test, installation och första bilder –

Den här byggnaden var tänkt att dyka upp tidigast i slutet av juni. Microsoft har pausat utgivningen av uppdateringar till Insiders i flera veckor för att omedelbart lansera detta med alla förändringar som sker i systemet och förändringen i gränssnittet radikalt. Så radikala att de faktiskt slog ihop Windows 10X med Windows 10, och som ett resultat fick vi Windows 11

Installationsprocessen liknar den vi har haft sedan Windows 8, med en speciell lila bakgrund. Men det förändras när vi startar upp systemet för första gången, när vi har en helt ny design sedan den första installationen.

En radikal förändring av gränssnittet: Windows 11 är Windows 10X

Gränssnittet, som vi pratar, är väldigt likt Windows 10X, och det är vettigt eftersom Microsoft har sagt att de kommer att avstå från systemet och använda allt de vet om det för att applicera det på sitt skrivbordsoperativsystem. Från och med 10X har vi samma grundläggande design, nya Start-menyn och aktivitetsfältet. Och sanningen är att vi på ett personligt plan tycker att det är vackert.

Aktivitetsfältet flyttar alla dess ikoner till mitten, även om Microsoft som tur är tillåter att den flyttas till vänster, precis som i tidigare versioner. Vissa genvägar har ändrats, till exempel finns det inte längre en genväg till Aktivitetshanteraren i aktivitetsfältet. Vi kan inte heller flytta aktivitetsfältet uppåt eller åt sidan: nu måste det sänkas ner.

Även om Start-menyn har ändrats, fortsätter vissa saker på grunddesignnivån att fungera på ungefär samma sätt som i fallet med sök, som har samma funktionalitet. Avstängningsknappen är nu till höger, vilket gör det lättare att hitta. Vi kan också se att nya appar som Netflix, Spotify eller Photoshop Elements är installerade som standard. Det senare kan tillkännages som ett nytt avtal med Adobe vid konferensen den 24 juni.

Med en stil som påminner om Apple widgets återgå till Windows med en rundad, flytande och modern design som integreras perfekt med systemgränssnittet. Vi har även ljusläge och mörkt läge, men vi kan inte testa det utan att aktivera det, och att gå med i Insider-programmet hindrar oss från att använda dessa funktioner. Hela området för anpassning av aktivitetsfältet kräver systemaktivering, eftersom det bekräftades för några månader sedan att det skulle flyttas till Sun Valley.

Filutforskaren förblir densamma som alltid, med de ikonändringar som vi såg i tidigare builds, och med mindre ändringar som mer utrymme mellan mappar, vilket är helt onödigt.

hörnen på fönstren är rundade medan vi har drivrutinerna och 3D-accelerationen installerade. I bilderna kör vi systemet i en virtuell maskin där inga videodrivrutiner är installerade. På nästa bild kan vi se hur de ser ut när vi har ett accelererat grafikkort.

Windows 11 visar redan några förändringar till det sämre

När vi använder systemet ser vi en av de viktigaste förändringarna: fönster är inte grupperade nedan de kan dock inte separeras för tillfället, som nu, när vi snabbt kan gå till innehållet som vi har öppnat i systemet och välja att visa hela texten i det. Detta är ett av de första motgångarna som många kommer att klaga på eftersom vi slösat med utrymme och det tar längre tid att öppna öppna föremål igen. Dessa typer av förändringar måste vara konsekventa.

För det andra finns det fortfarande element i systemet gamla Shell32 ett gränssnitt som bara ändrar de rundade kanterna och knapplayouten. V Kontrollpanelen är stilla finns på systemet, och därför fortsätter Windows 11 att visa att det inte är lätt att bryta med det förflutna. Microsoft begränsade sig till att ändra saker som det skulle ha varit lättare att ändra, men kärnan i systemet förblev densamma.

Som sådan är Windows 11 en mycket trevlig ansiktslyftning, men det återstår att se om klagomålen kommer att hopa sig under de närmaste månaderna. Företaget har till oktober eller november göra ändringar baserat på användarens reaktion. Men det faktum att vissa element redan på bara 30 minuters användning har förändringar till det sämre visar att de kommer att behöva falla tillbaka på många saker.

Äntligen har vi en ny standardbakgrund för Windows 11 som du kan ladda ner från den här länken i 4K.

Relaterade artiklar

Back to top button