snabbare är bättre eller mycket långsammare? –

På den nuvarande marknaden och om din budget tillåter, kan du välja mellan alternativ från endast dual-core processorer till 64 alternativ, så det kommer verkligen inte att finnas några alternativ. Problemet är att en ökning av antalet kärnor i en processor som regel också ökar priset, och väldigt mycket. Det kanske dock inte är någon prisskillnad mellan två processorer med samma kärnor och olika hastigheter (eller till och med den snabbaste är billigare) eftersom många andra faktorer spelar in, som till exempel arkitektur eller plattform.

Fler kärnor men långsammare eller färre kärnor men snabbt

Så vad vi ska göra härnäst är att illustrera situationen på ett virtuellt sätt, det vill säga föreställa dig två processorer av samma märke och använda samma arkitektur, men den ena har en mycket snabb kärna och den andra har två. kärnor, men långsammare (för att uttrycka siffrorna, föreställ dig en processor med en 5 GHz-kärna och en annan med två 2,5 GHz-kärnor). Vad skulle vara bättre?

Svaret beror som alltid på omständigheterna. I det här fallet beror det på programvaran och i synnerhet på applikationen, spelet eller testet som vi kör, och hur det beter sig med instruktioner och processorcykler. Till exempel, i en applikation som bara kan köra en kärna parallellt, skulle det vara värdelöst att ha två kärnor, och därför skulle en snabbare processor ha mycket bättre prestanda.

Nu, om vi står inför en applikation som kan parallellisera två uppgifter samtidigt, så kommer konkurrensen att vara (ungefär) lika, och detta kommer att bero på att hastigheten för en enkärnig processor är dubbelt så hög som en processor som har dubbla kärnor, vilket utjämnar konkurrensen.

I verkligheten är saker annorlunda, eftersom vi inte har enkärniga processorer klockade till 5 GHz och inte heller alternativ med dubbla kärnor klockade till 2,5 GHz, utan snarare jämförelser, till exempel mellan 4 kärnor och 8 trådar vid 4,4 GHz och 6 kärnor med 12 trådar vid 4,2 GHz, där det är uppenbart hexacore-processor kommer att fungera bättre för det mesta, eftersom nästan alla program idag kan parallellisera 12 samtidiga uppgifter.

Baserat på användning, ska du köpa en snabbare processor eller fler kärnor?

Ja, och som alltid, om den ena eller den andra processorn är värt det, beror det på hur du tänker använda den. Till exempel, om huvudanvändningen du ska göra är för rendering i 3D, då är du intresserad av en processor med så många processtrådar som möjligt, även om de är långsammare, eftersom den kommer att kunna exekvera fler trådar. uppgifter samtidigt, vilket leder till snabbare rendering.

Nu, om du ska använda din processor, till exempel för att surfa på Internet och annat, så behöver du inte så många kärnor eftersom de inte kommer att användas, och det som blir bättre för dig är en processor med färre, men mer fart….

Vid det här laget undrar du förmodligen om fler kärnor är bättre för spel eller om de är snabbare, och det är att det fanns en urban legend tidigare att spel inte utnyttjade dåtidens fyrkärniga processorer. Verkligheten är att i moderna spel som ligger långt efter och de allra flesta kan använda lika många trådar som det finns en processor tillgänglig, så i slutändan kommer du nästan alltid att hitta ett bättre alternativ i en processor med ett högre antal kärnor/trådar eftersom den kan utföra fler uppgifter på kortare tid.

Uppenbarligen finns det många andra faktorer att ta hänsyn till när du väljer en viss processor, och vår förklaring var ganska grov, men om du tar hänsyn till de teoretiska empiriska värdena som vi förklarade för dig, är svaret ganska tydligt: ​​om du har råd det, fler kärnor ger dig bättre prestanda

Relaterade artiklar

Back to top button