Twitter blockeras i Nigeria på grund av att presidentens tweet tagits bort

Twitter har stängts av i Nigeria, efter att mikrobloggtjänsten tagit bort en tweet från president Muhammadu Buhari om regionala successionister i landet.

Tillkännagavs på fredagen, förklarade Nigerias regering att den skulle avbryta “på obestämd tid” Twitters verksamhet i Nigeria. Enligt informations- och kulturministern Alhaji Lai Mohammed berodde förbudet på “den ihärdiga användningen av plattformen för aktiviteter som kan undergräva Nigerias företags existens.”

Även om det var oklart hur avstängningen skulle ske vid tidpunkten för tillkännagivandet, rapporterar att det har tagit formen av en fläckig avstängning. På lördagen var Twitter-webbplatsen inte tillgänglig för vissa mobiloperatörer, med partiella avbrott för iOS-appen, beroende på internetanslutningen.

Twitter undersöker den “djupt oroande” avstängningen och “kommer att ge uppdateringar när vi vet mer.”

Den kränkande tweeten från Buhari togs bort från Twitter på onsdagen, där tjänsten citerade sin policy angående kränkande beteende. Tweeten hotade att straffa grupper som anklagades för attacker mot landets regeringsbyggnader.

På fredagen publicerade det federala ministeriet för information och kultur ett uttalande på Twitter som tillkännager avstängningen.

Twitter har ett turbulent förhållande med Nigeria, där vd Jack Dorsey kallar sina följare att donera bitcoin för att hjälpa demonstranter som söker polisreform, mitt i ett protesttillslag 2020. Informationsministern var också tydligen arg på Twitter för att han öppnade sitt första afrikanska kontor i Ghana snarare. än Nigeria, med ministern som trodde att Twitter påverkades av felaktiga framställningar i media.

Borttagningen sker vid en tidpunkt då sociala medienätverk står inför intensiv granskning över anklagelser om att de censurerar vissa politiska tal. Chefer för sociala nätverk har vittnat inför den amerikanska kongressen om saken i oktober 2020.

I Florida i maj undertecknade guvernör Ron DeSantis ett lagförslag för att ta itu med “stor teknisk censur” som skulle införa dagsböter för bristande efterlevnad.

Den 4 juni meddelade Facebook att de upprätthåller sitt förbud mot den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump till januari 2023, och kommer att omvärdera sin position vid den tidpunkten.

Den nystartade ljudbaserade sociala appen Clubhouse blockerades i Oman i mars, med kritiker som trodde att det var ett försök att censurera appens användare. Den lokala telekommunikationstillsynsmyndigheten sa att det berodde på att det saknades tillstånd att verka i landet.

Följ alla detaljer om WWDC 2021 med den omfattande täckningen av hela veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive information om alla nya lanseringar och uppdateringar.

Relaterade artiklar

Back to top button