Ryska astronauter ombord på Soyuz TMA-16M rymdskeppsanvändningstabletter …

Besättningen ombord på det ryska rymdskeppet Soyuz TMA-16M har använt surfplattor under flygningen till den internationella rymdstationen. Detta markerar en premiär, eftersom det är första gången i historien ryska astronauter använder en skiffer i rymden.

Expedition 43 Soyuz Rollout

Tanken var att byta ut de vanliga pappersklippstavlorna mot skiffer. Astronauterna fick i elektronisk form en komplett uppsättning omborddokumentation, inklusive flygplanerad och ballistisk information för dynamiska operationer. Det är inte särskilt klart vilken typ av surfplatta som användes, men jag tvivlar på att det var en iPad, om jag ska vara ärlig. Dessa skiffer har redan förbjudits från den ryska regeringen, så ett rymdskepp från Ryssland får förmodligen samma behandling.

Just nu är Soyuz -rymdskeppet det enda i världen som tar människor till jordens låga omloppsbana, eftersom USA håller på att renovera sitt rymdprogram. Surfplattor på flygplan har blivit en vanlig förekomst, så att se dem i rymden är inte särskilt fantastiskt. Nästa steg skulle vara att använda dem på en annan planet …

Relaterade artiklar

Back to top button