vad är det till för? –

Faktum är att när vi pratar om ljudprodukter finns det många parametrar som tillverkarna berättar om, men om du inte tydligt förstår vad var och en av dem är, kommer det att vara liten nytta av dem förutom att köpa kostnaden för en produkt med värden en annan. och till och med så. Kanske vet du inte om ett högre SNR är bättre för en viss produkt, eller kanske en produkt med ett lägre SNR är det mest lämpliga, så låt oss titta på den här frågan för att kunna avgöra den. höger.

Vad är signal/brusförhållande eller SNR?

Signal to Noise Ratio, S/R eller SNR (Signal to Noise Ratio) definieras som förhållandet mellan uteffekten för den sända signalen och effekten av bruset som förvränger den (så vi talar bara om enheter som avger ljud och aldrig enheter som tar upp det) … Denna marginal mäts, som nästan allt relaterat till ljud, i decibel.

Ofta använder många tillverkare termen dynamiskt omfång som en synonym för SNR, men du måste vara försiktig eftersom vissa människor använder det som en marknadsföringsstrategi för att ge intrycket att det är SNR, när det dynamiska omfånget i själva verket används för att referera till avståndet mellan uteffektens toppnivå och bakgrundsljud . Det faktum att signal-brusförhållandet, indikerat i decibel, visas i enhetens tekniska egenskaper, därför betyder det ingenting om det inte åtföljs av de använda testpunkterna, såväl som vikterna.

För att korrekt indikera det dynamiska området måste decibelmätningen åtföljas av vägningskurvan och referensnivån som används för att mäta den. Föreställ dig till exempel en enhet som har följande egenskaper: 60 dB, CIR 468-3 (1 kHz referens, 320 nW / m -1). I detta fall:

  • CIR 468-3 är en viktkurva.
  • 1 kHz är frekvensen som används som referens.
  • 320 nW / m -1 är den magnetiska nivån vid vilken referensnivån registrerades.

Självklart, om du vill köpa utrustning när det gäller dess frekvensgång, måste de mäta signal-brusförhållandet med samma viktningskurva och referensnivå, vilket lyckligtvis är det vanligaste i branschen, så SNR-nivåer är vanligtvis jämförbar.

Ljudfaktor

När vi talar om brus i en ljudenhet menar vi inte bakgrundsbrus eftersom detta uppenbarligen kan ändras beroende på omständigheterna, platsen eller om det är en man som surrar vid ett trafikljus nära ditt fönster. Nej, brus, när vi talar om ljud, hänvisar till mängden brus som genereras av den elektroniska enheten själv, till exempel brus som förstärkare sätter in signalen.

Denna mängd brus kan uttryckas som den så kallade brussiffran (F), som är resultatet av att man dividerar signal-brusförhållandet vid ingången (S/R) med signal-brusförhållandet vid utgången. . (S/R) salt när signal- och brusvärden uttrycks i enkla värden. Således kommer formeln att uttryckas enligt följande:

Men tyvärr är värdena för signal-brusförhållandet uttryckta i decibel, och därför talar vi om en logaritmisk formel. Eftersom bullertalet också måste uttryckas i decibel som ljudstyrka, blir formeln följande:

Brussiffra är en mycket viktig storhet i ljudöverföringssystem eftersom, även om externt brus aldrig helt kan elimineras, beror minskningen av buller som genereras av själva ljudutrustningen på noggrann design, så om tvärtom, desto lägre bullervärde. , desto mer skämde tillverkaren bort sin design och uppnådde bättre kvalitet.

Vilket är bättre: högre eller lägre SNR?

För att sammanfatta ovanstående, för att göra det tydligare, är signal-brusförhållandet det som skiljer enhetens utstrålade effekt från bruset som påverkar den, och därför, ju större skillnaden är, desto bättre. Därför, när du väljer ett ljudkort, förstärkare eller annan ljudemitterande enhet, när du tittar på dess specifikationer, bör du veta att den med högsta SNR kommer att ge en högre signalstyrka, som kommer att påverkas mindre av bruset från signalen sig.

Så vad är en bra SNR? Det beror på produktkategorin, men när vi pratar om ett ljudkort inbyggt i till exempel ett vanligt PC-moderkort är SNR på 90 dB redan ganska hyfsat. Naturligtvis i specialiserade lösningar måste vi leta efter högre värden, om möjligt överstiger de 100 dB.

Vissa tillverkare nämner också ljudsiffror i sina utrustningsspecifikationer, och i detta avseende bör du vara uppmärksam på raka motsatsen: ju mindre desto bättre. Tyvärr uttrycker de flesta konsumentelektroniktillverkare inte denna innebörd, vilket, som vi förklarat tidigare, är mycket viktigt och ofta bara kan ses i produkter som är designade för professionellt ljud.

Mer exakt är det en parameter som, även om de flesta tillverkare vet att de inte publicerar den, “döljer sin skam”, så att säga, om deras produkt inte är bra. Av denna anledning är det normalt att endast professionella tillverkare av ljudprodukter publicerar detta värde, för om deras produkt är riktigt bra och av hög kvalitet har de inget att dölja. I vilket fall som helst, oroa dig inte, för ingen av ljudprodukterna du ser indikerar denna faktor, eftersom det inte spelar någon roll för den genomsnittliga användaren heller.

Relaterade artiklar

Back to top button