TV-köpguide 2021

Med TV-köpguiden 2021 har vi tagit fram en guide som gör det lättare för dig att förstå vilken TV som kommer att möta dina behov, bland de många alternativen som finns på marknaden.

EURO 2020, som sköts upp till i år på grund av pandemin, kommer att bli en av de mest intressanta händelserna i juni. Turneringen, som fotbollsfans väntar med spänning på, erbjuder också en viktig möjlighet att köpa en TV och projektor eller att byta till ny teknik. Hur man väljer de bästa enheterna som gör att du kan skapa en stadionatmosfär hemma, i vår artikel…

Köpkriterier för den sportigaste TV:n

Den ständigt utvecklande tekniken, diversifierade produktalternativ och förvirrande fraser på produktförpackningarna kan göra det svårt att hitta din dröm-TV. Innan du går och handlar, låt oss gå igenom vad du bör tänka på när du köper en TV 2021.

Det finns många faktorer att tänka på när du köper en ny tv. Vi lämnar de som beror på subjektiva preferenser som skärmstorlek, fysisk anslutningsvariation, smart TV-gränssnitt och design till dig. Istället fokuserar vi på de tekniska dilemman du kommer att möta när du köper en tv 2021.

4K eller 8K?

Om du funderar på att köpa en stor TV för att vara mittpunkten i ditt vardagsrum eller arbetsyta, är det första beslutet du behöver göra om du ska välja 4K (UHD) eller en 8K-upplösningsmodell som lovar mer detaljerade bilder, samt förbättrad kontrast och färgnoggrannhet. 8K TV-apparater har ersatt de attraktiva, dyra men innehållsfattiga 4K-modellerna för några år sedan. Populära streamingtjänster som Amazon Prime Video, Netflix, Google Play Movies och Apple TV är nu fulla av UHD-innehåll.

Om du vill investera i framtiden kan du välja en 8K-modell, men om du letar efter ett mer prisvärt och innehållsrikt alternativ kan 4K-tv-apparater vara rätt val för dig.

Även om 8K-tv har funnits på marknaden i flera år har de ännu inte blivit rimligt prissatta och inte nått några stora försäljningssiffror. 4K-upplösning har

Med 33 miljoner pixlar jämfört med 8 miljoner pixlar märks de extra detaljerna du får på dessa TV-apparater bara på de största TV-apparaterna.

I år kommer fler märken att lansera nya 8K TV-modeller med skärmstorlekar från 65 tum.

OLED och LCD/LED-paneler

TV-apparater med OLED-paneler har lyckats dominera marknaden i stora skärmstorlekar under de senaste åren. Dessa apparater är fortfarande dyrare än LCD/LED-modellerna som utgör de flesta tv-apparater på marknaden, men prisskillnaden blir mindre för varje år. LCD/LED-TV-apparater blir också bättre för varje år, och börjar erbjuda OLED-TV-liknande prestanda. Vi är skyldiga denna förbättring till introduktionen av full array LED-bakgrundsbelysning som spänner över inte bara kanterna på skärmen utan hela baksidan av panelen.

Denna design gav upphov till en funktion som kallas lokal dimning, där lysdioder är indelade i zoner som kan belysas individuellt eller dämpas. Som ett resultat av detta visas inte glorier runt ljusa föremål på en svart bakgrund, eftersom mörka områden ser mörkare ut. En annan anmärkningsvärd utveckling inom detta område är Mini LED-teknik. Genom att ta den lokala dimningsmetoden till nästa nivå, finns denna bakgrundsbelysningsteknik i många OLED-TV-apparater från Samsung, LG och TCL som släpptes 2021.

HDR

Många tv-apparater har idag högt dynamiskt omfång (HDR), som ger ljusare, mer levande, dynamiska färger och mer verklighetstrogna bilder. Det är dock värt att komma ihåg att inte alla tv-apparater med HDR på lådan erbjuder bra HDR-prestanda.

HDR fungerar genom att öka kontrasten mellan de ljusaste vita och mörkaste svarta en TV kan producera; Det “dynamiska området” i namnet är tillägnat detta. Bättre presterande HDR-TV-apparater kan vanligtvis producera minst 600 nits ljusstyrka, medan de bästa går upp till 1000 nits och över. Många HDR-TV-apparater producerar bara 100 till 300 nits ljusstyrka och kan inte fånga detaljer tillräckligt bra.

Premium OLED TV-försäljningen ökade med 20 procent

Idag föredrar teknikälskare inte bara tv-apparater för sina traditionella funktioner, utan vänder sig också till högteknologiska produkter med olika funktioner. Detta är en vana som har ökat ännu mer efter pandemin. För att ge ett specifikt exempel, nu har TV-apparaterna i kategorierna Smart och OLED TV fått större betydelse. Om vi ​​gör en jämförelse på årsbasis; När vi jämför perioden som sammanföll med den långa efterkarantänperioden 2020 med idag, siktar vi på att överträffa fjolårets höga försäljningssiffror i år, med förväntad efterfrågan och 2021 års modelllanseringseffekt. Speciellt inom kategorin OLED-TV, med ökningen av antalet modeller, har försäljningen av premium-tv ökat med mer än 20 procent. Med lanseringen av 2021 nya modeller av TV-märken under maj-juli perioden som sammanfaller med mästerskapet, kommer konsumenterna att uppleva spänningen av troféer med de senaste tekniska produkterna. Med det högsta produktutbudet på TV-marknaden erbjuder vi våra konsumenter den senaste tekniken och de bäst utrustade produkterna för deras behov. Att öka antalet OLED TV- och Android TV-modeller av märkena har också förbättrat vårt produktutbud. När vi närmar oss mästerskapet har vi en försäljningsförväntning på 20-25 procent jämfört med föregående månad.

Faruk Kocabaş, styrelseledamot Ansvarig för MediaMarkt Turkiets inköp

OÄNDLIG SKÄRM CYKEL MED PROJEKTIONSENHETER

DLP eller LCD? WUXGA eller Full HD? Utan att gå vilse i ANSI-lumen, kontrastförhållande, linsförskjutning och andra funktioner kan du hitta rätt projektor för ditt hem eller företag med några få steg.

Det första jobbet är att bestämma vad du vill använda projektorn till. Eftersom de flesta filmer är tillgängliga i 16:9-format rekommenderar vi en lämplig projektor för din hemmabio. Full HD-projektorer (1920 x 1080 pixlar) stöder denna upplösning och har blivit standarden för hemmabio. Om din budget tillåter och du vill investera i framtiden är 4K-projektorer (3840 x 2160 pixlar) det rätta valet.

För ditt företag kan du välja en av de bärbara projektorerna och de fasta projektorerna för att stanna i mötesrummet. Det är viktigt att fasta projektorer har en lämplig fixtur för takmontering och en automatisk ramkorrigeringsfunktion som förhindrar förvrängning av projektionsramar. Mobila projektorer å andra sidan är att föredra att ha inbyggda högtalare och väger mindre än 3 kg.

TV köpguide

Ljusstyrka

Projektionsljusstyrka, även kallad ljusintensitet, mäts i ANSI-lumen och definierar hur mycket ljus enheten kan projicera på en given yta. För att bestämma hur högt detta värde ska vara bör du vara uppmärksam på omgivningsförhållandena. Ju starkare omgivningsljuset är, desto ljusare bör projektorn vara. Bildstorlek och projiceringsavstånd måste också beaktas, eftersom ju större projektionsavstånd, desto lägre ljusstyrka. 2000 ANSI lumen är lämplig för ett mörkt filmrum, 3000 för ett vardagsrum och 5000 ANSI lumen för ett stort konferensrum. Dessa värden är dock för LCD-projektorer. DLP-projektorer bör vara cirka 1000 lumen ljusare eftersom de är något svagare än sina LCD-motsvarigheter.

Kontrast

I kontrastförhållandet, som definierar skillnaden i ljusstyrka för svart och vitt, för ett värde på 1000:1 är den ljusaste punkten tusen gånger ljusare än den mörkaste punkten. Ju högre kontrastvärde, desto skarpare och mer naturlig ser den projicerade bilden ut. Kontrastförhållandet är särskilt viktigt för hemmabioprojektorer för att producera djupa svärta. Om du vill använda din projektor huvudsakligen i dagsljus eller under artificiell belysning är kontrast inte en så viktig faktor. De flesta enheter på marknaden idag erbjuder ett kontrastförhållande på minst 5000:1.

Upplösning

Upplösning är antalet pixlar som bilden består av. Ju högre pixeltäthet, desto fler detaljer har bilden.

Vi är vana vid högupplöst innehåll, särskilt från moderna datorer och smartphones. Av denna anledning kan du begränsa den nedre gränsen för din sökning till HD-upplösning.

Upplösningen du behöver för din projektor beror på dess avsedda användning och kvaliteten på ingångskällan. Vi är vana vid högupplöst innehåll, särskilt från moderna datorer och smartphones. Av denna anledning kan du begränsa den nedre gränsen för din sökning till HD-upplösning. Med HD-projektor (1280 x 720 pixlar) kan du se filmer på den stora skärmen. WXGA (1280 x 800) upplösning är idealisk för företagspresentationer som är kompatibla med bärbara datorer med bredbildsskärm. Om du verkligen vill ha en tydlig bild för användning med Blu-ray-spelare och spelkonsoler är en Full HD-projektor (1920×1080) det rätta valet. Om du prenumererar på en 4K-stödd innehållsströmningsplattform kan du välja en 4K-stödd enhet.

Ljud

För användning i en privat hemmabio eller för en presentation i ett litet rum är det idealiskt att projektorn inte producerar mer än 30 dB brus. Generellt gäller att ju större enheten är, desto tystare kommer dess fläktar att gå. Av denna anledning producerar enheter med stora kapslingar ofta fläktljud under 30 dB. Bärbara projektorer, å andra sidan, fungerar med brus mellan 32-38 dB.

Teknologi

Projektorer använder olika tekniker. DLP (Digital Light Processing) är en projektionsteknik där en bild skapas av miljontals små speglar som reflekterar ljus på skärmen. DLP-enheter är praktiskt taget underhållsfria och är särskilt lämpliga för affärsbruk och hemmabio på nybörjarnivå.
Vitt ljus från projektorlampan med LCD-teknik (Liquid Crystal Display); Den är uppdelad i tre grundfärger, röd, grön och blå, och passerar genom tre separata LCD-paneler. Den här tekniken erbjuder högkvalitativa bilder och verklighetstrogna färger och är idealisk för avancerade hemmabiosystem.

Teknologier som varumärken kallar D-ILA, LCoS och SXRD bygger på samma princip. Det fungerar på samma sätt som LCD, men panelerna reflekterar ljus istället för att överföra det. Den kombinerar fördelarna med DLP och LCD. Perfekt för hemmabio.

Den här artikeln publicerades i det åttonde numret av Digital Report Magazine.

Relaterade artiklar

Back to top button