Så här defragmenterar du din hårddisk från cmd eller Ccleaner på Windows eller Linux – förbättra datorns prestanda

En av de saker vi kan göra för att hålla vår dator igång över tid är att defragmentera hårddisken. Men vi måste göra detta när vi har en mekanisk hårddisk (HDD) i fall du har en Solid State Drive (SSD) behöver inte defragmenteras.

När vi sparar filer, installerar och avinstallerar program sparas all denna information på disken. Det betyder att vissa platser kommer att förbli tomma och informationen i slutet finns på slumpmässiga ställenvilket gör tillgången till denna information långsammare.

Operativsystemets stabilitet är avgörande för att avsevärt förbättra prestandan. För detta utför vi diskdefragmentering. Att ordna om all denna information och hålla allt på sin plats. Varför då filerna som vi har på vår dator sorteras om.

Genom att organisera all din information kan du komma åt informationen på ett smidigare sätt, vilket leder till bättre prestanda på Windows. Låt oss se steg för steg hur du defragmenterar din hårddisk för att förbättra prestanda systemet.

Defragmentera din mekaniska hårddisk eller hårddisk

Vi har nämnt många gånger att den idealiska lösningen när du använder en dator eller till och med en mobil enhet är att inte installera för många saker. Det bästa är att installera det vi ska använda och inget annat.

Problemet är all information lagras på hårddisken på Windows-datorn vi har på vår dator. Från det vi installerar till de filer vi stödjer, andra temporära filer, foton, videor, etc.

Allt detta är organiserat på din hårddisk på ett visst sätt. Problemet är att vi antingen tar bort något eller avinstallerar programmet. Det finns ett tomt utrymme där information om programmet eller filen i fråga en gång fanns.

När vi begär information eller utför en åtgärd i Windows måste den hitta all relaterad information på hårddisken. Om det finns många tomma utrymmen det kommer att ta längre tid att hitta det vi frågar efter.

Vi översätter det så här vår dator blir långsam. Saken är att den har tomt hårddiskutrymme och måste defragmenteras.

Defragmentera hårddisken i Windows

I varje version av operativsystemet har vi ett verktyg för att utföra denna åtgärd. Också det finns tredjepartsprogram som kan: felfritt. Men vi kommer att fokusera på nyttan av detta operativsystem.

Du måste komma ihåg denna process detta kan ta lite tid eller flera timmar. Så när du gör detta rekommenderar vi att du har något att göra eftersom det kan ta lång tid.

Det kommer att kräva några saker: om du använder din dator för ofta, om du inte har formaterat eller defragmenterat disken på länge, etc.

Lika du kan fortfarande använda din dator medan processen pågår defragmentering, även om det kan vara något långsammare än normalt.

datorns hårddisk

Defragmentera disken i Windows 7

 • Det första vi gör är att klicka på “Början“.
 • Nu måste vi skriva “Diskdefragmenteraren”Och vi letar efter ett alternativ i resultatlistan.
 • Om du tittar på var det står “Faktiskt skick“Du kommer att kunna se alla enheter du har. Här måste du välja den disk du vill defragmentera. Vanligtvis är detta C-enheten där du har Windows.
 • När du har valt den disk som ska defragmenteras måste du klicka på “Analysera disken“För att kontrollera dess status.
 • När du har slutfört denna process måste du flytta till den andra knappen som kommer att vara “Defragmentera disken“.
 • Vänta tills processen är klar och det är allt.

defragmentering av bärbar hårddisk

Defragmentera hårddisken i Windows 8

 • Det första vi kommer att göra är att gå till “Början“.
 • Då skriver vi “Optimera och defragmentera“.
 • Ett nytt fönster öppnas och här måste vi klicka på “Miljö“Så att alla enheter som vi kan defragmentera visas om vi har flera hårddiskar eller partitioner.
 • Du måste välja den enhet du är intresserad av och klicka sedan på “Analysera“.
 • Klicka sedan på “Optimera“.

Processen startar omedelbart och kan ta lite tid. När skivan är färdig ska den vara perfekt optimerad.

Defragmentera hårddisken i Windows 10

 • Vi ska “Början
 • Här skriver du “Defragmentera och optimera diskar”Och alternativet visas i resultaten. Klicka på den för att öppna ett nytt fönster.
 • Det blir samma sak som med Windows 7. Det du ska göra är att välja den hårddisk du vill defragmentera.
 • Klicka sedan bara på “Analysera“.
 • Och när du är klar med att analysera enheten klickar du på “Optimera“.

Observera att processen kan ta ett tag. Du kommer också att kunna använda din dator medan detta är gjort.

De flesta datorer som levereras förinstallerade med Windows 10 kommer med en SSD. Solid-state-enheter gör detta automatiskt, och du behöver inte göra det manuellt.

Naturligtvis skapar detta inga problem och enheten kommer inte att misslyckas. Men det kommer att vara slöseri med tid. Därmed Om du har en SSD finns det inget behov av att defragmentera disken oavsett vilken version av operativsystemet som är installerat på din dator..

Relaterade artiklar

Back to top button