Upp till 14GB/s hastighet –

Vi pratar om PCIe 5.0 SSD-enhet diskar. De första moderkorten som är kompatibla med denna nya standard kommer nästa år, och tillverkare förbereder sig redan för att erbjuda enheter som kan dra full nytta av dessa nya anslutningar. Med deras hjälp kommer vi att få dubbelt så hög hastighet med samma antal PCIe-banor eller samma hastighet som vid halvfart, vilket kommer att minska energi- och resursförbrukningen.

Samsung marknadsför redan sina PCIe 5.0-drivrutiner

För att få ut det mesta av dem har Samsung släppt de första detaljerna PCIe 5.0 Solid State-enheter som kommer att lanseras nästa år för högpresterande plattformar från Intel och AMD. Dessa enheter kommer att ha en PM1743-kontroller och kommer även att använda den nya 6:e generationens TLC V-NAND-minne.

Dessa SSD-enheter kommer att ha 1 × 4 PCIe Gen 5-platser gränssnitt, eller 2 × 2 om en dubbelport används. Livslängden är en hel inspelning per dag i fem år, vilket motsvarar 1,825 TBW för en 1 TB-enhet.

Hastigheten är inte föremål för specifikation, men vi kan få en uppfattning om hur långt dessa enheter kommer att gå. Det teoretiska maxvärdet för PCIe 3.0 var 4 GB/s, och enheterna nådde 3,5 GB/s. Med PCIe 4.0 SSD-enheter var det teoretiska maxvärdet 8 GB/s, och nådde 7 GB/s. Således, med PCIe 5.0, kommer den teoretiska maxhastigheten att vara nästan 16 GB/s (mer exakt 15,7 GB/s), men den kommer förmodligen att förbli densamma. 14 GB/s … Skillnaden i hastighet beror på den overhead som uppstår med alla standarder för överföring av information för lagring.

PCIe 5.0 SSD-enhet: upp till 14 GB/s

Det nya minnet kommer inte bara att öka livslängden på SSD-enheter och minska förbrukningen, utan också möjliggöra skapandet av SSD-enheter med högre kapacitet. Förutom den sjätte generationen som Samsung kommer att använda med dessa kontroller arbetar företaget på 7:e generationen ur det 176-lagers V-NAND-minne även om vi inte vet när de kommer att finnas tillgängliga ännu.

I maj förra året presenterade Marvell två av sina kommande PCIe 5.0 x4-kontroller med maxhastighet 14 GB/s Läs och 9 GB/s skriv så vi kan se dessa hastigheter komma närmare och närmare, och de kommer att lämna hårddiskar och till och med SATA SSD-enheter långt efter vad gäller hastighet. Strömförbrukningen för denna kontroller är 9W, vilket är vad hela SSD-enheter förbrukar idag. Det återstår att se om konsumentversionerna kommer att förbättra effektiviteten, även om detta kanske inte är nödvändigt eftersom uppgifterna slutförs med dubbelt så hög hastighet på halva tiden.

Relaterade artiklar

Back to top button