Vad är ett nätverkskort eller Ethernet-kort: definition och egenskaper –

Som vi sa är det för närvarande inte så meningsfullt att kalla ett nätverkskort för ett “kort”, men det har faktiskt många andra namn: nätverkskort, nätverksadapter, nätverksadapter, nätverksgränssnitt eller dess engelska termer. Nätverkskort eller nätverksgränssnittskontroller (NIC). Vad du än kallar det, låt oss se vad det är och vad det gör.

Vad är ett nätverkskort?

Som du kanske har gissat heter NIC så eftersom de tidigare var expansionskort som fungerade som en nätverksansluten stationär PC genom att lägga till RJ-45 port som du kan ansluta en kabel till och kunna ansluta till ett lokalt nätverk (lokalt nätverk) eller ett globalt nätverk (globalt nätverk). Det är det med andra ord det är detta som gör att din dator kan ansluta till Internet

Tidigare var dessa kort bara kort och kopplades till PC via ISA, AGP och sedan PCI-kontakter, men sedan dess började de integreras direkt i hårdvarumoderkort, vilket gör dem onödiga som expansionskort idag. De används dock fortfarande med ett PCI-Express-gränssnitt, även om nästan hela deras marknad är i den professionella servermiljön.

Nu är nätverkskontrollern integrerad i moderkortets chipset eller implementerad med dedikerat Ethernet-chip som med vissa högkvalitativa moderkort (som de berömda Killer-nätverkskorten), med inbyggd RJ-45 eller kontakter. till kontakterna på baksidan av moderkortet.

Alla nätverkskort använder idag RJ-45-kontakt , också känd som ” uttag 8P8C ”Där nätverkskabeln är ansluten, men äldre nätverkskort använde BNC eller till och med AUI-anslutningar. De allra flesta har två statuslampor: en till vänster som lyser för att indikera att en anslutning upprättats och den andra till höger, den som blinkar, för att indikera nätverksaktivitet.

Typer av nätverkskort

Du antar redan att det finns minst två typer av nätverkskort, eller hur? De som är integrerade i kortet och de som är expansionskort. Tja, det är det faktiskt inte, dessa två är av typen “Ethernet”, eftersom Typen av nätverkskort bestäms inte av dess formfaktor, utan av arkitekturen

Så allt börjar med Token Ring nätverkskort används för närvarande inte längre. Det är en arkitektur utvecklad av IBM på 70-talet med en ringlogisk topologi (därav dess namn) och en token-åtkomstteknik som använder en 3-byte ram som kallas en token som rör sig runt ringen. Denna topologi använde IEEE 802.5-standarden men har länge ersatts av Ethernet-standarden.

Den andra typen kallas ARCNET , som står för Attached Resource Computer NETwork, en lokal nätverksarkitektur som använder en tokenöverföringsteknik som Token Ring, men i det här fallet är dess topologi i form av en stjärna. Liksom Token Ring är den nu föråldrad, den använde en roterande BNC-kabel, den hade en maximal hastighet på 2 Mbps och det var ett enkelt LAN-protokoll, ingen WAN-utgång.

Tredje typen Ethernet som vi alla känner till. Det finns många tekniker som denna standard använder, så låt oss ta en titt på dem:

Teknologier Baudhastighet Kabeltyp Maximalt avstånd Topologi
10bas2 10 Mbps koaxial 185 m Buss (T-kontakt)
10BaseT 10 Mbps Tvinnat par 100 m Stjärna (nav eller switch)
10BaseF 10 Mbps Optisk fiber 2000m Stjärna (nav eller switch)
100BaseT4 100 Mbps Twisted pair (kategori 3UTP) 100 m Stjärna. Halv Duplex (Hub) och Full Duplex (Switch)
100BaseTX 100 Mbps Twisted pair (kategori 5UTP) 100 m Stjärna. Halv Duplex (Hub) och Full Duplex (Switch)
100BaseFX 100 Mbps Optisk fiber 2000m Tillåter inte användning av nav
1000BaseT 1000 Mbps (kategori 5e eller 6UTP) 100 m Stjärna. Full duplex (switch)
1000BaseSX 1000 Mbps Fiberoptik (multimod) 550 m Stjärna. Full duplex (switch)
1000BaseLX 1000 Mbps Fiberoptik (enkelläge) 5000 m Stjärna. Full duplex (switch)

Som du kan se finns det många olika, även om 100BaseT, även känd som Gigabit, är den vanligaste för hemanvändaren nuförtiden. Arbetar för närvarande med 10 GbE och ännu högre nätverkskort

Slutligen är den fjärde typen av nätverkskort Wi-Fi en teknik som gör att enheter kan ansluta trådlöst, och denna typ av anslutning kräver en trådlös åtkomstpunkt för att fungera, vanligtvis en router. Det finns WiFi-nätverkskort som ansluter till en PC via USB, men det finns även de som ansluter som ett expansionskort.

Relaterade artiklar

Back to top button