Sundance-hit “CODA” streamas nu på Apple TV+

Den prisbelönta filmen “CODA” är nu tillgänglig att se på Apple TV+, efter ett budkrig och sedan Apples speciella biopremiär.

“CODA” är ett drama som följer Ruby (Emilia Jones), som är den enda medlemmen i hennes familj som kan höra. Titeln kommer från akronymen för “barn till döva vuxna”, och som ett sådant barn befinner sig Ruby mellan de döva och hörande världarna.

Efter att Apple betalat 25 miljoner dollar för att bjuda över konkurrenter, inklusive Amazon, visades filmen först i en speciell biopremiär. Den korta visningen på biograferna inkluderade vad som tros vara en världsnyhet – undertexter som brändes in i filmen och så är permanent synliga.

Att bränna in undertexter är ett begrepp från videoredigering och det brukar göras för specialutgåvor av filmer. Vanliga utgåvor har sina undertextspår tillgängliga så att teatrar kan välja att visa dem, eller så kan folk välja att slå på dem när de tittar hemma.

Till skillnad från bioreleasen har versionen som streamas på Apple TV+ inte undertexterna inbrända. Det beror på att skälet bakom att göra det för biografer var att många gånger dessa biografer inte är inställda, eller inte har fungerande utrustning, för att tillhandahålla undertexter till deras publik.

Med Apple TV+ på Mac, iPhone, iPad och Apple TV är undertexter tillförlitligt bara ett menyklick bort.

“CODA” är en nyinspelning av den franska filmen “La Famille Beilier”. Den skrevs och regisserades av Sian Heder, vars tidigare arbete över film och tv inkluderar att skriva avsnitt av “Orange is the New Black”.

Relaterade artiklar

Back to top button