Utvecklare hävdar att Apples integritetsförsta funktioner är en “atombomb” för intäkter –

Apple kommer att ge användare möjligheten att välja bort annonsspårning i iOS 14.5, och vissa utvecklare är oroliga för att detta kommer att dramatiskt påverka deras intäkter och förmåga att konkurrera.

I iOS 14.5 kommer användare att kunna välja bort annonsspårning när de installerar en ny app. Detta gör IDFA (identifierare för annonsörer) värdelös, och visar en serie nollor för alla användare som väljer bort spårning.

Stora företag har beklagat uppdateringen och angett betydande inkomstförluster och skador på reklam som helhet. Särskilt Facebook har varit mycket högljudd om hur detta kan påverka företagets förmåga att annonsera för småföretag.

pratade med Adam Jaffe, vd för Tenko Games, för att förstå hur detta kan påverka apputvecklare. Tenko Games är en apputvecklingsstudio som ansvarar för spel som “Underworld Football Manager.”

Jaffe säger att han förväntar sig att förlora ungefär 20 % av inkomsterna från iPhone-användare efter att uppdateringen släpps. Företagets intäkter 2020 var 3,5 miljoner dollar, och dess förmåga att annonsera för specifika användare bidrog till dess tillväxt.

“Det är som en atombomb”, sa den Barcelona-baserade före detta professionella fotbollsspelaren som också är konsult för andra spelstudior. “Människor kommer att behöva återuppfinna hur de gör jobbet med marknadsföring – ja, inte återuppfinna utan gå tillbaka till där det var för 10 år sedan.”

Annonsföretag bygger komplexa profiler med hjälp av de enorma mängder data de samlar in om kunder. Dessa profiler är sedan inriktade på företag som Tenko Games för att visa produkter för människor som kan spendera pengar på dem.

Om en majoritet av iPhone-användare väljer bort spårning, blir dessa profiler svagare och reklam blir svårare. Det finns dock en viss fördel att vinna med denna förändring, eftersom data inte kommer att finnas för stora företag heller. Apples förändring kan jämna ut reklamspelet genom att ta bort makten från företag som har mer pengar för riktad reklam.

Apples argument för förändringen är enkelt. Apple säger att “användare bör ha valet över den data som samlas in om dem och hur den används.” Det integritetsförsta argumentet är sant för användare, men företag fruktar fortfarande vad som kommer härnäst.

Konkurrensbilden kommer att bli mer brutal när företagen faller offer för förändringarna. Istället för att förlita sig på reklammått som IDFA kan Tenko Games behöva använda data som samlats in internt eller öka Android-annonsering för att ersätta förlorade intäkter.

Jaffes fotbollsspel ser alla sina intäkter från cirka 5 % av sina användare. Dessa “valar”, som branschen kallar dem, hittas sannolikt via riktade reklammått. IDFA-spåraren ger utvecklare information som vilka appar folk använder och vem som spenderar pengar på dem – vilket är avgörande när man identifierar valar att rikta in sig på.

Relaterade artiklar

Back to top button