Ryssland söker militärt och ekonomiskt stöd från Kina

Utvecklingen fortsätter att komma om kriget mellan Ryssland och Ukraina, och enligt rapporter har Ryssland bett Kina om militärt och ekonomiskt bistånd. Enligt rapporter i USA hävdar Ryssland att Kina har begärt militärt och ekonomiskt stöd för att hjälpa landet att invadera Ukraina och motverka sanktioner. Nyheten säger också att amerikanska myndigheter har avböjt att ge ytterligare information om vilka typer av vapen Ryssland har begärt.

Liu Pengyu, talesman för den kinesiska ambassaden, sa till CNN att han “aldrig hört” att Ryssland bad om hjälp från Kina:

“Kina är djupt oroad och ledsen över situationen i Ukraina. Vi hoppas innerligt att situationen kommer att lätta och freden kommer tillbaka vid ett tidigt tillfälle.”

Efter invasionen av Ukraina den 24 februari var Ryssland föremål för internationella sanktioner. USA, Storbritannien och EU var bland dem som riktade ekonomiska sanktioner mot den ryska regeringen, näringslivet och president Vladimir Putin.

Ryssland-Ukraina-kriget: Ryssland ber Kina om militärt och ekonomiskt bistånd

Den 4 februari träffade ryske Vladimir Putin sin kinesiska motsvarighet, Xi Jinping. De utfärdade sedan ett uttalande där de fördömde USA och förklarade att deras vänskap mellan Ryssland och Kina “har inga gränser”. Xi, å andra sidan, slutade fullt ut stödja Putin i invasionen av Ukraina.

När ryska trupper fortsätter att avancera i Ukraina står landets militär inför många utmaningar. Trots alla misslyckanden fick Ukraina dock betydande stöd från sina västallierade. Ryska styrkor har stoppats i många delar av Ukraina, men kinesisk militär hjälp kan vara ganska fördelaktig för Ryssland.

Efter att den amerikanska senaten godkände 13,6 miljarder dollar i akut humanitärt bistånd till Ukraina förra veckan, har Vita huset godkänt 200 miljoner dollar i vapen som ska levereras till Ukraina. Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan CNNI en intervju med , uttryckte han sin oro över huruvida Ryssland vill ha stöd från Kina. Han sa också att det finns bevis som tyder på att Kina kan ha känt till invasionen.

Sullivan sa:

“Vi följer också noga för att se i vilken utsträckning Kina ger något stöd, ekonomiskt stöd eller ekonomiskt stöd till Ryssland. Detta är något vi är oroade över. Vi har informerat Peking om att vi inte kommer att tillåta något land att ersätta Ryssland för förluster till följd av de ekonomiska sanktionerna.”

Enligt nationell säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har Vita huset sagt till Kina att “det kommer definitivt att få konsekvenser” om det hjälper Ryssland att undvika amerikanska sanktioner. Han sa inte om USA skulle straffa Kina om det hjälpte Ryssland.

Relaterade artiklar

Back to top button