Vad är en VPN-anslutning, vad gör den och vilka är dess fördelar?

Vad är en VPN-anslutning, vad den gör och vilka fördelar den har, förklarar vi i vår guide. VPN-anslutningar är inte nya, faktiskt, många användare har vunnit popularitet under lång tid, för ändamål som att komma åt blockerade och förbjudna webbplatser. VPN, känt som ett virtuellt privat nätverk, användes dock mer i företagsmiljön. Mångsidigheten och många användningsområden för denna typ av anslutning gör också VPN-anslutning mer populär.

Men mångsidigheten skapar också viss förvirring om vad en VPN är, eftersom fler och fler VPN-leverantörer identifieras med dålig kvalitet eller faror när det gäller personuppgifter.

Vad är VPN?

Låt oss börja med grunderna för att svara på frågan om vad som är en VPN. VPN är en akronym för Virtual Private Network, vilket ger oss exakta ledtrådar om vad det är, till skillnad från andra datortermer som DNS eller HTTP.

Nyckelordet här är virtuellt eftersom det beskriver denna funktion som skapar behovet av själva VPN och gör att det kan erbjuda flera användningsområden.

För att ansluta till internet kommunicerar din smartphone, dator, tv och andra enheter vanligtvis, trådbundet eller trådlöst, med routern eller modemet som ansluter ditt hem till din internetleverantör. Om du använder telefonens mobildataanslutning är ordningen här annorlunda, men principen är densamma: din enhet ansluter till en annan enhet som ansluter dig till internet.

Det mest normala i det här fallet är att du inte har en utan flera enheter anslutna till samma router: telefoner, datorer, konsoler… I det här fallet kommer var och en att ha en lokal IP-adress tilldelad och de kommer att gå ut via modemets IP.

En VPN-anslutning tillåter användare att skapa ett lokalt nätverk utan att behöva vara fysiskt anslutna till varandra, utan över internet. Det här är den “virtuella” delen vi pratade om tidigare. Eftersom anslutningen sker via internet och kan vara från till exempel ena änden av världen till den andra får du fördelarna med det lokala nätverket och några ytterligare funktioner med större flexibilitet.

Det är dock en annan funktion som gör VPN så populär nuförtiden: Datatunnlar. Normalt, medan du använder internet, kommunicerar din enhet med din internetleverantör, som ansluter till olika webbtjänster för att tjäna dig, till exempel YouTube-videor. Istället för att ansluta direkt till Internet gör du detta via en VPN-server.

Detta ändras när du byter till en VPN-anslutning. All din nätverkstrafik fortsätter att gå från din enhet till din internetleverantör, men därifrån går den direkt till VPN-servern. Därifrån ansluter den till sin destination. Vanligtvis är den här anslutningen krypterad, så din internetleverantör vet inte riktigt vad du har åtkomst till. Av praktiska skäl blir din IP-adress även adressen till VPN-servern: På många sätt är det som om den fysiskt fanns där och ansluten till internet därifrån.

Varför ska jag använda ett VPN?

Du har redan föreställt dig flera scenarier ovan där VPN-anslutningar kan vara användbara. De är uppenbarligen viktiga, särskilt i en företagsmiljö, men VPN-användningsfallen slutar inte där. Nedan kan du se de viktigaste VPN-användningsscenarierna.

1. Distansarbete

Den mest uppenbara användningen av en VPN-anslutning är som en sammankoppling i nätverk som inte är fysiskt anslutna, till exempel anställda som är borta från kontoret på grund av pandemin, eller företag som har filialer i flera städer och behöver tillgång till ett enda privat nätverk .

Ur säkerhetssynpunkt kan det vara orimligt för ett företag att tillåta godtycklig internetåtkomst till sitt nätverk. Även om åtkomsten är skyddad av ett lösenord, öppnar en användare som fångas på en allmän WiFi-hotspot eller roffats av en illvillig hackare företagets nätverk för andra.

Denna risk minskar dock om medarbetaren och företaget ansluter över en VPN-anslutning. Åtkomsten är skyddad, anslutningen är krypterad och medarbetaren har samma åtkomst som om de vore där.

2. Förhindra censur och geoblockering

När du ansluter till VPN kommunicerar din enhet med VPN-servern. Om du är i Kina och VPN-servern är i USA, tror webbservrarna vanligtvis att du är i USA och låter dig komma åt innehåll som finns i USA när du använder tjänster som Netflix.

På samma sätt kan samma logik användas för att komma åt censurerat eller blockerat innehåll, men som du kan föreställa dig måste du använda en VPN-server på den oblockerade platsen för det.

3. Extra säkerhet

Även om det inte är absolut nödvändigt, är paket som överförs via VPN-anslutningar krypterade. Så om du behöver ansluta till ett offentligt Wi-Fi-nätverk kan du åtminstone ansluta med ett VPN. Så även om dina krypterade paket fångas upp kommer den illvilliga personen att försöka stjäla data från en användare som inte använder VPN istället för att ta itu med dem.

Vad är en VPN-anslutning, vad gör den och vilka är dess fördelar?

Men det är också dåligt att tro på några gratis VPN-leverantörer som kan fånga upp all din trafik, föra loggar över vad du gör och till och med sälja den datan, samtidigt som de inte litar på det offentliga Wi-Fi-nätverket. Kom ihåg att en VPN bara är lika säker och användbar som dess leverantör. Använd inte ditt VPN om du inte litar på det, för istället för att ha ett extra lager av säkerhet kommer din fiende att vara hemma och kunna övervaka allt du gör på internet.

4. P2P / Torrent nedladdning

En annan vanlig användning för VPN-anslutningar är P2P-nedladdningar, vanligtvis från BitTorrent vid dessa tillfällen.

Tyvärr är det allt vanligare att internetleverantörer blandar sig i hur vi skickar och tar emot nollor och ettor från internet. Å andra sidan försöker de titta på dem som försöker ladda ner något olagligt. Medan vissa tjänsteleverantörer helt blockerar P2P-nedladdningar, kan detta också leda till juridiska konsekvenser. Om du inte vill bli spårad kan du välja att använda en VPN-anslutning.

Fördelar med att använda ett VPN

Nu när vi vet vad en VPN-anslutning är och vad den är till för, är det dags att sammanfatta en lista över för- och nackdelar med att använda denna teknik. Låt oss börja med de positiva aspekterna först:

Eftersom den omdirigerar all internettrafik, till skillnad från proxyservrar som du bara kan använda i webbläsaren och en handfull andra appar som låter dig konfigurera avancerade anslutningsalternativ fungerar i alla appar.Ansluter och kopplar enkelt från. När du har konfigurerat den kan du aktivera och inaktivera anslutningen som du vill.
Så länge anslutningen är krypterad Ger extra säkerhet på öppna trådlösa nätverk.Låter dig ändra din plats. Som vi förklarade ovan är en VPN-anslutning ett effektivt sätt att undvika censur eller komma åt regionbegränsat innehåll. Vet inte vad du gör online. Vill du inte att din internetleverantör ska veta att du har spenderat timmar på att titta på kattungevideor på YouTube? De kommer inte att veta vad du gör med ett VPN, men var försiktig, företaget som hanterar VPN vet förmodligen vad du gör.

Vad är en VPN-anslutning, vad gör den och vilka är dess fördelar?

Varningar för dig som vill köpa ett VPN

VPN-anslutningar ger fördelar som ökad säkerhet, förbättrad integritet och att kringgå geoblockeringar. Så vad behöver du göra innan du börjar köpa en VPN-tjänst eller registrera dig för en gratistjänst?

Pris: Även om det finns gratis VPN-tjänster kan du inte förvänta dig mycket av dem eftersom de vanligtvis inte är särskilt begränsade, mycket långsamma eller mycket pålitliga. Men visst kan det finnas några undantag.
Fart: Skillnaden mellan att ansluta direkt till Internet och att ha din datakarta en kurs halvvägs runt jorden kan vara överväldigande. Om din VPN-server är för långt bort kommer du att uppleva mycket fördröjning när du surfar på internet. Utöver förseningen är den maximala nedladdnings- och uppladdningshastigheten också begränsad.
Säkerhet: Vi har sagt detta om och om igen, men det skadar inte att upprepa det. Att anslutningsikonen är låst betyder inte att anslutningen är säker, speciellt inte om vi pratar om VPN-anslutningar baserade på PPTP-protokollet.
Plats: De kan inte alltid ändra din plats. Speciellt på mobilen finns det mer teknik som kan bestämma och uppskatta din plats bortom din IP-adress.
Anonymitet: Att använda ett VPN betyder inte att du är 100 % anonym när du surfar på webben. Om vi ​​lyssnar på Edward Snowden är den vinnande kombinationen för mer anonymitet att använda både en VPN-anslutning och Tor.

För att lära dig mer om VPN kan du också läsa våra artiklar nedan:

Relaterade artiklar

Back to top button