Skillnader mellan ProtonMail och Tutanota i e-postsäkerhet –
Vi kommer att börja prata om var och en individuellt, vi kommer att förklara skillnaderna mot traditionella leverantörer, och sedan kommer vi att se skillnaderna.
Vad ProtonMail erbjuder oss
ProtonMail är en säker e-post baserad i Schweiz, det är en av de bästa säkra e-postmeddelandena vi kan använda och används i stor utsträckning av människor som söker maximal sekretess.
Bland dess huvudsakliga egenskaper finner vi:
- Den integritet som Schweiz erbjuder.
- Använder end-to-end-kryptering med noll åtkomst. Detta innebär att ProtonMail inte heller kan läsa eller dekryptera dina e-postmeddelanden.
- Integritetsskydd som inte registrerar IP-adresser som kan kopplas till vårt anonyma e-postkonto.
- Det är e-post med öppen källkod, lätt att använda och med en modern inkorgsdesign.
- Självförstörande meddelanden.
- Kommunicera säkert med andra e-postleverantörer.
ProtonMail har både ett gratis och ett betalalternativ för att förbättra kontot för att stödja projektet.
Vad Tutanota ger oss
En annan säker e-postadress vi kan använda är Tutanota, som kommer att skydda vår e-post med inbyggd kryptering. Huvudkontoret ligger i detta fall i Tyskland. Som en kuriosa noterar vi att Tutanota kommer från det latinska språket och består av uttrycken tuta och nota. Översatt betyder detta “säkert meddelande”.
Bland funktionerna som Tutanota erbjuder oss har vi:
- Krypterad överföring (TLS).
- End-to-end krypterad e-postlagring.
- End-to-end-kryptering av all intern e-post.
- Den stöder U2F för tvåfaktorsautentisering.
- Den har appar för Android, iOS och desktop.
- Krypterad kalenderfunktion för att hålla dina aktiviteter privata.
- Databehandling enligt RGPD.
- Öppen källkod där säkerhetsexperter kan testa koden som skyddar e-post.
När det gäller Tutanota har den en gratisversion så vem som helst kan prova den, och en betalversion.
Skillnader mellan Tutanota och ProtonMail jämfört med andra e-postmeddelanden
Tutanota och ProtonMail säkra e-postmeddelanden kännetecknas av att de prioritera säkerhet och integritet först och främst.
Båda har alltså end-to-end-kryptering, vilket gör avlyssning nästan omöjlig. Dessutom skyddar de vår identitet genom att inte föra register eller be om personlig information vid registrering. Men det finns en sak till: de tillhandahåller också säkra metoder för att kommunicera med människor som använder vanliga e-posttjänster som Gmail eller Outlook.
En faktor att tänka på är att denna ökade säkerhet kommer att förändra vårt sätt att arbeta. I denna mening måste vi använda en dedikerad mobil- eller skrivbordsapplikation för att se våra e-postmeddelanden.
Det bör också noteras att säker e-post erbjuder mindre lagringsutrymme jämfört med konventionella leverantörer som Google. Till exempel erbjuder ProtonMail 500 MB och 1 GB Tutanota för gratiskonton. Istället erbjuder Google oss till exempel 15 GB lagringsutrymme, som vi även kan använda med Gmail, Google Drive och Google Photos.
Avancerad kryptering ProtonMail och Tutanota
Säkra e-postmeddelanden ProtonMail och Tutanota stöder Basic Transport Layer Security (TLS) som används av stora e-postleverantörer. Detta ger en grundläggande säkerhetsnivå mellan din dator eller smartphone och e-postservern, som ansvarar för att lagra och skicka e-post.
Utöver detta krypteras innehållet i din brevlåda på servern. Ur arbetssynpunkt innebär det att meddelandet vi får endast kan läsas av oss. I händelse av att en cyberbrottsling fångar upp våra uppgifter kommer det alltså att vara mycket svårt att använda dem. Anledningen till att de är till lite nytta är att de är krypterade med en nyckel, vilket kan ta lång tid att knäcka. Å andra sidan, om vi jämför dem med vanliga e-posttjänster som Gmail eller Outlook.com, erbjuder de inte lika mycket säkerhet.
Det här är ett exempel på hur ProtonMail end-to-end-kryptering fungerar:
Dessutom tillhandahåller både ProtonMail och Tutanota enkel end-to-end-kryptering mellan användare av samma tjänst. I den meningen behöver du inte konfigurera någonting när du kommunicerar med någon som använder samma tjänst.
Det bör också noteras att ProtonMail också är PGP-kompatibelt. Om du inte vet, är ganska bra Privacy (PGP) ett extra lager av säkerhet för att skicka e-post till nästan vilken e-postadress som helst i ett krypterat format. Således låses meddelanden som skickas med mottagarens publika nyckel och kan sedan dekrypteras med hjälp av mottagarens privata nyckel. I denna mening låter ProtonMail dig konfigurera sig själv att kryptera / dekryptera automatiskt.
Skicka meddelanden till andra leverantörer och lagstiftning
Båda säkra e-postmeddelanden, när mottagare använder en annan e-postleverantör, har de nödvändiga verktygen för att skydda integriteten och säkerheten för deras e-post.
Processen i ProtonMail och Tutanota är väldigt lika i båda. Först skriver vi ett mail och väljer lösenordsskydd och klickar sedan på skicka. Mottagaren får då besked om att de har ett nytt meddelande, men kan inte läsa det eftersom meddelandets brödtext inte visas. Istället kommer du att få en länk till ProtonMail- eller Tutanota-servrarna med ett lösenordsfält. Användaren klickar sedan på länken, anger lösenordet och ser meddelandet.
Meddelanden som skickas på detta sätt via ProtonMail upphör att gälla inom 28 dagar, eller mindre om du ställer in en kortare tid. Å andra sidan är e-postmeddelanden från Tutanota endast tillgängliga tills ett annat e-postmeddelande skickas till samma mottagare.
Landet där vår data lagras är viktigt eftersom det är lagstiftningen som kommer att gälla vid juridiska problem. Tutanota kommer att följa tyska lagar och anses vara ett av de strängaste integritetsskydden i EU. I denna mening är den allmänna dataskyddsförordningen reglerad.
Istället styrs ProtonMail av schweizisk lag, som kännetecknas av integritet och neutralitet. Den är baserad på den schweiziska federala dataskyddslagen (DPA) och den schweiziska federala dataskyddsförordningen (DPO), som erbjuder oss ett av de strängaste integritetsskydden i världen. Att skilja vilken av de två som är bäst är svårt eftersom båda erbjuder en hög grad av integritet.
Skillnader och överlappningar mellan ProtonMail och Tutanota
Vi kommer nu att se några skillnader mellan dessa två säkra e-postmeddelanden, även om båda är väldigt lika när det gäller säkerhet och integritet, har vi vissa skillnader när det gäller gratis- och betalversionerna som är tillgängliga.
För att ta emot behöver du fri Tutanota-konton, det ger 1 GB lagringsutrymme för en användare, smal sökning och en kalender. Observera att det inte finns någon begränsning på antalet skickade meddelanden. Istället erbjuder ProtonMail oss 500 MB per användare, en gräns på 150 meddelanden per dag och tre genvägar för att organisera e-post. Därför bör det noteras att användare av gratis ProtonMail är mer begränsade i sina alternativ än användare av gratis Tutanota. Därför kan vi säga att den senare erbjuder en mer attraktiv version, speciellt när det kommer till gratiskonton.
Det bör också noteras att ProtonMail prissättning dyrare än Tutanota. Här skulle vi, utöver priset, behöva studera vilka egenskaper vi behöver och vilken som passar oss bäst i förhållande till pris/kvalitet.
Bland överlappningarna fann vi att båda e-postmeddelandena är mycket öppen källkod. De är också överens om att både ProtonMail och Tutanota är inkompatibla med traditionella e-postklienter och kräver sin egen programvara. Således har betalda ProtonMail-användare tillgång till ProtonMail Bridge, som utökar stödet för Outlook, Thunderbird och Apple Mail-klienter på Windows, Mac, Linux-datorer. Å andra sidan använder Tutanota dedikerade skrivbordsklienter för Windows, Mac och Linux.