Vad är Lsass.exe-processen i Windows och hur man identifierar den –

Vi nämner just denna process eftersom det är ett av dessa element som vi kommer att hitta i normal drift, men som vi inte är medvetna om. Faktiskt på grund av dess konsumtion RAM och CPU , vissa människor tror att det är någon form av skadlig kod. Därför, på samma rader, kommer vi att prata om detta mer i detalj. Och vi måste vara medvetna om att det finns ett antal systemfiler laddade på varje Windows-dator.

Dessa filer är ansvariga för olika processer av samma, som i det här fallet. Som vi sa, när datorn är påslagen börjar flera processer köras i bakgrunden. Detta garanterar att utrustningen alltid fungerar korrekt. En av dem är Lsass.exe, som, liksom andra delar av den här typen, vissa typer av skadlig programvara och virus använder dem för att dölja sig. Detta innebär att cyberkriminella ibland döljer sina skapelser som processer som lsass.exe. Därför måste vi veta hur man identifierar dessa typer av virus och skadlig programvara

Vad är lsass.exe-processen i Windows 10

Naturligtvis är det första vi behöver förstå vad lsass.exe-processen i Windows 10 verkligen är. Tja, för nu måste vi veta att detta är en Windows-körbar, vars betydelse är Local Security Authority Subsystem Service . .. Av allt detta kan vi dra slutsatsen att den här processen styr Windows 10-uppgifter relaterade till säkerhetspolicyer … Till exempel att kontrollera användaren på servern, autentisera användaren vid inloggning, byta lösenord, etc.; därav dess stora betydelse.

Alltså om du anger ett felaktigt lösenord när du loggar in på ditt konto Windows Processen lsass.exe startas på datorn. Det är faktiskt den som visar oss meddelandet att lösenordet inte matchar. Därför, om lsass.exe-processen misslyckas, förlorar användaren omedelbart åtkomst till alla sina konton på Windows-datorn. Det är också viktigt att veta att det är den vi kan hitta i Windows Task Manager.

Barra tareas administrador

För att göra detta behöver vi bara högerklicka på aktivitetsfältet och välja Aktivitetshanteraren. Så snart det här elementet som vi kommenterar dyker upp på skärmen går vi vidare till Fler detaljer flik. Scrolla ner lite och se lsass.exe-processen som är intressant för oss.

Lsass.exe-proceduren

Varför Lsass.exe visar hög CPU- och RAM-användning

Det kan hända att vi i vissa fall i själva aktivitetshanteraren upptäcker att lsass.exe förbrukar RAM mycket och CPU … Även detta kan direkt påverka diskförbrukningen. Detta är vad vi ser i kolumnerna bredvid processnamnet i Task Manager. Tja, du bör veta att de flesta Windows-processer aldrig bör visa hög Bagge och CPU-förbrukning. Därför, om de någon gång gör det, är det en indikator på att något är fel. Med detta menar vi att ett virus eller skadlig kod förmodligen har kommit in i systemet och är förklädd som det.

Måste jag avsluta processen på Windows?

Som de flesta processer som körs in Windows 10 , det vi talar om i dessa rader kan snabbt avslutas. Detta är vad vi kan uppnå genom att högerklicka på det i själva aktivitetshanteraren. Men i det här fallet rekommenderar vi inte att du gör detta.

avslutar lsass

Tidigare berättade vi om vikten av detta element för driften och säkerheten för operativsystemet. Därför, eftersom processen tillhör en fil på systemet, är det ingen idé att avsluta den. I själva verket, om vi försöker göra detta, kan vi möta kritiskt systemfel eftersom det är en säkerhetsmotortjänst.

Hur man tar reda på om denna process är ett virus

På samma sätt nämnde vi tidigare att Lsass.exe är en systemfil. Därför bör du först inte oroa dig för om detta är ett hot. Detta är först, men det kan ha förändrats på grund av någon form av yttre attack. Om vi ​​till exempel upptäcker att Lsass.exe förbrukar för många resurser måste vi kontrollera om det är skadligt. Så nedan hjälper vi dig att ta reda på om processen är laglig eller inte.

Kontrollera filens auktoriserade signatur

En av metoderna vi kan använda i detta avseende, återigen från Task Manager. Vi måste hitta objektet vi talar om som sådant på fliken Detaljer och högerklicka för att välja Egenskaper … Ett nytt fönster öppnas där vi ser en flik för digitala signaturer.

Nåväl, här kan vi se vem själva processen matchar, så om filen är riktig kommer undertecknaren att vara Microsoft Windows Publisher. Vi kan också välja denna post och klicka på knappen Detaljer för att se till att den är legitim och se certifikatet.

Microsoft Windows Publisher Lsass.exe

Om den digitala signaturen inte är från Microsoft kan filen vara ett virus eller skadlig kod, så vi rekommenderar att du skanna med Defender för Windows eller annan antivirus

Kontrollera filsökvägen

Ett annat sätt att kontrollera om Lsass.exe är skadlig eller inte är att kontrollera var den faktiskt finns på disken. Den här gången måste vi välja alternativet Öppna filplats efter att ha högerklickat på processen. Detta kommer att öppna vägen att originalfil hittas via Windows Explorer-fönstret.

ruta lsass

Om sökvägen till filen skiljer sig från den vi ska visa dig kan Lsass.exe också vara ett virus, så vi måste fortsätta som vi nämnde tidigare och rengöra datorn

C: / Windows / System32

Relaterade artiklar

Back to top button