TPM 2.0, Secure Boot och andra minimikrav –

De flesta problem med att installera eller uppdatera Windows beror på ett stort antal äldre datorer på marknaden. Hårdvaran ändras i full fart, och vad som är den modernaste och mest avancerade processorn idag kan vara inaktuell och inte upp till säkerhetsstandarder om 5 år. Förutom de eventuella fel som kan uppstå och avsaknaden av vissa dedikerade IC:er som behövs för att förhindra fel.

De största problemen vid installation av nya versioner av Windows 10 uppstår på de datorer där mycket billiga datorer (superdyra kinesiska mekanismer) redan är installerade, och på datorer som har lite RAM eller mycket gamla och ostödda ljud- eller nätverkskort.

Microsoft vill avsluta dessa problem kl Windows 11 … Och det enda sättet att göra det är att ställa mycket högre minimikrav för att installera och använda detta nya operativsystem.

TPM och Secure Boot är de två mest motstridiga kraven

Från och med januari i år kräver alla Windows Server-produkter att hårdvaran TPM 2.0 … Trusted Platform Module är en teknik som ingår i alla moderna processorer sedan 2016 och krävs för att kryptografiska funktioner ska fungera korrekt. CPU:er inkluderar ett TPM-chip som används för att generera, lagra och begränsa användningen av kryptografi. Tack vare detta chip förbrukar inte datakryptering och dekrypteringsfunktioner PC-resurser.

Det är inte känt om Microsoft vill använda detta krav för att begränsa mer eller mindre äldre datorer från att använda Windows 11, eller om detta nya operativsystem kommer att levereras med BitLocker aktiverat som standard som en extra säkerhetsåtgärd. Det råder ingen tvekan om att om våra CPU:er inte har den här komponenten kommer vi inte att kunna installera den. Du kan snabbt kontrollera om din dator stöder det genom att skriva “tpm.msc” i en sökmotor i Windows och öppna verktyget.

Ett annat krav för att installera detta operativsystem är närvaron på vår PC UEFI och Secure Boot aktiverade … Secure Boot är ytterligare ett lager av firmware-skydd från oönskad programvara på din PC, tillgängligt på mer eller mindre moderna moderkort.

Andra möjliga Windows 11-krav

Utöver de två tidigare kraven har Microsoft även för avsikt att höja andra minimikrav som krävs för att använda sitt operativsystem. Microsoft tänker bland annat blockera installationen av Windows 11 för användare som har mindre 64 GB ledigt hårddiskutrymme … Det betyder inte att systemet kommer att ta detta utrymme, utan snarare att det syftar till att åtgärda många av de problem som uppstår vid uppgradering på grund av utrymmesbrist.

Microsoft har också för avsikt att öka den minsta mängden RAM-minne för att kunna installera det nya operativsystemet. Medan det finns användare som har lyckats installera Windows 11 med 512 MB RAM i virtuella maskiner, ber Microsoft oss att ha minst 4 GB RAM

Förhoppningsvis kommer dessa tvetydiga ändringar av kraven att fixa många buggar i Windows 10.