Tips för att välja luftkonditionering i sommar –

Kylutrustning, energieffektivitet, stationära eller bärbara apparater, SEER, SCOP … Det dyker upp många termer som du kanske inte kände till när du ska köpa en luftkonditionering! Dessutom kan du också vara orolig för att använda det vid vissa tidpunkter på grund av de kostnader som det kan medföra.

Under de senaste åren har luftkonditioneringstekniken avancerat avsevärt och uppnått en hög effektivitetsgrad, vilket avsevärt minskar dess förbrukning. Nyckeln är att veta hur man väljer en bra enhet. Dessutom kommer vi också att berätta ett antal knep för att energibesparing med luftkonditionering

Det första du bör veta är det Kostnaden för luftkonditionering kommer till stor del att bero på eltaxan och företaget som du ingått ett elavtal med. Kom ihåg att vi på Gana Energía alltid erbjuder el till låga priser och vi har självkostnadspris för el som hjälper dig att spara mer under hela året.

Hur mycket förbrukar luftkonditioneringen?

Luftkonditioneringsapparater förbrukas enligt deras tekniska egenskaper. Det försäkrar vi dig gamla modeller förbrukar mycket mer än nya eftersom de vanligtvis inte har effektivitetssystem eller konfigurationer som ECO-läge.

För att ta reda på hur mycket en luftkonditioneringsapparat använder på en månad måste du ta hänsyn till watt, hur lång tid den går och husets storlek. Och, naturligtvis, tariffplanen där du konsumerar. Att slå på luftkonditioneringen under rusningstid är inte samma sak som att slå på luftkonditioneringen under lågtrafik.

På Gana Energía analyserade vi kostnaden för en luftkonditionering i olika tidszoner. För att göra detta tog vi hänsyn till det genomsnittliga priset under de senaste 12 månaderna i vår tariff 2.0TD Sin Más och för en enhet för 3 000 kylskåp med en förbrukning på cirka 1,5 kWh.

Resultatet för ett genomsnittligt hus visar att priset för att slå på apparaten under en timme, inklusive skatter, är cirka 0,11 € under lågprisperioden, 0,20 € under fastprisperioden och 0,38 € under lågprisperioden. Dricks.

Typer av luftkonditionering

Därefter ska vi titta på några av grunderna i luftkonditioneringsvärlden. Det första du bör veta är vad som är flera luftkonditioneringsmodeller beroende på teknik och installationskrav

Mest vanliga delade eller fasta modeller … Dessa aggregat består av kylaggregat inomhus och utomhus, som vanligtvis är placerade på fasaden. På Gana Energía märkte vi att detta är den enhet som sparar mest energi och utrymme. Dessutom är den också den tystaste.

Å andra sidan finns det enheter som inte behöver installeras. Dessa bärbara och fönster luftkonditioneringsapparater. De förstnämnda läggs vanligtvis på marken och har en slang för att avlägsna varmluft. Fönsterbågar placeras på ett fönster eller på en yttervägg. Även om det är sant att dessa alternativ sparar installationskostnader, är de något bullrigare och mindre estetiskt tilltalande.

I kontor och kommersiella lokaler, kassettmodell vanligt, vilket kräver undertak och fördelar luften jämnt genom hela installationen. Ett annat alternativ är centrala luftkonditioneringssystem, som kräver installation av luftkanaler och tillåter uppvärmning av flera rum samtidigt.

Nycklar för att välja en luftkonditionering

Nu när du vet vilka typer av luftkonditioneringsenheter är det dags att överväga några av de viktigaste punkterna vid val av luftkonditionering. I grund och botten måste du överväga tre faktorer: energieffektivitet, värmeeffekt och användningen av inverterteknik.

Framför allt är energimärkningen viktig pga hög effektivitet minskar förbrukningen mycket. Energiklassificeringen sträcker sig från A till G, högst till lägst. Dessutom måste du överväga SEER som visar instrumentets effektivitet i kallt läge.

Om du väljer en apparat med värmeläge har du möjlighet att använda apparaten både sommar och vinter. I det här fallet bör du även titta på SCOP, som markerar energieffektivitet i värmeläge.

Således kommer en energimärkning A +++ att ha en SEER på mer än 8,5 och en SCOP på mer än 5,1.

Dessutom bör du också titta på värmekraft … Detta element mäts av frigoria, det vill säga en enhets förmåga att absorbera värme. Hur många kylskåp ska din luftkonditionering ha? Beräkna mellan 100 och 140 frigoria för varje kvadratmeter du vill luftkonditionera. Även om detta också kommer att bero på enhetens placering och orientering och kvaliteten på isoleringen i rummet.

Ett annat intressant element är att satsa på enheter som har inverterteknik … Med det här alternativet kan du automatiskt justera växelriktarens hastighet för att minska strömförbrukningen. Dessutom håller den en stabil temperatur och är tystare än konventionella apparater.

Slutligen, även om de ofta förblir obemärkta, luftfilter är viktiga för att skapa en ren och trevlig miljö … Filter förbättrar luftkvaliteten i torra, dammiga eller luktande miljöer. Rengöring och UV-filter rekommenderas ofta för personer med astma och allergier.

Hur man sparar pengar med luftkonditionering

Förutom att följa dessa tips för att välja en luftkonditionering är det också viktigt att veta hur du använder den för att din elräkning inte ska stiga. Beprövade besparingar även i varmt väder!

Först och främst behöver du inte ställa in luftkonditioneringen på för låga temperaturer för att dämpa värmen. Vi rekommenderar att du ställer in den mellan 24º och 26º. … Detta är mer än tillräckligt för att uppnå en behaglig temperatur utan att öka ljuskostnaderna.

Alternativt kan du aktivera Eco-läge för besparingar på upp till 30 % … Vissa enheter har också ett nattläge, där utrustningen stängs av efter några timmar. Faktum är att ha luftkonditioneringen fungerar hela natten onödigt slöseri med energi.

Placeringen av enheten är också viktig. Placera inte enheten där solen skiner direkt och rikta inte luften mot dig. … Även om du tror att du på så sätt slipper värmen kan det faktiskt orsaka torr hud och slemhinnor. Dessutom gör du det svårt att fördela luften jämnt i rummet.

En annan åtgärd för att spara på energiräkningen under hela året är investera i isoleringen av ditt hem … Helst ska byggnaden ha väggar och golv av isoleringsmaterial. Du kan även installera tvåglasfönster och isolerade dörrar. Detta kommer att förhindra elektriska läckor och hjälpa till att hålla en bra temperatur.

Slutligen, det bästa sättet att spara på din elräkning är välj den taxa som passar dig bäst. Vi hjälper dig att välja den bästa eltaxan i enlighet med dina konsumtionsvanor och råder dig att optimera kostnaderna så mycket som möjligt. Dessutom kan du dra nytta av exklusiva rabatter. Vi väntar på dig!

Relaterade artiklar

Back to top button