Tvivel om Project Ara från grundaren av Phonebloks (och vår också)

Note: We hope you enjoy reading this article: Tvivel om Project Ara från grundaren av Phonebloks (och vår också)

Telefonblock är en slags rörelse, grundad av Dave Hakkenssom för ett par och ett halvt år sedan lanserade, idén om en modulär smartphoneförverkligades omedelbart vid tiden i Projekt Ara, som tydligen redan var på gång i Motorolas dåvarande Googles sinne. Som ni säkert vet så kom det på senaste I/O-nyheten angående Project Ara, den första nyheten efter flera månaders tystnad, och den unge Hakkens har sett det lämpligt att dela med sig av några funderingar på sin blogg.

Hakkens tanke är i huvudsak artikulerad på tre punkter, som vi kort kommer att sammanfatta, innan vi drar strängarna:

  1. Project Ara är nu mindre modulärt. Den centrala ramen innehåller alla funktioner hos en smartphone (CPU, batteri, display, antenner etc.), så mycket att modulerna blir nästan enkla tillägg. Det betyder att Ara är lika “benägen att åldras” som vilken annan smartphone som helst, förutom att bytet av element som skärmen förblir kritiskt.
  2. Designen har förändrats, den är mer kubisk. Den ser mer ut som den ursprungliga Phonebloks-designen (som Hakkens gillar) och är förmodligen mer funktionell för själva projektets livslängd: eftersom det är viktigare blir det svårare att det finns ett exakt behov av att ändra det av tekniska skäl.
  3. Google är ansvarig för allt. Ara är byggd på basis av öppna standarder, så mycket att tredjepartsutvecklare enkelt kan skapa ytterligare moduler oberoende och oberoende. Reglerna är dock dikterade av Google, vilket innebär att om Google plötsligt bestämde sig för att byta kontakter eller formfaktorer skulle alla tidigare moduler plötsligt bli oanvändbara. Risken är att de andra företagen då vill tävla och inte samarbeta, var och en gör sin egen modulära smartphone (som redan händer med G5 och Moto Z – Ed.). Om Google verkligen vill göra “en smartphone för hela världen” kommer det att behöva göra en öppen standard som ägs av branschen i allmänhet, inte bara ett företag.

Kort sagt, punkterna 1 och 3 är de mest kritiska, framför allt för att vi inte ser dem lösa lätt.

Tillvägagångssättet “öppen men kontrollerad“är samma som Google har med Android, där källorna tillhör alla, men Googles tjänster är proprietära och på sitt sätt grundläggande. Vi har ingen anledning att tro att Google kommer att göra saker som att “ändra reglerna över en natt”, men det förblir ett språng i tro. Å andra sidan, med tanke på den tid och de resurser som investeras, tror vi inte ens att Ara någonsin kommer att göras “riktigt öppen”, och inte ens då garanterar ingenting oss att tävlingen ändå inte kommer att gå sin egen väg, snarare än att samarbeta som det skulle vilja. till Hakkens (det är vi faktiskt praktiskt taget säkra på konkurrens, och inte samarbete, kommer att finnas där oavsett).

LÄS ÄVEN: En hands-on av det nya Project Ara (foto)

När det gäller Aras lägre modularitet finns det också dess beskärda del av sanningen, vilket går tillbaka till anledningarna till att projektet skjutits upp länge. Förra året verkade allt vara klart för pilotlanseringen i Puerto Rico, då insåg nog Googles ingenjörer att saker som de var inte kunde fungera och att djupgående förändringar behövdes.

Och i själva verket har Ara förändrats djupt. Kanske finns inte tekniken för att göra en helt modulär smartphone ännuoch kom också ihåg att allt vi har nu är precis vad vi hade förra året: en trevlig video som får dig att drömma (se nedan), ett par löften i en lansering flera månader bort, och några prototyper som verkar fungera, men det förblir ett fint “titta men rör inte”.

[sentence_dx]En riktig modulär smartphone är inte närmare idag än den var igår[/sentence_dx]

Kort sagt, Project Ara, ur skribentens personliga synvinkel, är inte mer “konkret” nu än för ett år sedan, och att få ha en “modulär smartphone som tillhör alla”, som Hakkens hoppas, förmodligen det kommer att ta flera år till. Själv under tiden anlände ett Project Ara till marknaden, även med alla begränsningar vi sett hittills, skulle vi fortfarande vara glada, men var uppmärksam på att denna mening började med ett “om”.

Och titta nu på videon nedan och dröm med oss.

Relaterade artiklar

Back to top button