trendig ljusteknik i monitorer –

Edge-Lit-tekniken är inte ny som sådan, men det övergripande projektet utvecklades för ganska många år sedan. I alla fall är denna teknik baserad på det faktum att den skapades för platta paneler med LED-teknik, eftersom, som vi kommer att se nedan, dess grund är baserad just på dess planhet.

Edge-Lit, Revolution eller Halfway Technology?

Sedan en tid tillbaka har LED-paneler gradvis utvecklats med hjälp av olika patenterade teknologier, som å ena sidan bygger på några redan utvecklade, men å andra sidan finns det gruppmedlemmar som har valt sin egen väg.

I det senare fallet är Edge-Lit-paneler ganska kontroversiella, men innan vi går in på det ska vi förklara vad tekniken bakom dessa paneler bygger på. Edge-Lit-tekniken är ett bakgrundsbelysningssystem som använder kanterna på bildskärmen som ljuskällor, vilket innebär att lysdioder lyser upp pixlarna på LCD-skärmen vid kanterna på panelen.

Uppenbarligen tittar varje lysdiod på insidan av skärmen, vilket har vissa fördelar och vissa nackdelar, och det är här kontroversen ligger. Edge-Lit paneler konkurrerar med full array paneler allmänt kända som Komplett array där var och en har sina egna för- och nackdelar.

Men bortsett från jämförelsen som ges för en annan artikel, behöver vi bara veta att huvudkaraktärerna i denna har en faktor i att när de kommer närmare mitten av panelen, försämras kvaliteten och belysningen, eftersom den enhetliga mängden belysning ändras inte. komma till de längsta pixlarna. Således, ju närmare centrum, desto värre blir effekten.

Varför produceras fortfarande modeller med denna teknik?

Medan Edge-Lit har förbättrats avsevärt under de senaste åren med skarpare, bättre reflekterande paneler och högre watt och lägre effekt lysdioder, är den största fördelen med denna teknik tydlig: Den gör att bildskärmar och TV-apparater kan göras tunnare, i vissa fall mycket tunnare.

Tidigare var lysdioderna också placerade på sidan av panelerna, vilket betyder att det bara fanns två belysningszoner, så effekten var fruktansvärd jämfört med Full-Array, men idag finns det paneler med belysning på fyra sidor, vilket avsevärt förbättrades detaljer som kontrast.

Av denna anledning uppmuntras vissa märken att ta ut den här typen av paneler på marknaden i mitten av 2021 eftersom påverkan har mildrats och de har till och med råd att skapa större paneler utan att i slutändan påverka skärmens totala vikt.

Relaterade artiklar

Back to top button