar och en vinst per aktie på 1,56 dollar. Företagets genererade konsensus sätter samma siffror på $102 miljarder respektive $1,41.

Cirka 80 miljoner iPhone-enheter förväntas säljas igenom under kvartalet, vilket genererar 66 miljarder dollar i intäkter. Medvind från arbete hemifrån-initiativ kommer att fortsätta att gynna Mac- och iPad-leveranser, med 30 % årlig tillväxt planerad för iPad-byggen 2021, vilket tyder på att medvinden kan pågå ganska länge.

En acceleration i App Store-tillväxten från Sensor Tower-data bör upprätthålla tjänstens tillväxt under 2021, möjligen i “hög-tonåringar”.

JPMorgan har ett prismål för Apple på $150.

Wedbush

Prognosen från Wedbush för kvartalet har Apple lyckats leverera “iögonfallande” iPhone-försändelser i intervallet “låg till mellan” 90 miljoner, baserat på observationer i leveranskedjan. Detta är upp från en förväntad intervall på 80 miljoner i december och en förutsägelse på 75 miljoner för kvartalet i oktober.

Kina är en viktig marknad för Apple, föreslår företaget, med ungefär 20 % av iPhone-uppgraderingarna 2021 som förväntas komma från regionen. “Betydande styrka” observeras på marknaden, med positiva trender på väg in i året.

För helårsbyggen spekulerar Wedbush att det kan vara möjligt för Apple att sälja mer än 240 miljoner iPhone-enheter, och möjligen till och med 250 miljoner, vilket slog rekordet på 231 miljoner enheter 2015. Med cirka 350 miljoner av 950 miljoner iPhones i användning i världen i “fönstret för en uppgraderingsmöjlighet”, föreslås det att detta kan resultera i en massiv uppgraderingscykel, och “representerar en svepande benrörelse mot det kvardröjande björnlägret.”

När det gäller intäkter förväntas resultatet för första kvartalet 2021 vara runt 100,2 miljarder dollar, med en vinst per aktie på 1,23 dollar. Wedbush har också höjt sitt 12-månaders prismål från $160 till $175.

UBS

I ett meddelande som släpptes på måndagen erbjöd UBS sin prognos för Apples ekonomi, vilket höjde sin uppskattning från 98,9 miljarder dollar till 106,9 miljarder dollar i intäkter för kvartalet, och EPS från 1,35 dollar till 1,45 dollar. Detta tillskrivs bättre iPhone-försäljning, den höga ASP-mixen mot Pro-modellerna och stark Mac-försäljning.

Det förväntas att iPhone kommer att nå 63,8 miljarder dollar under kvartalet från en försäljning på cirka 78,5 miljoner enheter, upp från den tidigare prognosen på 59 miljarder dollar på grund av den högre prissatta modellen. Detta är tydligen fallet för både USA och Kina, där Pro-modellerna står för 37,5 % av mixen, upp från 30 % för iPhone 11-generationen, medan iPhone 12 minis andel på 10 % kommer att begränsa draget på ASP.

På Mac-datorer kan introduktionen av nya M1-utrustade modeller och “beständig industristyrka” på grund av distansarbete och utbildningsbehov bringa segmentets intäkter till 9,5 miljarder USD, baserat på 6,9 miljoner enheter.

UBS har ett prismål på $115.

kommer att erbjuda full täckning av intäktssamtalet onsdagen den 27 januari, med start kl. 14.00 Pacific, 17.00 Eastern. När analytiker hör av sig till vad de förväntar sig kommer vi att lägga till detta inlägg och sammanfatta deras förutsägelser.

Uppdatering 24 januari 07:00 Östra: Analytikerprognoser för Morgan Stanley, Loup Ventures och Cowen har lagts till.

Uppdatering 25 januari 09:45 Eastern: Analytikerprognoser för JPMorgan och Wedbush har lagts till.

Uppdatering 25 januari 14:50 Östra: Analytikerprognos för UBS tillagd.

Relaterade artiklar

Back to top button