Vad är nytt och QNAP-funktioner –

Vad är nytt i operativsystemet QTS 5.0 och QuTS Hero 5.0

Den första innovationen i detta nya operativsystem är kärnan som används, i den nya versionen – Linux 5.10 LTS-kärnan kommer användas. Denna kärnuppdatering innebär att man ärver alla förbättringar som ingår i denna nya kärna, radikala säkerhetsförbättringar, bättre global NAS-prestanda, ökad AMD-processorprestanda och stöd för nästa generations hårdvaruplattformar, och den stöder även den senaste generationen av inbyggda GPU/GPU-processorer. . .. En mycket viktig detalj är att på grund av hårdvarubegränsningar för vissa QNAP NAS-servrar, kommer vi inte att kunna använda denna kärna, därför kommer vi inte att kunna använda QTS 5.0, så vi kommer att stanna kvar i QTS 4.X-versioner.

En mycket viktig funktion i denna version av Kernel Linux 5.10 LTS är lokalt aktivera WireGuard VPN Från och med den här versionen kommer vi att ha möjlighet att konfigurera WireGuard VPN i QVPN, det snabbaste, säkraste och mest effektiva VPN-protokollet vi kan använda för att skapa fjärrtunnlar idag. Att aktivera WireGuard är mycket viktigt från början, vilket innebär att vi kan uppnå utmärkt uppladdnings- och nedladdningsprestanda om det vore mjukvara, den faktiska hastigheten vi skulle uppnå skulle vara mycket lägre.

De senaste modellerna från tillverkaren QNAP har M.2 NVMe-platser för att förbättra serverns övergripande läs- och skrivprestanda med SSD-cache, nytt i det här fallet QTS 5.0 ökar NVMe SSD-prestanda , med den nya kärnan kan fördelarna användas mer effektivt, dessutom har cachemotorn förbättrats och SSD-utrymmet kommer att användas mer effektivt med mindre minnesanvändning. Detta gör att vi kan förbättra effektiviteten när flera användare får åtkomst till samma mapp samtidigt. Naturligtvis kommer denna förbättring inte bara att finnas på NVMe SSD, utan även på M.2 SATA och SATA3 SSD.

Ny konfigurationsguide

Denna nya version av QNAP-operativsystemet inkluderar ny installationsguide detta förenklar avsevärt stegen för att starta NAS-servern, och det gör det också möjligt för oss att initiera och uppdatera till den senaste firmware samtidigt, så att vi kan installera det senaste operativsystemet rent. Andra förbättringar i det grafiska användargränssnittet i nya QTS 5.0 är att proceduren är enklare, visningen av ikoner är mer elegant och användarvänlig, och hastigheten för navigering genom olika menyer är nu mycket snabbare.

När vi är klara med att konfigurera alla inställningar med hjälp av installationsguiden kommer operativsystemet att ge dig ett antal förslag och rekommendationer för användning av NAS-servern och förenkla den initiala installationen. Den här nyhetsmenyn skiljer sig från den typiska meddelandemenyn, i det här fallet visar den oss nyheterna av intresse och inte de åtgärder som utfördes på servern.

Den övergripande säkerheten för NAS-servern har förbättrats.

En mycket viktig säkerhetsrelaterad funktion är det administratörskonto inaktiverat som standard , kommer installationsguiden att tvinga oss att skapa ett nytt konto i Administratörsgruppen för att hantera NAS-servern. Det är mycket bra säkerhetspraxis att alltid inaktivera “root”- eller “admin”-användaren på QNAP NAS och skapa en ytterligare användare med sådana administratörsrättigheter för att undvika brute force-attacker på den “admin”-användaren. Naturligtvis, om användaren vill eller behöver aktivera “admin”-kontot kan han göra det, men som standard kommer det att vara inaktiverat.

Det nya operativsystemet inkluderar Stöd för TLS 1.3-protokoll , så att vi säkert och snabbt kan upprätta anslutningar via HTTPS med NAS-administrationen, dessutom har motsvarande kryptografiska paket för TLS 1.3 kombinerats med de säkraste kryptografiska algoritmerna. Säkerhetsförändringar har också gjorts så att vi som standard har bästa praxis för säkerhet. Automatiska uppdateringar för operativsystemet och App Center-applikationer kommer att fortsätta att finnas för att skydda oss från potentiella säkerhetsbrister utan att behöva uppdatera manuellt.

PC TLS 1.3

En annan mycket viktig nyhet är aktivera “omvänd proxy” Detta förbättrar säkerheten vid åtkomst till de olika webbtjänsterna som vi kan konfigurera på NAS, speciellt om vi ska tillhandahålla dessa tjänster till Internet. Genom att använda denna omvänd proxy kommer vi att kunna dölja viktiga tjänster bakom en enda port 443 över HTTPS, som Traefik gör.

QTS 5.0 inbyggd SSH-server stöder nu SSH-nyckelautentisering , detta stöddes också tidigare, men behövde konfigureras på ett något avancerat sätt, vi kan nu enkelt göra detta från GUI. Tack vare den här funktionen behöver du inte autentisera med ett användarnamn och lösenord, utan med våra SSH-nycklar, så detta är ett mycket säkrare sätt.

Ny FTP-server: mer komplett och bättre prestanda

QNAP har helt förnyat FTP- och FTPES-servrarna inbyggda i operativsystemet. Nu kommer vi att ha det som en extra applikation med QuFTP-tjänsten, som innehåller ett stort antal riktigt intressanta funktioner. Dessutom utnyttjade de prestandafördelarna med SMB och NFS när vi överför mycket stora filer över LAN.

Den nya QuFTP-servern kan uppdateras oberoende, så QNAP inkluderar nya funktioner när uppdateringar släpps. Denna nya tjänst tillåter FTP-server och även för konfigurera FTP-klienter , Visst, FTPES baserade på TLS-protokoll stöds fortfarande för filöverföringsautentisering och säkerhet. Två mycket viktiga funktioner i denna nya QuFTP-tjänst:

  • Möjlighet QoS-inställning , det vill säga vi kan bestämma nedladdnings- och uppladdningshastigheten för en specifik användare som är inloggad på FTP-servern så att denna användare inte använder all tillgänglig bandbredd. Dessa hastighetsgränser kan tillämpas på både användare och grupper.
  • Begränsa åtkomst till FTP-server enligt schema … Vi kan nu definiera ett schema för att aktivera eller avaktivera åtkomst till FTP-servern per timme och från måndag till söndag.

Andra nya förbättringar och tillgänglighet för QTS 5.0 och QuTS Hero 5.0

Detta nya operativsystem inkluderar förbättringar för att påskynda artificiell intelligens med Coral. TPU-kant så att vi kan organisera foton, känna igen objekt och mer snabbare och med mindre resursförbrukning för huvudprocessorn. Nu kommer vi att få en betydande förbättring om vi använder QuMagie-appen eftersom den kommer att stödja Coral Edge TPU, vi kommer även att ha ny mjukvara för ansikts- och persondetektering med QVR Face och QVR Human. Nu har Disk AI blivit verklighet, den här programvaran tillåter oss att ständigt proaktivt övervaka våra hårddiskar, byta ut dem innan de misslyckas. QNAP kommer snart” AMIZ moln Central kontroll “, Ett centraliserat övervakningssystem för QNAP NAS-servrar som gör att vi kan se om alla registrerade NAS fungerar korrekt eller om det finns något problem.

Betaversionen av detta nya operativsystem kommer att vara tillgänglig till den 24 juli. Följande modeller stöds:

  • TS-251D2 (och TS-251B)
  • TS-253D (och TS-253B)
  • TS-453D (och TS-453B)
  • HS-453DX
  • TS-673A (och TS-673)
  • TS-451DeU
  • TS-1283XU

För närvarande är vissa buggar redan kända och kommer att lösas snart, såsom RDMA-drivrutinproblem, QAT, Marvell 1475-prestanda är lägre än förväntat, om du använder QXG-5G2T-111C-kort kommer du också att ha subnormal prestanda och tredje -partsapplikationer kan vara inkompatibla.

Relaterade artiklar

Back to top button