Tesla bekännelse: helt autonoma modeller kommer inte att vara klara i slutet av detta år

Elon Musk förlitade sig mycket på autonom bilteknik när han designade Teslas vision för framtiden, men företaget medgav att modellerna inte kommer att vara klara i slutet av detta år. Tesla är utan tvekan det mest banbrytande bilmärket i modern historia, men det har också ett kontroversiellt förflutet, särskilt när det kommer till löften.

Medan Tesla lanserade sin helt autonoma körfunktion förra året och hävdar att dess bilar kommer att köras själv 2021, är verkligheten väldigt annorlunda.

Helt autonoma körklara modeller kommer inte att vara klara i år

Företaget var tvungen att göra denna häpnadsväckande bekännelse när det förhördes av fraktagenten i den amerikanska delstaten Kalifornien. CJ Moore, utvecklingschef för “Autopilot”, funktionen som låter dig köra, höll en virtuell konferens med Kaliforniens representanter den 9 maj förra året, och innehållet i det samtalet offentliggjordes.

Moore medgav att det, åtminstone för nu, bara är en marknadsföringsstrategi för Tesla; Specifikt svarade han på Elon Musks inlägg på Twitter och sa: “Elons tweet passar inte den tekniska verkligheten.” I januari förra året sa Musk till Tesla-investerare att han var mycket säker på att bilarna på ett tillförlitligt sätt skulle kunna köra av sig själva i år.

Autonoma bilnivåer

Autonoma bilar är indelade i fem nivåer, och endast en bil på femte nivån kan köra sig själv; på alla andra nivåer måste föraren vara försiktig eller vidta åtgärder.

Tesla medger: Helautomatiska självkörande bilar kommer inte att vara klara i slutet av detta år

Musk avvisade dock konceptet med nivåer av autonomi, istället pratade han ständigt om “helt autonom” körning, med termer som “Autopilot”. På den virtuella konferensen erkände Moore att Tesla för närvarande är på nivå 2 autonom nivå.

Nivå 2 autonomi är avsedd för “halvautonoma” bilar med avancerade hjälpmedel som farthållare eller filhållning. Det kräver dock att föraren har kontroll hela tiden. Det här är fortfarande långt ifrån en förarlös bil.

Så hur långt är det? Moore hävdar att det kommer att bli nödvändigt att extrahera mycket mer data från riktiga förare med Teslas maskininlärningssystem.

Relaterade artiklar

Back to top button