vad det är till för och hur det fungerar på en PC –

I själva verket kom den ursprungliga premissen för Intel Optane-teknik ingenstans. Inledningsvis ägnade teknikjätten stor uppmärksamhet åt fördelarna den kunde ge, särskilt för lågprisdatorer, men utvecklingen av marknaden har gjort att dess existens inte är särskilt betydande, och för Intel har Optane blivit ett mindre varumärke för andra produkter . , även sekundär. Låt oss se mer i detalj.

Vad är Intel Optane och hur fungerar det?

Fysiskt hade Intel Optane mycket låg kapacitet M.2 SSD vad som fungerade som ett system cacheminne … Vanligtvis används dedikerad cache i högpresterande system med höga krav, där tusentals samtidiga operationer utförs varje sekund och där det är mer nödvändigt att ha snabb lagring som inte är flyktig för att kunna använda de beräkningar som redan utförts av processorn utan att behöva räkna om dem.

När det gäller cachen, fundera över hur ofta datorn behöver komma åt den. Faktum är att en hemdator sällan behöver tillgång till den här typen av minne, för med storleken och hastigheten på dagens RAM-minne finns det mer än tillräckligt med det, även när det kommer till komplexa uppgifter.

Poängen är att ur prestationssynpunkt är Optanes idé att reducera avsevärt åtkomsttid till systemenheten, det vill säga till hårddisken. Tillkomsten av Optane kom på höjden av populariteten för solid state-enheter, som har visat sig leverera flera hela antal prestanda jämfört med traditionella mekaniska hårddiskar, vilket gör att de mest åtkomliga data kan lagras i Optanes minne under långa tidsperioder. snabbare åtkomst dem.

Vad hände med denna teknik idag?

Resultatet blev att med en mekanisk hårddisk var det möjligt att förbättra prestandan avsevärt, inte på SSD-nivå, utan dyrt. Men även med en SATA 3 SSD visar den redan prestanda som överträffar den hos Intel Optane, och eftersom M.2 och PCI-Express SSD inte lät vänta på sig, är verkligheten att Intel Optane var tänkt att misslyckas.

I mitten av 2021 kommer Intel fortfarande att sälja Intel Optane-minne i två varianter, H10 med solid state-enhet och M10, men som vi till och med berättade, påpekar Intel själva i fallet med M10-minnet, som är designat för att fungera med hårddiskar. … mekaniskt med SATA-gränssnitt, just för att det är i det här fallet som prestandaförbättringen märks.

Och här är kärnan i saken: vem använder en mekanisk SATA-hårddisk som systemenhet idag? Praktiskt taget ingen, och de som har det, har med största sannolikhet inget Intel Optane-kompatibelt moderkort eftersom du verkligen behöver ett teknikkompatibelt moderkort för att det ska fungera.

Kort sagt, och för att svara på rubrikfrågan, har Intel Optane Technology varit ett ganska bra och lovande tillvägagångssätt för att skapa en dedikerad cache på vilken dator som helst för att påskynda dataåtkomsttider när du använder en långsam hårddisk, men med tillkomsten av SSD:er och deras låga tillgångar upphörde denna teknik att vara vettig, och vi kan nästan säga att den dog innan den släpptes helt på marknaden.

Relaterade artiklar

Back to top button