Rysk neuroprocessor visade sig vara mer effektiv än sin motsvarighet från NVIDIA

Det ryska vetenskapliga och tekniska centrumet “Modul” tillkännagav starten för massproduktion av den första ryska neurala processormodulen NM6408. 480 miljoner rubel spenderades på utvecklingen och marknadsvärdet för nyheten är lägre än dess utländska motsvarigheter. Dessutom överträffade chippet sina konkurrenter i arbetet med neurala nätverk.

NVIDIA Jetson Xavier

Tillverkningsmodul NM6408

Produktionen av den nya modulen NM6408 -processorn är belägen i Taiwan, men företaget planerar att överföra den till Ryssland efter det att fabriker som verkar på den 28 nm tekniska processen uppträdde i landet. Företagsrepresentanterna säger att deras chip inte har några direkta konkurrenter på hemmamarknaden, eftersom de för närvarande är de enda i landet på detta område.

Kostnad och konkurrenter

Modulen NM6408 kostar bara $ 70, medan utländska konkurrenter med liknande specifikationer är cirka $ 100. Företaget kallar NVIDIA Jetson Xavier för en av sina konkurrenter med liknande egenskaper och prestanda. Samtidigt visar sig det ryska chipet vara det bästa när det gäller effektiviteten i att arbeta med neurala nätverk till lägre hårdvarukostnader med en multipel överlägsen effektivitet.

modul

Struktur och prestanda

Modulen NM6408 innehåller 21 kärnor i den egenutvecklade NeuroMatrix Core -arkitekturen med en 28nm procesteknik. Den maximala prestandanivån är 512 Gflops. Chippet skapades för att bearbeta stora mängder data i realtid från olika aktivitetsområden. På den nya processorn har beräkningsmodulen MC127.04 redan utvecklats för inbäddad dator, specialiserade högpresterande system eller för att bygga plattformar för digital signalbehandling och datorsyn.

Driftsätt

Ett särdrag hos modulen NM6408 är funktionen att växla mellan två lägen-32-bitars enkelprecision och 512 Gflops-prestanda, samt 64-bitars dubbelprecision respektive 128 Gflops.

Relaterade artiklar

Back to top button