vad den används till i Wi-Fi-nätverk –

Vad är MIMO-teknik

MIMO står för Flera ingångar Flera utgångar … På spanska skulle vi kunna översätta detta som “Flera ingångar och utgångar”. Det är en teknik som hjälper till att förbättra trådlösa nätverk då den ger mer täckning eftersom vi sänder ut en trådlös signal samtidigt med flera antenner som en router eller Wi-Fi hotspot har, tack vare MIMO kommer vi att uppnå lite mer täckning än om vi bara det fanns en antenn.

En annan egenskap hos MIMO-tekniken är att den låter dig dra nytta av Wi-Fi-signalen studsar för att öka hastigheten på din trådlösa anslutning samtidigt som du förhindrar signalökningar från att negativt påverka din anslutning. Tack vare MIMO kan vi samtidigt sända från flera antenner, och signalen färdas olika vägar för att nå sin destination, detta uppnås på bekostnad av signalfördröjning. Vi kan säga att signalen, tack vare MIMO-tekniken, inte ska nå oss direkt, utan kan också nå oss genom att studsa av väggar eller något annat hinder. Så denna studs kan användas för att förbättra WiFi-prestandan. Utan denna teknik kommer denna reflekterande signal att förstöras och kan inte användas.

MIMO-teknik förknippas med 802.11n standard eller även känd som Wi-Fi 4, en av de betydande framstegen i Wi-Fi 4-standarden är MIMO-teknik, som gör att vi kan öka den maximala genomströmningen genom att lägga till två eller flera antenner. Idag kan vi säga att de allra flesta routrar är MIMO-kompatibla, om de har WiFi 4 eller högre inkluderar de denna teknik och låter dig optimera signalen maximalt för att uppnå bästa hastighet, stabilitet och anslutningskvalitet. Denna MIMO-teknik skapades för att erbjuda avsevärd förbättring när det gäller dataöverföringshastighet, mer täckning, kapacitet för fler anslutna användare och mer stabilitet.

De flesta moderna routrar har MIMO

Det bör noteras att de flesta routrar idag har MIMO-teknik … Faktum är att alla som är 802.11n och nyare kompatibla (WiFi AC och WiFi AX) kommer att ha det. Således kommer alla routrar på marknaden med WiFi N-teknik att ha denna funktion.

Med MIMO har WiFi-routrar och hotspots gått från en WiFi-antenn för sändning och mottagning till två eller flera antenner. Till exempel är det väldigt vanligt att hitta routrar med 2, 3 eller till och med 4 antenner med fyra spatialströmmar för att uppnå fyra gånger den verkliga hastigheten vi får över Wi-Fi. Till exempel, med en typisk Wi-Fi 4-router och antenn kan vi uppnå en teoretisk hastighet på 150 Mbps (med 40 MHz kanalbredd och 64QAM), dock med MIMO och kunna inkludera fler antenner om vi inkluderar totalt fyra antenner kan uppnå en teoretisk hastighet på 600 Mbps (med 40 MHz kanalbredd och 64QAM).

Kort sagt förbättrar MIMO-tekniken trådlös täckning, såväl som kvaliteten och den faktiska hastigheten på anslutningar. Detta är inget nytt, eftersom vi har haft det i många år, så det är en grundläggande sak i moderna enheter.

MU-MIMO-teknik

Det såg vi MIMO-teknik är och hur det fungerar för att förbättra trådlösa anslutningar. Vi nämnde att den kommer med 802.11n-standarden och har funnits i flera år. Nyare är dock MU-MIMO-tekniken, som föddes i Wi-Fi 5 och demokratiserades i och med tillkomsten av Wi-Fi 6. MU-MIMO innebär att flera enheter kan ta emot olika enheter samtidigt. dataströmmar och därmed öka hastigheten och prestanda för hela nätverket på global skala. MU-MIMO är en del av Wi-FI 5-standarden, men den är också tillgänglig i Wi-Fi 6.

Förutom att kunna skicka data till flera trådlösa klienter samtidigt, bör det också noteras att detta gör att du kan få ut det mesta av din bandbredd. På så sätt får kunderna maximal hastighet och det är mycket viktigt att använda vissa applikationer och tjänster, som videosamtal eller onlinespel. Kort sagt, MU-MIMO förbättrar MIMO-tekniken eftersom den stöder flera samtidiga användare (för närvarande upp till 4). I båda fallen står vi inför en förbättring av det trådlösa nätverket, vilket är mycket viktigt idag med många enheter kopplade till nätverket utan att använda kablar.

Relaterade artiklar

Back to top button