TPM 1.2 eller 2.0? –

Microsoft släppte de officiella minimikraven för Windows 11 förra veckan, samma som läckte ut i mitten av månaden. Bland dessa krav finner vi följande:

  • 64 bitars processor
  • 64 GB eller mer minne (hårddisk, SSD eller eMMC-minne)
  • Stöd för TPM 2.0
  • Support för säker start
  • RAM 4 GB eller mer
  • Internetanslutning (Windows 11 Home)

TPM 2.0 – endast OEM-krav

Som vi kan se är de flesta av dem ganska enkla att utföra, men problemet är relaterat till TPM 2.0 (Trusted Module Platform) … TPM är ett chip som datorer inkluderar i en chipset som lagrar krypteringsnycklar eller biometriska data som en dator använder i en säker miljö, liknande hur T2-chippet gör i Apple-datorer. Med detta kan vi aktivera Windows Hello för att logga in med ett fingeravtryck eller webbkamera, eller BitLocker för att kryptera lagringsenheter.

Problemet är att TPM 2.0 bara finns på datorer efter 2016, inklusive till exempel alla AMD Ryzen. Lyckligtvis kommer detta villkor endast att krävas för OEMs, det vill säga tillverkare av monterade bärbara datorer och datorer. Alla andra användare kommer att kunna installera windows 11 även om de har TPM 1.2

TPM 1.2 släpptes i mars 2011 och började installeras på datorer vid den tiden. Så lyckligtvis kommer alla datorer efter det datumet att kunna uppgradera till Windows 11 om de uppfyller övriga minimikrav. Därför finns det inget behov av att köpa en TPM 2.0-modul om många användare har slut på lager av dessa moduler, som dessutom kan installeras på datorns moderkort.

Således, även om din dator inte har det, kan du alltid installera det ytterligare med de moduler som kommer att produceras och säljas mycket billigt, om du vill ha full kompatibilitet med denna funktionalitet.

Så du kan kontrollera om du kan använda Windows 11

Om du har en PC efter 2016 stöder den förmodligen TPM 2.0. Problemet är att den här funktionen är inaktiverad som standard i BIOS och du måste gå till manuellt aktivera den. På AMD-kort är detta namn AMD fTPM Switch eller PSP fTPM, och på Intel kallas det Intel PTT. Naturligtvis, när du aktiverar det, måste du vara försiktig, eftersom det är möjligt att det kommer att bli det senare kompatibilitetsproblem om vi ändrar objekt som moderkort eller processor , i den mån krypteringsnyckel kan ändras.

Efter att ha aktiverat den bör Windows 11-verktygskontrollen passera. Om inte, är ett bekvämt sätt att ta reda på vilken del av din dator som orsakar dig problem att använda Why NotWin11, ett användarutvecklat program som verifierar alla minimikrav. Programmet visar en SmartScreen-varning vid start (möjligen för att det är för nytt eller osignerat), men VirusTotal-skanning returnerar bara ett falskt positivt, så det är i princip säkert. Windows Defender upptäcker inte något utöver det vanliga.

Och även om vår dator är inkompatibel med någon TPM eller om du inte har en plats att köpa ytterligare modul det är troligt att operativsystemet kommer att modifieras för att tillåta att det installeras genom lite knep, så slutsatsen är klar: om du för närvarande kör Windows 10 enkelt på din dator, kommer du nästan säkert att kunna köra Windows 11.

Relaterade artiklar

Back to top button