TSMC:s styrelse godkänner en obligationsförsäljning på 743 miljoner dollar för att bygga en anläggning i Arizona –

Apple-chippartnern TSMC kommer att emittera obligationer värda NT$21,1 miljarder (743 miljoner USD), i ett försök att finansiera ansträngningar för att utöka sin produktion, vilket gör det möjligt för den att tillverka fler chips som Apple Silicon.

Den 1 mars rapporterades det att TSMC förberedde en obligationsförsäljning för att lägga till fler medel till sin krigskassa för expansion. Medan tidigare rapporter indikerade att planerna involverade obligationer värda NT$16 miljarder (US$565 miljoner), är det faktiska beloppet som den avser att höja en mycket högre siffra.

I en resolution som godkänts av styrelsen kommer TSMC att erbjuda NT$21,1 miljarder i osäkrade obligationer, enligt . Obligationerna kommer att bestå av en femårig grupp värd NT$4,8 miljarder med en kupongränta på 0,5 %, tillsammans med en sjuårig version med en kupongränta på 0,55 % på NT$11,4 miljarder, och en 10-årig tranch för NT$4,9 miljarder med en kupongränta på 0,6 %.

Medlen som samlas in genom obligationsförsäljningen kommer att gå till etableringen av en ny anläggning och utrustningsinköp. Detta förväntas bli en ny chipfabrik i Arizona, en som kan vara igång 2023 om allt går som det ska.

Men för att sätta upp en anläggning på 5 nanometer som den i Arizona, krävs det mycket mer finansiering än vad som kommer att tas upp i obligationsförsäljningen. En sådan ansträngning kräver en budget på över 10 miljarder dollar för att kunna genomföras.

Obligationsförsäljningen är bara en del av en större obligationsförsäljning som TSMC har för avsikt att genomföra. I februari avslöjade den planer på att emittera upp till NT120 miljarder USD i osäkrade obligationer och att agera som en garant till TSMC Global för ytterligare amerikanska dollardenominerade seniora företagsobligationer värderade till upp till 4,5 miljarder USD.

TSMC är en viktig chippartner för Apple, eftersom de producerar kretsar som A-serien som används i iPhone och iPad, och M1-chips som används i nya Mac-datorer. Företaget tros också arbeta med anpassade chips som kan användas i “Apple Car”.

Relaterade artiklar

Back to top button