Vad är användarkontokontroll i Windows 10 –

Detta är ett varnings- och säkerhetssystem som lagts till i Windows Vista, och det finns fortfarande i Windows 10, även om det inte är särskilt märkbart i dess konfiguration och du måste leta efter det för att kunna ändra dess inställningar.

Vi ska börja med att kort förklara exakt vad den här funktionen är designad för att skydda din dator från obehöriga ändringar, även om detta beror på hur du ställer in den och kan vara lite irriterande. Vi kommer sedan att förklara hur det fungerar och gå igenom installationsprocessen steg för steg, och förklara de olika alternativen.

Vad är Windows UAC

UAC står för User Account Control eller på spanska, User Account Control. Windows UAC detta är en säkerhetsfunktion det dök upp först i Windows Vista och finns i alla versioner av Windows som släppts sedan dess. Syftet är att hantera program som körs på din PC och varna dig om kommande ändringar för att förhindra obehöriga ändringar av systemet.

Detta system som standard inställd på att meddela oss när en app försöker göra ändringar på enheten men som du kommer att se senare kan strängare inställningar tillämpas eller till och med avaktiveras helt.

Åtgärder för Windows UAC-varningar

Om vi ​​har en funktion inställd för att meddela oss när en förändring sannolikt kommer att inträffa på systemet, kommer den att göra det i någon av följande situationer:

  • Ett försök gjordes att ändra Windows-registret.
  • Installationsprogram eller program som försöker göra ändringar i katalogen Windows eller Program Files.
  • Jag försöker köra programmen som administratör.
  • Ändringar i användarrättigheter.
  • Ändringar av mappbehörigheter
  • Skapa eller ta bort användarkonton.
  • Reparera eller ändra systemfiler.
  • Installera drivrutiner eller någon annan typ av drivrutiner.
  • Ändringar av Windows säkerhetsfunktioner som brandvägg, antivirus eller till och med själva UAC.

säkerhetsnivåer

Som vi nämnde i början har detta verktyg fyra säkerhetsnivåer som du kan konfigurera själv efter dina behov. De fyra nivåerna är som följer:

  • Meddela mig alltid : om du aktiverar det här alternativet kommer systemet att meddela dig varje gång de program du installerade försöker göra några ändringar på datorn.
  • Meddela mig bara när ett program försöker göra ändringar på datorn : Om du väljer det här alternativet kommer UAC endast att meddela dig när program du har installerat försöker installera andra program eller om de försöker göra ändringar på din dator.
  • Meddela mig bara när en app försöker göra ändringar på datorn (dämpa inte skrivbordet) : Det här alternativet meddelar dig när dina program i Windows försöker installera andra program eller göra ändringar på din dator. Den är dock mindre “stark” än den tidigare, eftersom du inte kommer att meddelas när du gör ändringar.
  • Meddela mig aldrig : Detta är den enklaste och därför minst säkra funktionen av alla, eftersom systemet aldrig kommer att meddela dig när program försöker installera eller modifiera datorn. Du kommer inte heller att göra ändringar, så du riskerar att göra ändringar utan att inse det. Vi rekommenderar inte att du använder denna konfigurationsnivå eftersom du kan ignorera ändringar som gjorts av misstag och som kan få allvarliga konsekvenser för din dator.

UAC-konfiguration

UAC är konfigurerat som standard med alternativet ” Meddela mig bara när ett program försöker göra ändringar på datorn.” Detta är det mest balanserade alternativet eftersom det varnar dig för viktiga förändringar och förhindrar onödiga risker för teamet, samtidigt som det inte mättar dig med meddelanden som ber om behörigheter. I alla fall, eftersom du har fyra alternativ att välja mellan, kommer vi att förklara för dig vilka steg du måste följa om du vill ändra det.

  • För att konfigurera UAC måste du först: öppna Windows startmenyn och skriv “ uac”
  • Tillgång till menyn “Kontohanteringsinställningar”.
  • Du kommer att se det på vänster sida du har skjutstång uppifrån och ner. Med den kan du anpassa skyddsnivån genom att helt enkelt klicka på vart och ett av de fyra alternativen som den erbjuder dig.
  • På höger sida har du en tabell som beskriver skyddsnivån du får med vart och ett av alternativen när du installerar det. Vi rekommenderar att du noggrant läser var och en av meddelandena för att inte göra misstag när du ställer in skyddsnivån.
  • När du har placerat panelen på den skyddsnivå som du vill aktivera för användarkontokontroll på din dator, klicka på OK. att tillämpa ändringar
  • När du klickar på den här knappen kommer användarkontokontrollen att meddela dig att den här appen vill göra ändringar på enheten och kommer att be dig att ge den administratörsrättigheter. För att göra detta klickar du bara på “Ja”, så kommer ändringarna att göras i systemet. Kom ihåg att du kan ändra UAC-konfigurationen så många gånger du vill genom att helt enkelt följa stegen vi just förklarade.

Relaterade artiklar

Back to top button