Vad är Dolby Vision? Specifikationer, funktioner och exempel –

Som alltid ligger hårdvarutillverkare före mjukvarutillverkare. Detta betyder att även om det redan finns många produkter som är kompatibla med Dolby Vision, om denna teknik inte har implementerats i mjukvara, kommer det inte att göra någon nytta eftersom slutanvändarens upplevelse som ni vet alltid är en kombination av hårdvara + mjukvara och utan någon av de två sakerna fungerar inte.

Vad är Dolby Vision?

Dolby Vision är namnet Dolby Laboratories har gett en unik tolkning av High Dynamic Range (HDR)-teknologi, och löftet är att det levererar visuella förbättringar jämförbara med vad vi har sett från Full HD till Full Resolution. 4K. Denna teknik har redan prövats i en professionell miljö (främst på biografer) och når successivt våra hem genom vissa tv-kanaler eller betalda streamingtjänster.

Den här tekniken är alltså en speciell form av Dolby HDR, men i det här fallet är den relaterad till parametrar som ljusstyrka, kolorimetri och återgivning av dynamiska mikrokontraster.

Utvidga gränserna för HDR till det mänskliga ögats möjligheter

Om vi ​​för några år sedan levde i Full HD-eran, nu lever vi i 4K- och HDR-eran. Tillverkarna lovar oss att HDR kommer att se bättre ut och att bildvisningsupplevelsen kommer att förbättras avsevärt med rikare färger och större kontrast mellan de två. När det gäller Dolby, som experter på konsument- och professionell flerkanalssignalbehandling, har de nu expanderat till videoområdet med denna teknik som bara lovar oss det som förbättrar tittarupplevelsen.

Enligt Dolby finns det tre sätt att förbättra användarens tittarupplevelse:

  • Öka antalet pixlar (4K, 8K, etc.) som vi har sett länge. Låt oss komma ihåg att för många år sedan, när vi alla hade 720p-skärmar, fick vi veta att de såg suddiga ut och att vi behövde Full HD för att se tydliga bilder. Nu visar det sig att Full HD ser urtvättad ut och 4K är vad vi behöver. Du vet redan hur det fungerar.
  • Öka antalet bilder per sekund (FPS) … Vanligtvis i filmer är FPS begränsad till 24 (avrundning), men de har redan börjat ändra på detta i flera år, och till exempel har den första filmen i Hobbit-trilogin redan spelats in med 48 FPS, medan Avatar 2 lovade att det kommer snart fastställdes till 60 FPS.
  • Öka pixelprestanda … Om det är möjligt att även med samma antal pixlar kan de representera ett större dynamiskt omfång och med en stor färgrymd, förbättras återgivningskvaliteten.

Det är på denna sista punkt som Dolby Vision-teknologin är baserad; Varumärkets ingenjörer nådde ut till publiken för att få ett svar och drog efter många tester slutsatsen att ett system som kan återge ett ljusstyrkaintervall från 0 till 10 000 90 nits skulle tillfredsställa XNUMX % av publiken. Och det är precis vad Dolby Vision tillåter, och erbjuder mycket levande bilder med mycket högre kontrastförhållanden och rikare, klarare färger.

Är det någon skillnad mellan HDR 10 och Dolby Vision?

Direkt bör du veta att HDR 10 är en öppen standard, medan Dolby Vision uppenbarligen är ett proprietärt system som ägs av Dolby. För sin del heter HDR 10 det just för att den använder en 10-bitars kvantiseringsskala, och var och en av de TV-tillverkare som använder den kan implementera den som de vill (i själva verket kallar en del det HDR 1000, och de förblir det mycket bred), så det är viktigt att veta att detta är standarden som antagits av UHD Alliance för både Ultra HD Premium-klassificeringar och för att kalibrera 4K-filmer till Blu-Ray.

För sin del, som vi sa, är Dolby Vision lika speciell för Dolby som om det vore en proprietär standard, men uppenbarligen kan tillverkare betala royalties för att lagra sitt tryck om de uppfyller hårdvaruspecifikationerna. Denna standard erbjuder kvantisering av 12 bitar istället för 10 och framför allt en strängt kontrollerad kedja av procedurer från kalibrering av audiovisuellt innehåll i efterproduktion till visning, det enda sättet att säkerställa att bilden som tittaren tittar på uppfyller tillverkarens krav .

Relaterade artiklar

Back to top button