skillnader, för- och nackdelar –

Bättre med bluetooth eller ingen bluetooth?

Det första du bör veta är att ingen glödlampa är bättre än den andra. Båda modellerna kommer att fungera lika bra, och det enda du behöver tänka på är hur stor din samling av glödlampor kommer att vara som du placerar runt huset. Och det beror främst på att vi beroende på modell kan styra fler eller färre enheter från vår telefon och behöver ytterligare tillbehör för att styra hela installationen eller inte.

Beroende på dina behov och installationsnivån som du planerar att distribuera hemma, behöver du en eller annan modell, även om som vi kommer att se senare kommer vi idag att hitta nästan en modell i butikerna.

Zigbee vs. Bluetooth

Du hittar två typer av nyanser på marknaden. De som fungerar med Zigbee och de som fungerar med Zigbee såväl som Bluetooth. De förstnämnda är originalmodeller från Philips som använder ett trådlöst lågeffektprotokoll för att kommunicera med glödlamporna.

Denna kommunikationsmetod är mycket effektiv, men den kräver användning av det berömda märket Bridge, en enhet som fungerar som en mellanhand mellan glödlamporna och din mobiltelefon. På så sätt kan bron skicka beställningar på alla glödlampor du har i ditt hem, och den möjliggör även fjärrkommunikation utifrån hemmet tack vare sin internetuppkoppling.

Å andra sidan tillåter modeller med Bluetooth (liksom Zigbee, eye) direktanslutning till din mobiltelefon tack vare den välkända trådlösa anslutningen. På så sätt kan du styra din glödlampa utan att behöva köpa en separat bro. Problemet är att du kan styra max 10 glödlampor via Bluetooth, så vill du ha fler smarta glödlampor i ditt hem måste du köpa en brygga för att styra alla.

Applikation för varje tillfälle

En annan detalj att tänka på är att beroende på vilken modell du har i ditt hem så måste du använda en eller annan app. Estetiskt och funktionellt är de lika, men du måste ladda ner en app om du har Bluetooth-modeller och en annan app om du har Zigbee-modeller.

Vilken ska jag köpa?

Än idag distribuerar Philips endast Bluetooth + Zigbee-modeller, men det är möjligt att du fortfarande hittar tidigare modeller med endast Zigbee. Om du ska köpa eller har köpt en äldre version behöver du också bara oroa dig för att köpa Bridge. Fördelen är att om du har tur kan du hitta dessa modeller till ett bättre pris, vilket kan vara bra för dig.

Vi rekommenderar att du använder Bluetooth då du får samma funktioner som den tidigare modellen, förutom Bluetooth och en mer uppdaterad produkt. Likaså om du ska använda en brygga kan du blanda båda versionerna utan problem, så det gäller att hitta tillgänglighet och få bästa möjliga pris.

Tänk på att du alltid kan köpa en brygga senare, men det kommer alltid att vara ett måste om du vill styra fler än 10 glödlampor eller behöver tända dem utanför huset, till exempel när du är ute och reser och vill låtsas att någon är hemma.

Kompatibel med Alexa och andra assistenter

En annan detalj att tänka på är att brygganslutningen gör det enkelt att använda med smarta assistenter. Tack vare bryggan kommer vi att kunna kommunicera med glödlamporna med ett enkelt röstkommando, så om du funderar på att låta Alexa slå på glödlamporna måste du ha en brygga installerad.

Men om du har tur kan du hitta en lösning hemma. Och det är något Amazon Echo-högtalare som Echo Plus redan har Zigbee 3.0-anslutning, så att du kan styra lamporna utan att behöva en bro, eftersom Echo själv kommer att fungera som en bro som standard.