Utvecklat en ny och mycket snabbare 3D-utskriftsteknik för att skriva ut organ

3D-utskriftsvärlden har så mycket potential, den är fantastisk på många sätt och det finns till och med de som livnär sig på den. Det kan dock vara nedslående när man står inför det faktum att det tar timmar och ibland dagar att skriva ut något. Nu föreslår forskare en ny metod som de säger är 10 till 50 gånger snabbare än tidigare metoder.

Utvecklade en ny 3D-utskriftsmetod

Forskningen utfördes av ett team från University of Buffalo, och de publicerade sina resultat i journalistiken. I den här modellen lyckades de trycka en hand på bara 19 minuter från ett flexibelt material. För att se hur spännande tekniken är kräver traditionella 3D-utskriftsmetoder minst 6 timmars körtid.

En ny 3D-utskriftsmetod utvecklad för organtryck, mycket snabbare än befintliga metoder

Vad är stereolitografi?

Nyckelordet i denna teknik är stereolitografi. Detta är 3D-utskriftsmetoden de använder och förlitar sig på användningen av lasrar för att härda ett flytande harts och hydrogeler. Hydrogeler absorberar stora mängder vatten utan att lösa upp dem och används vanligtvis för till exempel kontaktlinser. Det är inte en helt ny tryckmetod, men har anpassats här för att göra den idealisk för snabbare och flexibla material. Det är en teknik som inte är långt från lätttryck.

Tekniken använder i huvudsak lasrar för att härda det flytande materialet från vilket dess slutliga föremål bildas. På så sätt, medan vätskan stelnar, ger den form åt föremålet som ska tryckas. Så här ser till exempel handen på vätskebehållaren ut i videon nedan:

Enligt dem är deras metod 10 till 50 gånger snabbare än de som användes tidigare och är standard i branschen. Den fungerar också med stora föremål som ofta är mer komplexa att göra på grund av storleken på traditionella 3D-skrivare.

De tror att deras metod är särskilt intressant när det gäller att trycka konstgjorda organ. Konstgjorda organ är ofta gjorda av flexibla material för att efterlikna naturliga, och de behöver ofta skräddarsys för varje patient i form och funktion. Därför är det intressant att använda 3D-skrivare för att skapa efter ens preferens. De säger att deras metod kan skriva ut celler med inbäddade nätverk av blodkärl. Vi pratar om något som kommer att hjälpa mycket i konstruktionen av mänskliga vävnader och organ i framtiden.

Tiden får utvisa om detta kommer att bli framtiden för konstgjorda organtryck.

Relaterade artiklar

Back to top button