Spelare i Turkiet som drabbas av skadlig programvara som stjäl deras personliga information

Spelare som försöker ladda ner nya spel gratis från opålitliga källor har stött på skadlig programvara och som ett resultat förlorat sina spelkonton och till och med pengar. Dessa och andra fynd täcktes i den spelrelaterade hotrapporten som publicerades av Kaspersky.

Kaspersky experter observerade de mest populära hoten relaterade till PC- och mobilspel för att bedöma den nuvarande risksituationen för spel. Under året (från 1 juli 2021 till 30 juni 2022) identifierade Kasperskys säkerhetslösningar mer än 384 000 användare som påverkades av cirka 92 000 skadliga eller oönskade unika filer som emulerade 28 spel eller spelserier. Under samma period påverkades 7 tusen 906 unika användare i Turkiet av 5 tusen 492 skadliga och oönskade filer.

Vad är skadlig programvara och hur skyddar man den?

Skadlig programvara, även känd som skadlig programvara, uppstod som programvara som användes för att störa driften av datorer och mobila enheter, samla in kritisk personlig information om användare, få tillgång till privata datorsystem och visa oönskade annonser. Skadlig programvara kallades tidigare i vardagsspråk för datorvirus.

Förutom det stora antalet nedladdare som kan installera andra oönskade program och adware, har Kaspersky-forskare också identifierat Trojan Spy, en kategori av spionprogram som kan spåra och ta skärmdumpar av all data som matas in på tangentbordet.

Ofta stöter användare på skadliga filer när de försöker ladda ner spel från tredje parts webbsidor, inte officiella webbplatser. Detta gäller särskilt i de fall där spelet är ganska dyrt och spelaren vill spara pengar genom att hitta en gratis kopia av spelet på opålitliga sajter. Spelare förlorar dock mycket mer i det här fallet jämfört med att betala för den legitima versionen. Till exempel infekterar många skadliga filer enheter, stjäl inloggningsinformation från spelkonton, bankinformation och till och med kryptoplånboksdata.

Angripare försöker sprida hot genom att imitera spel som har en stor publik, nysläppta och ständigt på spelarnas radar. Till exempel utnyttjades välkända spel som Roblox, FIFA eller Minecraft, samt nya avsnitt av stora spelserier som släpptes förra året, Elden Ring, Halo och Resident Evil av angripare som spred skadlig programvara RedLine.

RedLine är programvara för lösenordsstöld som stjäl känslig data från offrets enhet såsom lösenord, sparade bankkortsuppgifter, autentiseringsuppgifter för kryptovaluta plånböcker och VPN-tjänster. Mellan 1 juli 2021 och 30 juni 2022 upptäckte Kasperskys lösningar 2 362 unika användare som attackerades med RedLine under sken av populära spel, vilket gör det till den mest aktiva hotfamiljen för perioden i fråga. Redline säljs ofta till ett mycket lågt pris på olika hackerforum. Av denna anledning åtnjuter den stor popularitet bland cyberbrottslingar.

Förutom att sprida skadliga filer fortsätter angripare att skapa och sprida nya nätfiskesidor med hjälp av spel. Kasperskys experter har för första gången upptäckt ett nytt nätfiskesystem som attackerar spelare. Genom att emulera gränssnittet för butiker i spelet för CS:GO, PUBG och Warface skapar bedragare falska sidor och lovar att erbjuda potentiella offer en anständig arsenal av olika vapen och artefakter gratis. För att få gåvan måste spelare ange inloggningsinformationen för sina sociala nätverkskonton som Facebook eller Twitter. Efter att ha kapat konton är det mycket troligt att angripare kommer att söka i personliga meddelanden efter kortuppgifter eller be olika vänner till offret om pengar, missbruka deras förtroende och slarv.

Anton V. Ivanov, senior säkerhetsforskare på Kaspersky, säger: ”Under pandemin har spelindustrin vuxit enormt och antalet spelare har flerfaldigt. Cyberkriminella utnyttjar aktivt denna trend. Det skapar fler och fler nya metoder och verktyg för att attackera spelare, stjäla kreditkortsdata och spelkonton som kan innehålla dyra skinn som kan säljas senare. Räkna med att se nya typer av attacker mot spelare under det kommande året. Till exempel attacker mot e-sport, som vinner enorm popularitet runt om i världen. Det är därför det är väldigt viktigt att vara skyddad hela tiden så att du inte förlorar dina pengar, inloggningsuppgifter och spelkonto.”

säker lista Du kan lära dig om andra hot mot spelet 2022 på

Hur skyddar man sig mot skadlig programvara?

Här är vad Kaspersky rekommenderar för att vara säker när du spelar:

Det är säkrare att bara ladda ner dina spel från officiella butiker som Steam, Apple App Store, Google Play eller Amazon Appstore. Spel på dessa marknader är inte 100 procent säkra, men de kontrolleras och övervakas åtminstone av butiksrepresentanter. Inte alla applikationer kan komma in i dessa butiker. Om du vill köpa ett spel som inte är tillgängligt i större butiker, köp det endast från den officiella webbplatsen. Dubbelkolla webbadressen och se till att den är äkta. Akta dig för nätfiskekampanjer och okända spelare. Om du inte litar på avsändaren, öppna inte länkar som skickas via e-post eller spelchatt. Öppna inte filer som du får från främlingar. Ladda inte ner piratkopierad programvara eller annat olagligt innehåll, även om du omdirigeras från en legitim webbplats. En stark, pålitlig säkerhetslösning kommer att hjälpa dig mycket, särskilt om den inte gör din dator långsammare medan du spelar spel men kommer också att skydda dig från alla möjliga cyberhot. till exempel Kaspersky Total SecurityFungerar sömlöst med Steam och andra speltjänster. För att skydda dig mot skadlig programvara och dess aktivitet på mobila enheter Kaspersky Internet Security för Android Använd en robust säkerhetslösning som t.ex

Relaterade artiklar

Back to top button