slutet på NVIDIA och AMD GPU:er? –

En av sakerna vi upptäckte på denna CES är ett grafikkort till överkomliga priser för konsumentmarknaden, vilket får oss att tro att GPU-tillverkare kanske satsar på Cloud Gaming för att sälja sin hårdvara direkt till leverantörer. av dessa tjänster och inte till slutkonsumenten.

Uppkomsten av molnspel

Molnspel eller molnspel blomstrar, speciellt med introduktionen av flera nya tjänster från olika företag som Google. Stadiums, Amazon Luna, NVIDIA GeForce NOW, Microsoft XCloud med flera, som såg ökningen av internetbandbredden som en möjlighet att göra ett livskraftigt koncept som var nästan utopiskt för några år sedan.

Fördelen med att spela i molnet för användaren är att man slipper köpa hårdvara som spelar spelet då den flyttar till serversidan, vilket självklart är en nackdel för tillverkaren av nämnda hårdvara, men i verkligheten är det inte det. eftersom det säljs till molntjänstleverantörer, så ur Intel, AMD, NVIDIA och andra företag i branschens synvinkel är det inget annat än ett kundbyte.

Var finns junior NVIDIA GPU:erna?

Efter presentationen av CES uppstår en fråga som många inte frågar: var är GeForce RTX 3050? Låt oss inte glömma att RTX 2050 aldrig kom och vi fick GTX 1660 och 1650 istället, men NVIDIA tillkännagav inte några andra modeller nedan efter att ha introducerat deras RTX 3060, faktiskt om vi tittar på listan över läckta GPU:er kan vi se hur det finns inget omnämnande av ett grafikkort under RTX 3060.

Om vi ​​lägger till det NVIDIAs intresse av att marknadsföra GeForce NU, får det oss att tro att Jensen Huang helt har övergett GPU-racet till förmån för budgetkonsumentsortimentet. men vad kan orsakerna vara till denna gradvisa avgång av NVIDIA till den nedre delen av marknaden?

Svaret kan ligga i ökningen av kostnaden för chips i nya noder och de mycket låga marginalerna som finns i det låga konsumentsortimentet, det är mycket enklare och mer lönsamt för NVIDIA och liknande att sälja GPU:n till en speltjänstleverantör. i ett moln med hög ekonomisk kapacitet som inte når användargruppen från vilken han fick väldigt lite eller nästan ingenting för det sålda grafikkortet.

PC-sektorn för utbildning

En av förändringarna i konsumtionsmönster orsakade av covid-19 är spridningen av vad vi kan kalla distansundervisning, vilket kräver att varje elev har en dator. Eftersom datorer tenderar att överstiga det genomsnittliga kapitalet som är tillgängligt för skolmaterial, har detta lett till behovet av att introducera en ny typ av PC.

Dessa datorer är vanligtvis inte x86-baserade, och om de är det, har de inte tillräckligt med kraft för att spela avancerade spel, samt utbyggbarheten för att göra det. Situationen är sådan att en betydande del av spelarna är minderåriga, och när de väl skaffar sin dator i skolan och på college för sina föräldrar, som verkligen kontrollerar sina barns kapital, kommer de inte att ha motivationen att köpa en ny dator eller någon annan mer kraftfull sådan.

Det enda sättet att nå denna målgrupp är genom molnspel, vilket kräver GPU-drivna datacenter, och det är här verksamheten är mycket lukrativ för OEM:er eftersom marginalerna vid försäljningsstället för ett grafikkort till en molnleverantör är mycket högre än för den nedre delen av massmarknaden.

Relaterade artiklar

Back to top button