Vad betyder IaaS, PaaS, CaaS, SaaS och FaaS, molntjänster –

Stor tillväxt av molntjänster

Som vi nämnde har vi fler och fler verktyg som tillåter oss använda molnet på våra enheter. Vi kan använda många tjänster, både gratis och betalda. De tillåter oss att lägga upp innehåll och göra det tillgängligt var som helst, skapa säkerhetskopior på vilken dator som helst, frigöra utrymme, dela med andra användare …

Utan tvekan om sortimentet molnfunktioner väldigt bred. Den senaste tiden har det ökat, särskilt på grund av distansarbete. Fler och fler användare utför sina funktioner på distans från hemmet eller var som helst. För att detta ska vara möjligt krävs ibland att man fjärransluter till arbetsplatsen eller använder annan utrustning.

Teknikens framsteg gör att vi har många fler alternativ till vårt förfogande. Det betyder också vissa termer som vi behöver känna till för att kunna använda molnet på rätt sätt. Vi pratar om funktioner, möjligheter, tjänster … Det finns många ord förknippade med denna teknik.

Viktiga molnvillkor

Vi kommer att visa dig ett antal termer som vi kan kalla grundläggande när vi använder molnet. Vi kommer att fokusera på IaaS, PaaS, CaaS och SaaS. Vi kommer att se vad de grundläggande elementen utgör var och en av dem, deras användning och egenskaper.

IaaS

En av termerna vi vill visa upp är IaaS. Det kom från Infrastruktur som en tjänst eller Infrastructure as a Service på engelska. I det här fallet är det en tjänst som erbjuder kunderna en rad resurser, både fysiska och virtuella. Vi kan till exempel namnge brandvägg, virtuell maskin, lagring osv.

Det kan sägas vara en grundläggande del av cloud computing. De används till exempel för att virtualisera datorer i molnet. Vi behöver alltså inte ha flera fysiska datorer med motsvarande fysiska resurser utan helt enkelt använda molnet och tjänsterna för virtuellt arbete.

Bland tjänsterna baserade på IaaS kan man urskilja Google Compute Engine, OpenStack, Amazon EC2 eller Azure virtuell maskin

Sårbarheter i Microsoft Azure

PaaS

En annan term vi ska prata om är PaaS. I det här fallet är det en förkortning för Platform as a Service. På spanska kan vi översätta detta som Plattform som en tjänst … Det är en miljö som är en del av molnet och gör att ett stort antal tjänster som applikationer i molnet kan levereras.

Den har också en serie nödvändig infrastruktur … Till exempel kan vi ge namn till servrar, lagringar och nätverk för deras drift. Med hjälp av dessa tjänster kan användaren utveckla en specifik applikation, köra den och hantera den. I grund och botten är det en plattform som låter dig utveckla applikationer.

Tack vare PaaS kommer företaget inte behöva skapa och utveckla sina egna applikationer eller ske på sin egen server, speciell mjukvara för att skapa en programmerings- och säkerhetsmiljö. Allt detta blir lika enkelt som att skala päron.

Här kan vi också nämna några tjänster som exempel. Vi kan nämna OpenShift, Foundry Cloud, Heroku Platform, Deis eller Google App Engine Service.

CaaS

Ordet CaaS kommer från Container as a Service … Om vi ​​översätter det till spanska får vi Container as a Service. I det här fallet kan vi säga att detta är en korsning mellan de två föregående, vilket vi förklarar. Som namnet antyder är det en containerbaserad virtualiseringsteknik.

Dessa behållare erbjuds på begäran till användare via molntjänsten. Den slutliga produkten kan implanteras i dessa behållare. Vi kan till exempel nämna några tjänster som har denna förmåga Openstack magnum eller Docker Universal Control Plane

Por qué crece el uso de la multicloud

SaaS

I det här fallet är SaaS en förkortning för Mjukvara som en service eller Software as a Service. Vi kan också hitta det som mjukvara på begäran. Det är en tjänst som i huvudsak erbjuder användaren en specifik applikation utan att behöva installera något eller utföra någon distribution.

Detta är mycket användbart och gör jobbet mycket lättare vid vissa tidpunkter. Användare behöver bara logga in på tjänsten och kunna använda appen efter att de har anställt den. Det kan vara antingen gratis eller betald.

Vi kan nämna några vardagliga exempel. såsom sociala nätverk såsom som Facebook eller Twitter, och videostreamingplattformar som Netflix. För detta använder vi molntjänster.

FaaS

Däremot vill vi visa en term till – FaaS. Denna sammandragning kommer från Fungerar som en tjänst … Vi kan översätta detta som Functions as a Service. Dra nytta av cloud computing igen. Det låter dig köra applikationer genom behållare som skapas direkt, utan att utvecklaren behöver oroa sig för det.

Därmed kommer användaren också att minska den nödvändiga infrastrukturen och investeringarna. En annan viktig punkt är att kostnader uppstår endast om det används. Tills det fungerar kommer det att vara gratis.

I slutändan är detta några av användarvillkoren som är en del av molntjänster … Vi nämnde att detta är något som blir allt mer närvarande i vårt dagliga liv, och med tiden kommer vi att få fler och fler möjligheter. Vi kommer att använda fler och fler enheter som ansluter till nätverket trådlöst såväl som på distans. Vi behöver inte vara fysiskt på en specifik plats för att arbeta eller använda programmet. Vi har sett några termer som IaaS, PaaS, CaaS, SaaS eller FaaS och hur de kan hjälpa oss i vårt dagliga liv.

Relaterade artiklar

Back to top button