Statliga investeringar i halvledare –

Vi vet alla att lokala myndigheter inte slutar spendera pengar på företag eller industrier för att nå nya mål, behålla eller utöka nya jobb och till och med skapa fler med de pengarna. Men i halvledare är det väldigt annorlunda, eftersom kostnaderna blir högre och högre och konkurrensen blir hårdare.

Kostnaderna slutar aldrig att stiga, trycket kväver, konkurrensen slutar aldrig

Verkligheten är att alla de stora företagen som dominerar branschen idag får statliga medel i form av pengar, mark, utrustning eller vilken juridisk gimmick som helst för att betala mindre skatt och bli mer lönsamma.

Och poängen är att kostnads-nyttoförhållandet måste vara mycket gynnsamt om du vill fortsätta åka på vågtoppen. Vi har sett jättar som Global Foundries bita i damm, Intel är i stora problem och Samsung hänger knappt med och TSMC verkar inte vilja sakta ner.

Kunder efterfrågar nya noder, men sedan finns det två alternativ: ändra de nuvarande fabrikerna till lämplig kostnad eller skapa nya från grunden. Vanligtvis är det idealiska att uppgradera befintliga, men detta innebär att man stoppar produktionen av litografiska processer som fortsätter att vara lönsamma, så i många fall bestäms man för att skapa en ny “Fab”.

Det nuvarande värdet på en modern Fab kan lätt stiga till 20 miljarder och även om fördelarna som detta kommer att ge företaget är mycket högre, finns det andra viktiga aspekter att ta hänsyn till.

Forskning och utveckling är den dyraste inom halvledartillverkning.

Som väntat ligger de största kostnaderna för nästa generations litografi inom FoU, men till skillnad från vad vi kanske tror ligger inte alla kostnader i innovation.

Det är mycket höga kostnader inom många sektorer inom själva noden, såsom grundvetenskap, materialvetenskap, etc. år som “Maximum”, om allt skjuts upp, vilket tyder på att vi inte bara måste gå framåt, utan att det är en väldigt kort tidsram.

Av denna anledning, från Kina till Taiwan, genom USA eller Nederländerna och EU, hällde de heta pengar i kassan på stora företag och till och med universitet (nya ingenjörer) för att åtminstone behålla en konkurrenskraftig position.

Men det blir mer och mer ändamålsenligt att gå vidare, så även om pengar inte genererar inkomster för staten och det inte försörjs så är det synonymt med att man försöker investera enbart för att slå ut konkurrensen och etablera ledarskap.

USA, Kina och Taiwan går förbi EU utan halvledare

USA planerar att spendera hela 12 miljarder dollar på en ny lag kallad CHIPS, som syftar till att förbättra konkurrenskraften för sina företag eller etablera sin dominerande ställning, allt efter omständigheterna.

Kina gör något som liknar sin ” Tillverkad i Kina 2025 “, där SMIC fick en sådan summa pengar att om det inte vore för de amerikanska förbuden så skulle vi nu prata om en konkurrent till TSMC, men inom en mycket nära framtid.

USA och Taiwan har undertecknat ett samarbetsavtal för att förbättra det vetenskapliga samarbetet kring utvecklingen av nya material för nya halvledare, där spelet verkar uppenbart: att överträffa Samsung och TSMC om några år och dra nytta av det oberoende som kommer att ge dem båda .

Å andra sidan, och även om EU har mobiliserat, finns det för närvarande inget ledande halvledarföretag och vi gör vårt bästa för att hålla ASML på vågens krön, även om det är den enda ledaren som krossar konkurrensen (om någonsin senare) EUV har det), vi har att det inte finns ett enda företag eller gjuteri som tillverkar flis.

Rädslan för krig och dess vapen täcker allt

En del av de investerade pengarna har ett mycket tydligt syfte: vapen till armén. Alla tekniska framsteg i armén är en möjlig fördel i krig, och regeringar insåg detta för över 30 år sedan.

Halvledarproblemet på amerikansk mark är till exempel ett bekymmer för regeringen, där försvarsdepartementet uttalade följande:

Det finns för närvarande inget kommersiellt gångbart alternativ som ett toppmodernt gjuteri i USA kan tillhandahålla som kan producera garanterat toppmoderna Custom Integrated Circuits och Commercially Available Products (COTS) som krävs för kritiska system från försvarsdepartementet.

Renare, vatten … Regeringen investerar inte bara för att undertrycka konkurrensen med sina företag, det är inte förgäves att vi befinner oss i ett extremt kapitalistiskt system, utan också för att uppnå mer spetsteknologi för sin armé och använda dess vapen som ett avskräckande i fallet om turlandet inte går in i önskat spel.

Därför, med tanke på de stigande kostnaderna, regeringarnas och deras företags rörelser, blir det tydligt att investeringarna kommer att växa, eftersom detta inte är ett sätt att vinna spelet, det är ett sätt att skydda landet och ditt land genom att vinna tävlingen.

Relaterade artiklar

Back to top button