Tusentals servrar och molntjänster är sårbara –

Distansarbete skapar säkerhetsproblem

En grupp säkerhetsforskare har hittat hundratusentals servrar, portar och molntjänster som är osäkra. De kan särskilt sätta distansarbetare är i riskzonen, vilket har ökat markant de senaste månaderna. Dessa är mycket använda tjänster som är en del av det dagliga livet för många företag och organisationer.

Speciellt faran molntjänster bör markeras. Vi lever i en tid där detta har blivit väldigt populärt. Vi har ett brett utbud av möjligheter och vi använder den här typen av verktyg allt oftare. Allt relaterat till pandemin har dock lämnat många företag oskyddade när de använder molntjänster.

I många fall infördes distansarbete utan mycket utrymme. Detta innebar att det inte fanns någon ordentlig förberedelse, att systemen inte var ordentligt uppdaterade eller skyddade. Många tjänster hade sårbarheter, och det faktum att fler och fler användare använder dem har öppnat stora möjligheter för hackare.

Vi pratar till exempel om fjärrskrivbord, att använda ett VPN eller en app för att arbeta hemifrån i en grupp med andra användare. Allt detta har fått en mycket viktig tyngd under det senaste året. Detta gjorde det möjligt för arbetare att utföra sina uppgifter utanför företagets nätverk. Men det medförde förstås också en del komplikationer i form av sårbarheter och buggar.

Cyberkriminella kan använda dessa öppna molntjänster och servrar för att stjäla information, lösenord eller infiltrera skadlig programvara. De är baserade på befintliga sårbarheter som inte har korrigerats. De kan till exempel logga in på distans som om de vore offer och få tillgång till organisationens interna information.

Graves Crecen las weakrabilidades

Servrar och molntjänster som drabbas hårdast

Dessa säkerhetsforskare vi hittade totalt 392 298 214 230 öppna servrar, 60 572 portar och XNUMX XNUMX molntjänster. Allt detta efter att ha analyserat hundratals företag.

I de flesta fall är organisationer omedvetna om att de faktiskt har servrar, portar eller tjänster tillgängliga på nätverket. De uppdaterar inte hårdvara eller fixar potentiella buggar. Även i många fall använder de inte den korrekta krypteringen för nätverken.

De hittade många okorrigerade hög svårighetsgrad eller kritiska sårbarheter. Om en angripare upptäcker dessa brister kan de starta cyberattacker som att stjäla information, stjäla lösenord eller till och med använda ransomware-strategier.

Vi måste vara medvetna om att idag överförs en stor mängd konfidentiell data över Internet. Detta innebär att i händelse av en sårbarhet som påverkar molntjänster, kan det allvarligt äventyra all denna information som vi skickar och tar emot.

Relaterade artiklar

Back to top button