Vad är NFC och hur fungerar det på smartphones?

I det här innehållet kommer vi att prata om NFC-teknik, förklara vad det är och hur det fungerar på smartphones. NFC-teknik (Near Field Communication) håller på att bli en standard i avancerade smartphones, men många användare är omedvetna om vad det är och fördelarna med att använda det. Så om du har en mellanklass- eller avancerad telefon kan du dra nytta av vad NFC-tekniken kan tillföra ditt liv.

NFC är en av de oumbärliga teknologierna för att öka bekvämligheten i våra liv. Under de senaste åren har NFC-utrustade kreditkort också dykt upp, och användningen av dem expanderar till nya och mer mångsidiga områden i våra liv. Men många kanske fortfarande undrar, vad är NFC, vilka fördelar ger det mig, och viktigast av allt, är det verkligen säkert att betala med den här tekniken?

Vad är NFC-teknik?

NFC är en trådlös kommunikationsteknik, förkortning för Near Field Communication. Det vill säga, det kräver ingen ledning och tillåter utbyte av digital information via radiovågor mellan enheter på ett avstånd av cirka 20 centimeter mellan sändaren och mottagaren. Dess ursprung går tillbaka till det tidiga 2000-talet, då många företag började arbeta på ett alternativ till Bluetooth-teknik. Idag är denna teknik tillgänglig på de flesta smartphones.

NFC är en högfrekvent radiokommunikationsstandard med kort räckvidd baserad på Android 2.3. Det kan fungera i två olika lägen:

Aktivt läge är när två enheter (sändare och mottagare) kommunicerar genom att skapa en signal. Medan en av enheterna väntar på data stängs dess elektromagnetiska fält av. I passivt läge skapar den sändande enheten ett elektromagnetiskt fält och den mottagande enheten modulerar det. På detta sätt drivs den mottagande enheten av intensiteten hos avsändarens elektromagnetiska fält.

NFC är en populär och mycket användbar kontaktlös kommunikation som används i moderna telefoner med mera. På så sätt kan vi enkelt betala dina köp via telefon eller smartphone i butik (efter konfigurering i bankapplikationen). I motsats till vad många tror används inte NFC för att överföra filer. Den används för att snabbt para två Bluetooth-enheter, lagra och läsa NFC-taggar och till och med använda passerkort.

Hur kan jag ta reda på om en smartphone har NFC-teknik?

Det finns flera sätt att kontrollera om din telefon stöder NFC-teknik. Det enklaste och snabbaste sättet är att öppna snabbåtkomstpanelen och leta efter NFC-ikonen. Om du inte ser det där kan du också gå till telefonens inställningar. När du har loggat in, titta under “Trådlösa anslutningar” som säger “mer…”. Här bör du hitta NFC-alternativet om din telefon stöder det. Om den inte finns där stöder inte din telefon den här tekniken.

Ett annat alternativ som ser till att du har NFC på din telefon är att söka i Play Butik. Där kan du hitta ett stort utbud av gratis och mycket pålitliga applikationer som låter dig veta direkt om telefonen har NFC-teknik eller inte. Alla dessa alternativ kommer att vara till stor hjälp för att veta om din telefon är NFC-kompatibel. För vissa märken kan du till och med hitta informationen i telefonens specifikationer.

Hur aktiverar jag NFC på telefonen?

Vad är NFC och hur fungerar det på smartphones?

Att aktivera NFC-modulen på din telefon är väldigt enkelt. Det första du ska göra är att se till att din enhet faktiskt innehåller NFC-teknik. Du kan enkelt göra detta från din telefons inställningar enligt ovan. Om du hittar det i snabbåtkomstpanelen klickar du bara på ikonen och det är allt. Å andra sidan, om du måste gå till inställningar för att hitta den, måste du aktivera den därifrån och det är det.

Om din enhet inte har inbyggd NFC-teknik finns det andra alternativ som klistermärken och SIM-kort. Även om den inte utgör 100 procent, kan den här tekniken vara användbar för att möjliggöra betalningar med din telefon. De flesta telefonoperatörer har SIM-kort med inbyggd NFC.

Hur säker är NFC-tekniken?

De flesta experter är överens om att det är säkrare att betala med NFC-teknik än att betala med ditt kort. När du betalar med NFC brukar du ge ditt kort och lösenord till en främling som vanligtvis är utom synhåll i minst ett ögonblick. Så länge telefonen är din kräver den ingen fysisk kontakt och är vanligtvis biometriskt skyddad (fingeravtryck, Touch ID, PIN, etc.). Observera dock att du först måste låsa upp den för att göra en betalning.

Å andra sidan minskar en liten del av stöldrisken eftersom det inte är särskilt attraktivt för kriminella. NFC-betalning via en smartphone är mycket säker, snabb och enkel. Dessutom bör du veta att NFC-enheter överför data (för det mesta) i krypterad form. All information är säker tills brottslingarna lyckas knäcka nyckeln.

Inom vilka områden kan denna teknik användas?

NFC-tekniken har bevisat sin effektivitet och betydelse inom olika områden, men hittills har den största användningen varit att betala i butik med en smartphone utan behov av fysisk kontakt. Det är enkelt som ett kort, men kontaktlöst och mycket säkrare, eftersom även små belopp kräver att smarttelefonen låses upp innan transaktionen kan behandlas.

Men bara för att det är huvudfunktionen betyder det inte att det är den enda. Det finns många fler tillämpningar av denna teknik i vårt dagliga liv. NFC möjliggör automatisk ihopkoppling av trådlösa enheter, läsning av information och nedladdning av erbjudanden från specialmärkta affischer och skyltar. Detsamma gäller lojalitetskort och rabattkuponger i butiker och restauranger. NFC kan till och med ersätta användningen av traditionell valuta som betalning för kollektivtrafiken i framtiden.

Vad är NFC och hur fungerar det på smartphones?

Den kan också användas i hem, kontor, fordon, etc. Används för att öppna dörrar. Du kan anpassa och använda “programmerbara” taggar (NFC-taggar) som elektroniska nycklar utan behov av nycklar, lösenord eller biometriska avläsningar. Telefonen kan automatiskt aktivera önskad funktion eller applikation endast när den förs nära. Den kan också användas för att lagra data på passiva enheter. I vissa fall kan Wi-Fi Direct (S Beam) konfigureras automatiskt för enkel filöverföring mellan smartphones.

Som vi kan se har NFC-tekniken flera användningsområden och stora fördelar i vårt dagliga liv. NFC är en så enkel och bekväm teknik att den förväntas användas mer och mer. Användningen av NFC-taggar gör det mycket lättare att utföra alla aktiviteter med en smartphone, så det borde inte förvåna oss att företag vänder sig till nya applikationer för denna teknik. De utvecklingsmöjligheter som denna teknik erbjuder är verkligen enorma.

Relaterade artiklar

Back to top button