Upplösning och uppdateringsfrekvens för spelmonitorer –

Vi spelare ställer höga krav på prestanda och spelupplevelse, och vi vill alltid ha det bästa av det bästa, men i många fall är budgeten begränsad och vi kan inte få allt. Uppenbarligen är det ideala en högupplöst bildskärm med snabb svarstid och hög uppdateringsfrekvens, men dessa bildskärmar är för dyra för de flesta av oss, och ofta måste vi välja exakt så fort vi når detta antagande, i vilken av de två saker inkomst plus investera pengar?

Bildrutor per sekund är en avgörande faktor för spel

Innan vi går vidare till ämnet monitorer måste vi först förklara vad bilder per sekund, bilder per sekund, bilder per sekund eller helt enkelt FPS är. Denna bildhastighet, i sin enklaste form, förklaras av hur rörelse visas på skärmen. “Ramar” är stillbilder som visar information på skärmen som svar på en inmatningsstimulans. Om du till exempel bestämmer dig för att rikta din pistol mot en skytt, trycker på en knapp eller trycker på avtryckaren, kommer rörelser att visas i bilden.

Denna utdata visas som en serie block som övergår från en bild till nästa så snabbt som möjligt för att ge bästa visuella feedback och fördjupa användaren i aktivitet. Denna flytande rörelse är exakt anledningen till att FPS-hastighet är så viktig för spelare.

När du spelar med en låg bildfrekvens visar skärmen färre bilder per sekund vid varje given tidpunkt, så ditt spelande blir långsammare. Detta kan orsaka förödelse för både spelupplevelsen och konkurrenskraften, särskilt om du spelar snabba spel som shooters eller MOBAs där millisekunders sent svar kan vara skillnaden mellan att vinna eller att förlora.

Vid låga bildhastigheter skickas färre bildrutor till skärmen varje sekund; Om du till exempel har 60 bilder per sekund i ett spel betyder det att monitorn visar 60 olika bilder (eller inte) varje sekund, men om FPS sjunker till 15 kommer du bara att se 15 bilder på en sekund, så resultaten blir mycket långsammare. Du kan också uppleva ett fall i FPS, vilket oftast beror på bristande information från grafikkortet, vilket är relaterat till prestanda, men det ska vi prata om inom kort.

Uppdateringsfrekvens

För att helt enkelt förklara uppdateringsfrekvensen, säger vi att den definieras som antalet gånger monitorinformationen uppdateras varje sekund. Till skillnad från bildrutor per sekund, som är antalet bildrutor som en graf skickar till monitorn, bestäms uppdateringsfrekvensen av monitorn oavsett antalet bilder den tar emot, eftersom den har ett maximum som den kan visa.

Till exempel, om din grafik kan generera 300 bilder per sekund i ett spel, men din bildskärm bara har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, betyder det att den bara uppdateras 60 gånger per sekund, och därför kommer du bara att kunna se 60 av dessa 300 genererade ramar. per sekund. Så för att dra fördel av den höga FPS som modern grafik kan generera, behöver du också en monitor med hög uppdateringsfrekvens. Den största fördelen är att en högre uppdateringsfrekvens ger en smidigare spelupplevelse.

Övervaka upplösning

Upplösningen kan förklaras av antalet pixlar eller deras densitet. Upplösningen som din skärm skapar är antalet enskilda pixlar (dvs färgade punkter) på skärmen vid varje given tidpunkt, och uppenbarligen avgör detta till stor del skärpan och kvaliteten som vi ser på skärmen.

När du tittar på 1080p-bilder och 4K-bilder blir skillnaden i visuell kvalitet uppenbar. Detta beror på att 1080p (Full HD, 1920 x 1080 pixlar) upplösning har 2 073 600 4 3840 pixlar eller färgpunkter, och skärmen på 2160K (8 294 400 x 4 pixlar) har minst 4 XNUMX XNUMX pixlar, bokstavligen fyra gånger så mycket. poäng. Detta gör bilden mycket tydligare, eftersom färgpunkten, som representeras av en enda punkt på en Full HD-skärm, representeras av XNUMX på en XNUMXK-skärm, vilket möjliggör större nyanser och mjukare färgövergångar. …

Upplösning eller uppdateringsfrekvens, vilken är den bästa investeringen?

Vid det här laget bör du vara medveten om att både högre upplösningar och högre uppdateringsfrekvenser påverkar din dators prestanda. Vid en högre upplösning får vi grafikkortet att få fler pixlar i var och en av bilderna det genererar, och vid en högre uppdateringsfrekvens får vi grafiken att generera fler bilder per sekund. Skillnaden mellan de två när det gäller prestanda är att när grafiken inte längre fungerar blir det fler hopp i uppdateringsfrekvensen än upplösningen, även om kostnaden för den högre upplösningen påverkar prestandan mer.

Därför, för att bestämma om du vill ha en högre uppdateringsfrekvens och därmed en högre bildfrekvens, eller en bättre upplösning och därmed bättre bildkvalitet, måste du först bestämma dig för vad du vill göra. med din skärm.

Om du gillar multiplayer eller elektroniska sportspel, där du vill ha mer flyt och hastighet, och inte så mycket bättre visuell kvalitet, är en monitor med högre uppdateringsfrekvens bekvämt för dig, eftersom i dessa typer av spel, hög upplösning, förutsatt att du kan se all information du behöver på skärmen. Faktum är att de allra flesta professionella esportspelare har 1080p-skärmar med höga uppdateringsfrekvenser.

Men om du gillar enspelarspel eller MMORPG-spel i öppen värld med fantastiska landskap och stora, tätbefolkade städer, kan hög upplösning vara det bästa alternativet för dig. I spel av den här typen, och även om bildhastigheter fortfarande är viktiga, är allt du behöver en bra visuell upplevelse med solida 60 FPS.

Relaterade artiklar

Back to top button