SpaceX och T-Mobile tillkännager avtal om Starlink och 5G

Nyligen gjordes en gemensam presentation mellan rymdjätten SpaceX och telekomjätten T-Mobile. Nämnda evenemang animerades av deras egna vd:ar för båda företagen, det vill säga Elon Musk och Mike Sievert. Målet var tillkännage gemensamt arbete för att få 5G till de mest avlägsna områdena i USA.

Presentationen ägde rum på SpaceX lanseringsbas i södra Texas. I bakgrunden syns modeller av raketerna skapade av Musks företag.

På samma sätt som att föra 5G via satellitinternet berättade vi för några dagar sedan om en relaterad nyhet från MediaTek. som hade uppnått milstolpen att vara det första företaget att uppnå satellitkommunikation över 5G NTN med en smartphone.

Vi berättade också om avtalet mellan Ericsson, Qualcomm och Thales om att ta ut 5G till rymden. I denna mening är det mest troligt att liknande avtal kommer att fortsätta att utvecklas mellan andra företag.

Men tillbaka till tillkännagivandet av nordamerikanerna, Tanken med avtalet mellan de två företagen är att uppnå 5G-anslutning på landsbygden med hjälp av satellitkonstellationen som tillhandahålls av Starlink (ett dotterbolag till SpaceX). Denna signering skulle tillåta T-Mobile uppnå täckning av nästan 90 % av Amerikas landsbygd. Om du vill återuppleva presentationen kan du titta på följande video.

De tvivel som lämnas av tillkännagivandet om satellit 5G

Inom ramen för meddelandet dyker det upp flera tvivel som inte har klarlagts, om vilka band som kommer att fungera eller om det också är en del av Musks tillkännagivande om att ta Starlink till marknaden för mobil satellitkommunikation (MSS).

För några veckor sedan skickade SpaceX in en formell begäran till FCC (Federal Communications Commission) om att få tillgång till mobilkommunikation med 2 GHz-bandet (AWS-4).

Därför verkar avtalet gå hand i hand i den meningen att båda företagen skulle hjälpa varandra, det ena inom området för satellitdatatransport (Starlink) och det andra för mobilt internet via T-Mobile. Även om detta bara är gissningar, finns det inget officiellt.

Vad tycker du om affären?

Relaterade artiklar

Back to top button