vad det är och vad det används för –

Naturligtvis, när du tar upp en spelmus för första gången, roterar du den, tittar på dess bas, rör vid dess glidkuddar, placerar tillbaka musen på mattan och skjuter den för att se grepp, friktion och stoppkraft. Tja, dessa kuddar är gjorda av ett riktigt vanligt material, men ett som industrin inte kan ersätta på grund av dess överlägsna resultat och hållbarhet.

PTFE, ett av de mest använda materialen i världen, även i spel.

Låt oss börja med att förklara vad PTFE är, eftersom det finns olika typer och dess grund är bekväm att känna till. PTFE är en förkortning polytetrafluoreten , en plast för industriellt bruk, mycket lik polyeten, men med en annan molekylär sammansättning som ger den ett antal mycket mer intressanta egenskaper.

I grund och botten består PTFE av fluor och kolatomer, så vi kan redan nu få en uppfattning om vad som väntar oss med ett material med dessa två föreningar som utgångspunkt. Och faktum är att det finns flera typer av PTFE, som beror på mineralbelastningen som de inkluderar i sin sammansättning.

Så för att prata om detta material måste vi prata om primär PTFE och å andra sidan dess mineralderivat. Genom att fokusera på originalversionen är dess egenskaper så imponerande att vi kommer att förstå varför branschen väljer det som sitt alternativ för spelmöss.

Grundläggande egenskaper hos jungfruföreningen

  • Lite friktion.
  • Mycket motståndskraftig mot värme ( + -300 ºC )
  • Hög beteendenivå i mekaniska applikationer.
  • UV- och väderbeständig.
  • Fäster inte och håller inte kvar fukt.
  • Motståndskraftig mot hydrolys.
  • Lågt slitage även under extrema förhållanden.

Vilken är den vanligaste formuleringen för spelmöss?

Tja, det är en mineralblandning av jungfrulig PTFE tillsammans med bisulfid, en tillsats som dramatiskt förändrar egenskaperna hos slutprodukten. Börja med att öka hårdheten, styvheten eller minska friktionskoefficienten, förutom att uppnå mer elasticitet och mindre slitage.

Uppenbarligen, med dessa egenskaper på bordet, blir det förståeligt att använda det i en komponent där minsta möjliga friktion krävs i vilket material som helst, den största hårdheten som kan uppnås och framför allt att den inte deformeras under trycket av spelarens hand.

Och poängen är att en spelmus måste tåla såväl kraftiga accelerationer som inbromsningar på flera hundra Gs, det vill säga i åratal, om inte decennier i värsta fall. Utöver allt som har sagts visar det sig att det lätt formas till ark, det är extremt billigt och därför inte lätt att byta ut.

Relaterade artiklar

Back to top button